Memphis stil iz osamdesetih ponovno se vratio u interijere

Memphis stil iz osamdesetih ponovno
se vratio u interijere

Kako je nastao memphis stil?

Kažu da je dizajn radost spajanja. Ettore Sottsass, dizajner namještaja koji je sa skupinom svojih prijatelja i kolega dizajnera stvorio memphis stil 1980. godine, savršeno je uklopio elemente pop arta, art decoa i mladenačkog prkosa u jednu priču koja je brzo nadrasla granice. Bila je to pobuna protiv uniformiranosti i minimalizma koji je bio visoko cijenjen 70-ih godina prošlog stoljeća. Dosadne monokromatske kombinacije, stroge linije i jasna pravila potakli su mlade dizajnere da stvore nešto drugačije.

Spojili su sve ono što se smatralo jeftinim, neatraktivnim i manje vrijednim u cjelinu koja je izrodila nov, primamljiv i nimalo dosadan stil. Iako bi ime zavaralo, ovaj stil ne potječe iz Sjedinjenih Američkih Država već iz Italije, a ta južnjačka životnost i temperament vrište iz detalja ovog, sada opet popularnog, stila uređenja interijera. Dizajneri su u vrijeme nastanka ovog stila slušali Boba Dylana pa je ime za ovaj smjer u uređenju interijera jednostavno samo došlo po uzoru na glazbu ovog rock velikana.

Memphis je od samog početka postao vrlo utjecajan i inspirativan pa su se mediji poput Wall Street Journala raspisali o njemu i najavili kako je riječ o revolucionarnom pokretu. Ovo je postao novi val i novi vjetar kreativnosti i bunta koji je zapuhao na dizajnerskoj svjetskoj sceni.

Razigranost i šarenilo memphis stila

Razigranost, šarenilo i spajanje nespojivog u uređenju interijera. Ovaj stil obilježio je estetiku 80-ih godina prošlog stoljeća, no ponovno se vratio i to na velika vrata. Ne prestaje oduševljavati ljubitelje dizajna interijera. On vrlo uspješno miješa oblike, boje, dezene i materijale pa ta kombinacija svega i svačega izgleda na prvi pogled kaotično, a na drugi zavodljivo i zabavno. Ovaj stil odlično podnosi sve boje.

Eklektičnost ovakvog pristupa uređenju interijera naglašava karakter i ostavlja dojam kako se u prostoru događa umjetnost. Bilo da ste zaljubljeni u nježne i pastelne nijanse, tamne i odrješite ili vedre i jarke, sve se te nijanse i boje lijepo uklapaju u ovaj stil. Donedavno je obilježio uređenje interijera mnogih stylish kafića, no sada je sve omiljeniji i u domovima. Otkačeni namještaj koji je često nesparen neizostavan je u memphis prostorima. Tu su i nezaobilazne kućne biblioteke koje ostavljaju dojam intelektualnog chica.

Geometrijski oblici

Dvodimenzionalni i trodimenzionalni geometrijski oblici zaštitni su znak ovog stila. Maštovitost i vlastiti potpis dobro su došli. Pločice možete složiti tako da ne tvore savršene oblike, već se možete opredijeliti za kubizam. Raspršenost, razbacanost i odustajanje od pravila glavno su pravilo memphis stila, a energičnost bez imalo ravnodušnosti je ono što mu daje posebnost. Uz gomilu šarenih i upečatljivih detalja, ovaj način uređenja interijera podrazumijeva i ogromne čiste površine koje doprinose ravnoteži i balansu u prostoru. Zato je ovaj stil toliko i omiljen. Memphis stil je idealan za nenametljive, ali osebujne individualce.

Namještaj izrađen u memphis stilu odiše jednostavnošću, lakoćom i izražajnošću pa ga se često uspoređuje sa secesijom. Police popunjene šarenim predmetima u memphis stilu djeluju mladenački i konceptualno što vrlo jednostavne i svedene prostore čini izražajnijima i privlačnijima.

A post shared by Society6 (@society6) on

Različiti materijali odlično funkcioniraju zajedno

Ako volite tapete, memphis stil će u potpunosti podržati vašu sklonost k različitim uzorcima na vašim zidovima. Također, ovaj stil voli mozaik bilo da je riječ o kuhinji ili kupaonici. Šarenilo ga najbolje opisuje. A udobne tapecirane stolice, fotelje, dvosjedi i trosjedi u svim bojama, neizostavni su komadi namještaja unutar memphis stila. Materijali koji su idealni su drvo, keramika, tekstil i metal.

Ovakav postmodernistički pristup uređenju interijera u svaki će dom unijeti radost i uvijek ćete se osjećati sunčano i vedro bez obzira kakvo je vani vrijeme. Možete se poigrati uzorcima pa se čak i sami okušati u preuređenju starog namještaja i udahnuti mu novi život. Uz velike čiste površine i šarene detalje interijer uređen u memphis stilu pravi je izbor za interijer u kojem se želite odmoriti, stvarati, ali i družiti s prijateljima.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori