Šarmantni zagrebački dom dokaz je da se stan može urediti i uz ograničeni budžet

Šarmantni zagrebački dom dokaz je da se stan može urediti i uz ograničeni budžet

Urediti dom uz ograničeni budžet za mnoge ljude, pogotovo one koji još nemaju iskustva ili im je ovo prvi takav pothvat, predstavlja pravi izazov. No, simpatična pravnica Martine Palić uvjerila nas je da čak i uz ograničeni budžet stan možete urediti s puno stila. Vjerojatno ste već i sami naišli na Instagram profil @mako.hr koji je posvećen DIY projektima. Odnedavno se proširio i na blog – Makoland koji služi kao izvor kreativnih ideja za sve ljubitelje interijera. U svom šarmantnom zagrebačkom domu, kojeg dijeli s mužem i udomljenim psićem, Martina nas je ugostila uz šalicu kave i odgovorila nam na nekoliko pitanja.

Makoland – mjesto inspiracije za uređenje doma

Blog posvećen interijerima i DIY projektima Martina je pokrenula kako bi inspirirala sve one koji žele urediti dom. No, posebno one kojima nedostaje sredstava ili su jednostavno željni nečeg novog, drugačijeg što sami mogu napraviti. Dizajnerski moto #donotbuydiy na praktičnim primjerima pokazuje kako se kataloški proizvodi mogu preurediti iz onih koje već imate na tavanu. Mlada Zagrepčanka uz svoje profesionalno zanimanje, njeguje ljubav prema interijerima. Upravo je tako njen stan postao pravo malo DIY carstvo. Jako nam se svidjela stara restaurirana komoda kao i cijeli niz detalja koji su unijeli šarm u dom.

1.         Za sve one koji ne znaju – tko je ustvari Mako.hr?

Mako.hr je bila studentica prava čiji radni dan je trebao kreativni ispušni ventil pa se Instagram pokazao kao genijalan izbor. Danas radno vrijeme provodim kao korporativni pravnik, a slobodno vrijeme kao vlasnik obrta za sve svoje kreativne projekte.

2.         Jesi li se dvoumila oko toga da Instagram profil učiniš javnim i u svoj dom pustiš tisuće ‘followersa’?

Nisam se dvoumila previše jer sam od početka Instagram zamislila kao svojevrstan kolaž fotografija. Profil sam htjela podijeliti s ljudima koje zanimaju iste teme kao i mene pa privatan profil samo za prijatelje i obitelj ne bi imao smisla. S vremenom se publika povećala, ali mislim da nema ništa loše u tome da svoje ideje za uređenje doma podijelim i s ‘nepoznatim’ ljudima. Pogotovo ako tako nekome pomognem ili dam savjet kao što meni daju drugi javni profili i kreativne glave koje stoje iza njih.

3.         Gdje najčešće pronalaziš inspiraciju i koliko često premiještaš, mijenjaš i dekoriraš po stanu?

Ideje krenu iz glave, a dodatnu inspiraciju kako to što sam zamislila najbolje realizirati pronalazim na Pinterestu i Instagramu. Ako pitate mene, ne dekoriram niti približno dovoljno i nove ideje za preinake su mi stalno na pameti. No, ako pitate mog muža, dekoriranje i promijene po stanu nikad ne prestaju. S obzirom na to koliko ideja mi se prevrće po glavi ne bi mi bilo dovoljno niti 500 kvadrata za uređivati.

5.         Najdraže prodavaonice za kupovinu namještaja i sitnica:

Ponuda trgovina za interijere u Hrvatskoj nije toliko široka kao u nekim drugim zemljama pa namještaj kupujem u velikim trgovinama ‘gdje i svi’. Kako većinu kupljenih stvari volim malo preurediti ili personalizirati, najčešće se nađem u trgovinama s nešto povoljnijim cijenama poput Ikee. S druge strane, dekoraciju i ostale sitnice najradije kupujem od manjih obrtnika i kreativaca. Onih koji izrađuju nešto novo i unikatno pa me iznimno veseli što ih je svakim danom sve više i više!

6.         Imaš li za nekoliko savjeta za sve koji uređuju domu uz ograničeni budžet?

Uvijek dobro istražite ponudu prije kupnje i zapamtite da puno skuplje ne treba nužno značiti i puno bolje. Odredite prioritete za koje možete izdvojiti više novaca dok uštedite na manje bitnim stvarima. Primjerice, odvojite više novaca za kvalitetan i udoban krevet i madrac, ali zato uštedite na ukrasnim predmetima poput polica, jastučnica itd. koje možete često napraviti i sami. Gledajte predmete iz više perspektiva, povoljne zavjese mogu biti odličan stolnjak, prazne boce vina svijećnjak, košare povoljni lusteri…

7.         Koji ti je najdraži kutak u domu i kako najviše voliš provoditi slobodno vrijeme kod kuće?

Ne volim ovo pitanje jer nikad ne ponovim dva puta isti odgovor. Ali danas, s dolaskom toplijih dana, novouređeni kutak na balkonu je postao najdraže mjesto za ispijanje jutarnje kave, večernja druženja s prijateljima i male ljetne partije.

8.         Imaš li omiljene knjige i časopise za dizajn interijera?

S obzirom na to da sam veći dio dana online, rijetko se primam papirnatih časopisa ili knjiga. Oduvijek su me, puno više od profesionalno uređenih stanova, inspirirali privatni stanovi i kuće. Posebno oni koje su vlasnici sami uredili pa danas guštam  bespućima interneta i divnim portalima na kojima mogu naći dobre ideje i savjete.

9.         Traže li te bližnji i prijatelji da im središ stan i pomogneš u renovacijama?

U svojoj okolini nemam puno ljubitelja interijera i uređenja pa ne dobivam puno takvih molbi, ali zato svakodnevno na društvenim mrežama dobijem barem 2, 3 molbe za pomoć, savjet, ideju i sl. zbog čega već neko vrijeme razmišljam kako i to pretvoriti u neki kreativan projekt.

10.        Koji savjet bi udijelila svima koji tek kreću u uređenje svog prvog doma?

Mislim da je najvažnije da krenu polako i ne gomilaju stvari koje im se svide na prvu u trgovini ili časopisima. Nek si daju vremena vidjeti što ih veseli, što ih inspirira, što će ta njihova četiri zida činiti domom. Namještaj i dekoracija koji vam nešto znače neće nikad izaći iz mode i jedino s njima zbilja ne možete pogriješiti.

11.        Gdje pronalaziš ideje za DIY projekte?

DIY projekti nastanu kad ti nešto zatreba ili nešto poželiš. Takvo nešto ne možeš naći u trgovini ili ne želiš odvojiti toliko novaca. Tako sam primjerice zaželjela biblioteku. Ideju o DIY izvedbi dobila kad sam shvatila koliko bi me takva gotova biblioteka koštala u trgovini. Naravno, češće izrađujem neke sitnije komade za koje od zamisli do realizacija prođe 10 minuta i par ‘scrollova’ Pinterestom.

Foto: Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori