Zavirili smo u novootvoreni Met Boutique Hotel u centru Zagreba
Zavirili smo u novootvoreni Met Boutique Hotel u centru Zagreba

Zavirili smo u novootvoreni Met
Boutique Hotel u centru Zagreba

Sigurni smo da ste na putu do centra primijetili da se u Praškoj, odmah kod tramvajskog skretanja za Trg bana Jelačića, otvorio novi Met Boutique Hotel. Radi se o novom zagrebačkom hotelu pet zvjezdica. A mi smo iskoristili priliku i zavirili u hotel.

Vlasnik projekta je međunarodna kompanija Gener 2 koja se bavi investicijama i izvođenjima u raznim građevinskim projektima. Prisutna je u Europi i Americi te postoji i njezina sestrinska firma Abau u Hrvatskoj. Kod nas su prisutni u nekoliko investicija, osim hotela i u stanogradnji i infrastrukturi.

Hotel su projektirali IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI, vrlo ugledni nagrađivani hrvatski arhitekti s međunarodnom reputacijom. Pobijedili su na više projektnih natječaja, nekoliko puta su nominirani za nagradu Drago Galić za stambenu arhitekturu, a nedavno su tu nagradu i dobili za projekt Ville u Dubrovniku. Ured su osnovali 2003. godine Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi, Ivanišin je profesor projektiranja na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.

Met Boutique Hotel_12

Kada je sve započelo

Sve je započelo 2017. godine kupnjom nekretnine – zapuštene ugrađene zgrade na adresi Praška 4 i susjednog potkrovlja kuće Singer na uglu Praške ulice i Trga bana Jelačića. Prvo je trebalo izraditi projekt i dobiti potvrdu Zavoda za zaštitu spomenika, a kako postojeća zgrada nije imala svojstvo pojedinačno zaštićenog spomenika kulture dobili smo suglasnost da na njenom mjestu napravimo interpolaciju odnosno novi, moderni hotel sličnog volumena, skladno uklopljen u okolinu.

Potom smo ishodili sve potrebne dozvole što je potrajalo otprilike godinu dana te pristupili prvo rušenju, a potom i gradnji. To u situaciji guste izgrađenosti i prometa u povijesnom centru grada nije bilo jednostavno, trebalo je primijeniti napredne tehnologije temeljenja i betoniranja, a gradilište je radilo i za vrijeme pandemije. Paralelno s gradnjom radili smo na detaljnim projektima interijera i opreme te izboru završnih materijala, rekli su nam iz MET hotela.  Sve u ovom hotelu brižljivo je i u detalje isprojektirano, ugrađeni su samo najbolji materijali i najkvalitetnija oprema.

Zašto baš boutique hotel

Na ovom mjestu nije bilo moguće niti potrebno napraviti veći hotel. Smatramo da je za najuži centar glavnog grada prikladna baš ova dimenzija, ne velika, ali zato raskošna po svojim prostorima, materijalima, opremi i usluzi koju pružamo, dodali su.

Dvadeset i šest posebno dizajniranih soba

Ovo je gradski hotel namijenjen posjetiteljima Zagreba, ali jednako tako i građanima koji mogu koristiti lijepi bar u prizemlju i restoran s krovnom terasom s prekrasnim pogledom na tornjeve katedrale i vrhunskom kuhinjom na petom katu. Ima 26 lijepo dizajniranih soba, a u potkrovlju koje će uskoro biti završeno su dvorana za sastanke, spa i tri apartmana. U hotelu se mogu održavati različiti događaji kakvi su i poželjni u centru Zagreba.

U hotelu nude i kompleksan sadržaj, sve kao i veliki hoteli. Mogu se organizirati razni događaji, a u budućnosti i konferencije.

Terasa s pogledom

Projektanti hotela, IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI, projektirali su i njegov interijer, sve podove, obloge i ugrađeni namještaj. Glavna nit vodilja bila je da razlike između arhitekture i interijera, odnosno dizajna nema. Eksterijer i interijer se međusobno pretapaju. Kroz stakleno pročelje s ulice se vidi unutrašnjost hotela, dok se iz unutrašnjosti hotela vide detalji okolnih pročelja.

Pod od različitih vrsta kamena u restoranu nastavlja se i na njegovoj terasi među krovovima Donjeg grada. Visina ove terase izračunata je tako da se nalazi točno u visini alegorijskih skulptura Rudolfa Valdeca na zgradi Croatia osiguranja preko puta u Praškoj ulici koje su tako postale dio doživljaja restorana s terasom na petom katu hotela. Prolaznici centrom grada do sada su ih mogli samo slučajno odozdo nazreti, a sad je u njima moguće u potpunosti uživati. Osim toga, nadstrešnica restoranske terase koso je odrezana prema sjeveru da bi u pogled s terase i iz interijera restorana uvukla tornjeve katedrale.

Zavirili smo u novootvoreni Met Boutique Hotel u centru Zagreba

Impresivan interijer u skladu s eksterijerom

Smještaj u samom centru grada u neposrednoj blizini vrijednih spomenika tako smo iskoristili da pojačamo doživljaj korisnika hotela. S druge strane, zgradu smo oblikovali tako da se vijencem i pročeljem prema Trgu bana Jelačića nastavlja na uglovnu kuću Singer, dok je s druge strane, prema Zrinjevcu, ona malo viša od susjedne zgrade i stoga volumenom istaknuta u prostor ulice.

U unutrašnjosti parcele oblikovan je atrij iz kojega se ulazi u sam hotel, bar i tri lokala okrenuta prema ulici. Taj atrij svojevrsno je proširenje javnog prostora ulice, otvorena terasa kafića s jednim stablom magnolije. Nije primjetno na prvi pogled, ali vijenac građevine prema Praškoj ulici nije vodoravan kako je to uobičajeno, nego je lagano nagnut prema jugu, paralelno s nagibom ulice. Taj jedva primjetni otklon od horizontale stvara prostornu napetost i čini da je zgrada hotela, premda u svakom smislu nova i suvremena, uklopljena u svoju okolinu.

Materijali i boje koje stvaraju ugodan doživljaj hotela

U konstrukciji i završnim oblogama upotrebljeni su samo najbolji prirodni i umjetni materijali u skladnim i ponekad neočekivanim međuodnosima. Elementi armiranobetonske protupotresne konstrukcije profilirani su izvedbom u posebnoj oplati s okomitim profilacijama – kanelurama i ostavljeni vidljivima. Na njih se nadovezuje prokoneški mramor s gotovo ravnim, okomito postavljenim sivo-bijelim prugama uz još nekoliko vrsta crvenog, sivog i ljubičasto-plavog mramora, potom draperije – prozirne i neprozirne zavjese, tekstilne obloge podova i zidova, ravna i zakrivljena ogledala, te posebne stropne ploče od aluminijske pjene razvijene za kanadsku avioindustriju.

Od Le Corbusiera do najboljeg hrvatskog dizajnera Bernarda Bernardija

Ugrađeni namještaj je od hrastovine u različitim tonovima, a interijeri su namješteni stolicama, foteljama i rasvjetnim tijelima – modernim europskim klasicima Le Corbusiera, Gerrita Rietvelda, Vica Magistrettija i najboljeg hrvatskog dizajnera Bernarda Bernardija, te za ovu prigodu dizajniranim i proizvedenim komadima. Osim boja samih materijala (betona, aluminija, kamena), korištene su elementarne i jake boje – crvena, bijela i nekoliko tonova modre i plave.

Umjetnička djela koje krase interijer

Vrlo važan element interijera hotela su dva monumentalna umjetnička djela Katarine Ivanišin Kardum iz serije Isto nebo s motivima planina. To su petnaest metara duga tapiserija i poliptih na aluminijskim pločama dimenzija 10 x 8 metara. Posebno su naručena i napravljena za ovaj interijer. Tapiserija s izrazito plavim nebom iza recepcije od crvenog mramora nastavlja se iz širokog prostora u uski hodnik koji vodi u prostor bara, a s druge strane hodnika je zrcalo pa imate dojam da prolazite kroz neki kanjon između mekih, tkanih površina. Aluminijske ploče s reljefnim tiskom ogromne planine smještene su na postamentu od crvenog mramora u prostoru glavnog stubišta gdje se kroz refleksije slika i svjetlosti na sjajnim površinama stvara vrlo neobičan dojam lebdenja čime je istaknut svojevrstan mineralni karakter interijera.

Svečano otvorenje

U novom hotelskom zdanju s pet zvjezdica, smještenom u Praškoj ulici u Zagrebu, uživat će i posjetitelji i građani metropole. Ovaj hotel donosi luksuz, eleganciju i umjetnost u samom srcu Zagreba. To je mjesto gdje se prošlost i sadašnjost spajaju, a međunarodna suradnja postaje ključ uspjeha.

Met Boutique Hotel kruna je dosadašnjeg rada i svojevrstan most između Hrvatske i Albanije te fantastičan primjer gospodarske suradnje između dvije zemlje. Dokaz tome je i službeno otvorenje koje je održano 2. listopada, a kojemu su prisustvovali ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar financija Marko Primorac i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, čime su pozdravili ovaj odličan projekt. Albanski investitori i vlasnik hotela Ahmet Ulaj prepoznali su turistički potencijal Zagreba, a u luksuznom zdanju moći će uživati i posjetitelji i građani metropole.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i ambasador Španjolske Juan González-Barba, ambasador Kosova Martin Berishaj, ambasador Sjeverne Makedonije Milaim Fetai, slikar Dimitrije Popović, Tihana Harapin Zalepugin i mnogi drugi gosti.

Adresa: Praška 4, 10000 Zagreb

Kontakt: T: +385 1 5572 200, E: info@methotel.hr

Instagram: @metboutiquehotel

Foto: Met Boutique Hotel, Bojan-Haron Markičević

Učitati još
Zatvori