Što je minimalizam i kako ga živjeti za ispunjeniji i sretniji život

Što je minimalizam i kako ga živjeti za
ispunjeniji i sretniji život

Suvremeno potrošačko društva svakodnevno nas stimulira tisućama poruka i informacija koje se potkradaju u našu podsvijest. Nesvjesno naši životni izbori upravo su rezultat tih stimulansa koji se filtriraju ili ostaju negdje duboko zakopani. Konzumeristička kultura čini nas nezasitnima i sve nezadovoljnijima. Tako se minimalizam javio kao logičan odgovor na čišćenje nepotrebnog nereda u domu i životu.

Minimalistička estetika

Prva asocijacija nakon spomena minimalizma često je dizajn interijera. No minimalizam kao životna filozofija puno je više od toga. Uređenje interijera bliže je pojmu minimalistička estetika. Ako ste ikad bacili pogled na opis ispod slike onog besprijekornog bijelog interijera na Instagramu, sigurno ste vidjeli gomilu hashtagova. Jedan od pojmova koji se često vežu za tematiku je #declutter. U jednostavnom prijevodu to znači rješavanje od nečeg nepotrebnog što je izgubilo svrhu.

Poznati blogeri često objavljuju slike svojih interijera koji odražavaju upravo minimalistički način života. To su bijeli zidovi, malo namještaja, puno dnevnog svjetla, gotovo nepostojeća dekoracija i tek poneki tračak zelenila od biljke u pletenoj teglici.  Osim što odišu lakoćom i svježinom u nekima sigurno bude znatiželju kako netko ovdje zaista živi, jer ovo nije namješteni studio za sliku.

Skriveni minimalist ili tvrdokorni sakupljač

Vaši zidovi možda nisu bijeli,  odjeća jednobojna i neutralna, no u vama sigurno leži skriveni minimalist. Razmislite koje stvari vas čine sretnima i pritom se koncentrirajte isključivo na materijalne stvari. Sakupljate li dekorativne predmete, nakit, stare bočice parfema, knjige ili nešto drugo? Dok fizički predmeti ne postaju glavni izvor vašeg zadovoljstva, sve je pod kontrolom. No ako sama pomisao na odvajanje od tih stvari u vama budi nelagodu, minimalistički način života donosi odgovore.

Otpustite sve što vam više ne služi

Cilj minimalizma je da život postane lakši, a vi emotivno slobodni i lepršavi. Holistički pristup trajno će vam ugraditi minimalističke navike. To znači da prije nego što idući put nešto kupite ili prigrlite u svoj život provjerite kakvu svrhu ima, da li vam služi i da li potiče vaš rast. Ako oko nekih stvari niste sigurni, pričekajte i ne donosite impulzivne odluke. Ako ste se barem jednom u životu preispitivali svrhu ili praktičnost nečega, iz vas je progovorio maloprije spomenuti minimalist.  Pojednostavljeni način života i rješavanje stvari koje nam više ne služe zvuči lako, no može postati frustrirajuće ako prenaglite. Da, tu svakako spada opsesivno brojanje i bacanje stvari koje vam ne trebaju od ovog trenutka.

Minimalističkim koracima do maksimalne sreće

A post shared by Doina Vitu (@doina.vitu) on

Osjećaj bezbrižnosti nakon što ste otpustili, poklonili ili se odbacili ono što vam ne treba postaje zarazan. Minimalizam se lako primjenjuje na okoliš, dom, navike i stanje uma. Izbacivanje svega suvišnog iz života oslobađa prostor i energiju za osjećaj sreće, tvrde mnogi koji su probali. Čisti se baš sve, od ormara i interijera do eliminiranja nepotrebnih troškova i toksičnih odnosa.  Zapamtite da je manje više u ovoj filozofiji te da se malim koracima na putu minimalizmu s vremenom postiže zadovoljstvo i sreća.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori