Makrame s hrvatskim potpisom kao divna dekoracija za boho interijere

Makrame s hrvatskim potpisom kao divna
dekoracija za boho interijere

Na Instagramu nam je nedavno pažnju privukao profil Knots & Rainbows s divnim ručno rađenim dekoracijama za dom. Iza ovog brenda s domaćim potpisom stoji Ana Delač Brebrić koja zidne police, visilice za biljke i razne druge ukrase za dom izrađuje tehnikom makramea. Makrame je starinska vještina vezivanja čvorova. Riječ macramé dolazi od arapske migramah što znači “ukrasne rese” ili “izvezeni veo”. Ova tehnika je jako posebna, jer ne postoji strojna izvedba čvorova pa spada u rijetke tehnike koje je moguće realizirati isključivo ručnim putem. Materijali koji se obično koriste prilikom izrade su juta, vuna, pamučna špaga, drvo i žica.

Hrvatski brend Knots & Rainbows

“Makrame sam otkrila sasvim slučajno i bila je to ljubav na prvi čvor, kako bi se reklo. Zanat sam ispekla kombinacijom old school i modernog načina učenja. Preko interneta sam naručila sve dostupne knjige o makrameu. Veliki izvor mi je i Youtube i makrame zajednica na Instagramu, gdje sam pronašla puno korisnih informacija. Brzo sam usvojila temelj makramea – počela sam s jednim osnovnim čvorom i napredovala do onih zahtjevnijih”, ispričala nam je Ana. Oduvijek vješta s DIY projektima, Ani je ideja za brend Knots & Rainbows pala na pamet dok je bila na porodiljnom.

“Priča započinje s mojom uskoro dvogodišnjom djevojčicom Ellie. Diplomirana sam ekonomistica, a kako se približavao istek mog porodiljnog, sve više sam shvaćala da se ne vidim u struci, s fiksnim radnim vremenom od 9-17 h. Znala sam da želim raditi nešto što će mi omogućiti više vremena s Ellie, odnosno mogućnost da si sama kreiram radno vrijeme. Moja mama šiva, tata je stolar, jedna teta šiva, druga teta crta na svili i keramici, obje bake su plele i heklale, tako da pretpostavljam da mi je vještina u genima”, kaže Ana.

Unikatne dekoracije za dom

Ljepota makramea je u upotrebi prirodnih materijala i činjenici da je on 100% ručni rad. Ana u izradi svojih dekoracija koristi 100% reciklirani pamuk. Sakuplja drvene ostatke grana iz šume i zatim ih obrađuje kod kuće. Makrame ukrasi se koriste u boho stilu uređenja interijera, zato se toliko dobro nadopunjuju drvo i špaga.

U ponudi Knots & Rainbows možete pronaći svašta – od privjesaka za ključeve, bookmarka, podmetača za čaše, povodca za pse, remena za fotoaparat, zidnih polica i kaktusa, visilica za biljke i raznih ukrasnih duga za dječje sobe. Koliko Ani treba vremena za izradu jedne dekoracije, ovisi o vrsti špage kojom se plete, dizajnu i znanju.

“Primjerice, za jednu jednostavniju visilicu za biljku treba mi oko sat vremena, dok zidna polica uzme oko 3-4 sata za izradu. Ponekad određeni projekt zna potrajati i čitav dan, ako nisam u konačnici zadovoljna s ishodom i uzorkom. S tim da nisam uključila vrijeme potrebno za pripremu štapova i polica. Tako da je svakako potrebno puno vremena i truda, ali kada vidite konačni proizvod, sve se isplati. U cijeli projekt sam uključila i tatu. Zajedno obrađujemo drvo za viseće police, visilice za biljke i štapove za zidne ukrase. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez ogromne podrške mojih roditelja i supruga”, zaključuje Ana.

Njene radove pretvorene u divne dekoracije za dom možete pregledati i naručiti putem Facebooka i Instagrama.

Foto: Knots & Rainbows

Učitati još
Zatvori