Vodimo vas u chic stan u Zagrebu kojeg je uredila arhitektica Petra Antunović

Vodimo vas u chic stan u Zagrebu kojeg je
uredila arhitektica Petra Antunović

Urediti stan tako da on bude funkcionalan i estetski zanimljiv, a opet prilagođen karakteru osobe koja u njemu živi ponekad je zahtjevan zadatak. No, nema boljeg trenutka od onoga kada, na obostrano zadovoljstvo arhitekta i vlasnika, dođe do savršenog rezultata. Jedan takav super primjer pronašli smo u zagrebačkom stanu od 55 kvadrata za čije je uređenje zaslužna Petra Antunović, iz studija Interior design Enami. Razgovarali smo s arhitekticom koja nam je otkrila detalje o ovom projektu.

Petra Antunović
  • Čime ste se vodili pri uređenju ovog stana?

S obzirom na to da se radi o jednosobnom stanu koji je namijenjen muškoj osobi prva ideja je bila da stvorimo elegantan ali istovremeno i moćan interijer. Koristila sam najjači kontrast boja crne i bijele za što jači dojam.

  • Koje detalje bi izdvojili kao najzanimljivije u interijeru?

Kad razmišljam o detaljima ovog stana teško je izdvojiti nekoliko. Doista svaki detalj je priča za sebe i savršena nadopuna ostalom namještaju. Mogla bih reci da je dio s crnom bibliotekom i bijelim detaljima koji je nadopunjuju, jedan od dražih mi dijelova stana. Nastavak biblioteke su bijele štukature koje su unijele dašak klasike ovom profinjenom i modernom stanu. 

  • S kakvim ste se izazovima susreli uređujući ovaj stan?

Po prirodi sam jako tvrdoglava kada su u pitanju odluke ili u ovom slučaju zamisli, tako da su za mene izazovi neizbježni. Prvi izazov je bila kuhinja i pozicija tj. duljina šanka. S obzirom na to da smo u startu eliminirali klasičan blagovaonski stol odlučili smo da šank bude “središte događanja.” Mjesto gdje ima dovoljno prostora za druženje i uživanje u kuhanju, ali i čašici vina. Mislili smo na sve,pa smo odlučili ugraditi vinski hladnjak, a iznad šanka postaviti panel s držačima za case. 

Drugi izazov je bila izvedba od knaufa koja se nalazi ispod tv-a i na nju je postavljena biblioteka. Nisam htjela ladice ni visoke elemente. Htjela sam izvedbu od kamena. S vremenom sam odustala od ideje kamena zbog mogućeg rizika zbog težine, te sam se odlučila za konstrukciju od knaufa obloženog u keramičke pločice. Izvedba je ispala fantastična bez ijednog primjetnog prijelaza i time je zadovoljila prvotnu ideju. 

  • Koje materijale ste koristili?

Od materijala korištene su razne obrade iverala, drva, staklene površine, tkanine kao što je pamuk, pliš, metalni detalji…

  • Čime ste se vodili pri uređenju kuhinje?

Jednostavna, a moćna. Monokromatska u upečatljivoj crnoj, ravnih linija sa statement detaljima. 

  • Opišite nam spavaću sobu i dnevni boravak? Koji namještaj se nalazi ondje, od kojih materijala?

Spavaća soba je bila predviđena samo za krevet s obzirom na to da se u hodniku nalaze dva ugradbena ormara. Krevet u sivoj tkanini, poprilično jednostavnog uzglavlja. Priču smo “podigli” tapetama za zid u paleti zemljanih tonova. Iznad noćnih stolića protežu se drvene obloge koje su sobi dale jedan level up. Sada već profinjena, moćna, prigušena i elegantna soba vapila je za konkretnom rasvjetom. Idealan izbor bile su lampe koje se pričvršćuju na strop i protežu se do poda. Radi se o Faro visilicama koje su zaista sve samo ne klasične noćne lampe. Kako bi produbili prostornost sobe, na bočnoj strani zida postavili smo sivo ogledalo koje osim što vizualno povećava sobu, odličan je nastavak drvenim oblogama.

Dnevni boravak je nastavak već spomenute tamne i moćne kuhinje. Kako bi se postigla harmonija tih dviju prostorija, garnitura je izabrana u svijetlo sivoj tkanini, kao umjeren prijelaz prema bijelim zidovima, mramoru i štukaturama. Crna biblioteka je poveznica kuhinje i dnevnog boravka, a hrast kao podna obloga jedna je neutralna toplina ovim hladnim nijansama. Time smo dobili savršen spoj i harmoniju prostora u kojem je užitak boraviti. 

Foto: Karmen Poznić

Učitati još
Zatvori