Lijepa potkrovlja puna prirodnog svjetla

Lijepa potkrovlja puna prirodnog svjetla

Dom je mjesto u kojem se osjećamo sigurno, u kojem se u potpunosti možemo opustiti, ali i imati mir za obavljanje zahtjevnih radnih zadataka. Prošle su godine naši domovi postali multifunkcionalna mjesta koja nam ne služe samo za odmor, već osiguravaju zdravlje i produktivnost. Na jedno i drugo može utjecati količina dnevnog svjetla – jedna je znanstvena studija dokazala kako su kompanije zabilježile 15-postotni porast u efikasnosti radnika kada su ih preselile u zgrade s više dnevnog svjetla. Dokazano je, također, da gledanje u prirodu, pa bilo to i kroz prozor, može smanjiti razinu stresa i doprinijeti osjećaju zadovoljstva.

Nije važna samo estetika

Stoga nije važna samo estetika, već i kako uređenje interijera utječe na nas, s obzirom na činjenicu da čak 90 posto svog života provodimo u zatvorenim prostorima. Brojne studije dokazale su kako svjetlost pozitivno utječe na organizam stoga je bitno da je prostor u kojem provodite najviše vremena prozračan, svijetao i prepun otvora koji propuštaju sunčeve zrake. Manjak prirodnog svjetla snažno utječe na organizam, a promjene dana i noći signaliziraju našem tijelu kada je vrijeme za spavanje. Zato pregršt svjetla može doprinijeti vedrijem raspoloženju i pridonijeti wellbeingu, a i efikasnosti u obavljanju dnevnih zadataka. Prozore obavezno morate moći otvoriti jer su važan izvor ventilacije odnosno svježeg zraka. Naime, 10 do 15 minuta otvorenog prozora tri do četiri puta na dan osigurat će optimalnu količinu svježeg zraka koja godi organizmu.

Redovito provjetravajte

Jeste li znali da zrak u zatvorenim prostorima može biti i do pet puta zagađeniji nego onaj vani? Glavni “krivci” su kuhanje, čišćenje, tuširanje, sušenje rublja, svijeće pa čak i vi – spavanje i disanje mogu uzrokovati onečišćenje zraka. Zato je važno radni stol smjestiti pokraj prozora i prostoriju redovito provjetravati. Strujanje zraka može, također, smanjiti pojavu virusa pa je tijekom pandemije ovaj savjet posebno vrijedan. Kako biste se podsjetili to raditi, povežite provjetravanje prostorije s nekim ritualom – neka prozori budu otvoreni dok obavljate dnevnu skincare rutinu, poziv ili dok se grije voda za kavu.

Svjetlost za produktivnost

Sunčeva svjetlost može pozitivno utjecati na raspoloženje pa bi bilo dobro da ste tijekom stresnog razdoblja izloženi njoj. Pokušajte smjestiti svoj radni stol ili pak improviziranu radnu jedinicu na mjesto koje će tijekom dana imati najviše svjetla. To će najčešće biti uz prozor ili pod njime, ako imate krovne prozore, koji propuštaju čak dva puta više svjetla od vertikalnih. Svjetlost može potaknuti produktivnost i regulirati naš dnevni ritam, no brojne zgrade nisu dizajnirane tako da svaki stan dobiva optimalnu količinu sunca po danu. Zato je bitno svoj interijer maksimalno prilagoditi i obojiti zidove u bijelu boju, pomaknuti s prozora sve što bi moglo smetati protoku zraka, otvoriti zavjese i dopustiti da se svjetlo reflektira s površina u blizini prozora.

Krovni prozori

Isto tako, odlična intervencija u prostoru je i ugradnja krovnog prozora. Krovni prozori dat će domu više svjetla nego fasadni, a svjetlost koja ulazi kroz njih jača je nego ona koju vidimo na horizontu kroz vertikalne prozore. Krovni prozori mogu jače propuštati svjetlost pa će se tako prostorije u kojima se nalaze činiti većima. Prozori ne služe samo propuštanju svjetla, već dopuštaju i da tijekom pauze uživamo u pogledu, osjećamo se povezaniji s prirodom i u kontaktu s vanjskim svijetom što doprinosi wellbeingu.

Iako radni dan završava u 17 sati, briga za zdravlje ne prestaje nikad. Dobar san je predispozicija boljeg raspoloženja i zdravlja. Zato, iako preko dana trebate biti u prostorijama koje su pune svjetla, noću je bitno da ništa ne ometa san. I noću postoje izvori svjetla poput punog Mjeseca koji mogu poremetiti san pa su sjenila za prozore vaš najbolji prijatelj koji će osigurati potpuni mrak. U svom domu trebali biste osigurati i idealnu temperaturu za spavanje, provjetriti spavaću sobu prije spavanja te obavezno spustiti sjenila. Uz pomoć smart home uređaja možete namjestiti podizanje roleta na nekoliko minuta prije nego što će zazvoniti budilica, kako biste se nježno probudili pomoću svjetlosti.

Sjenila za prozore nisu samo iznimno korisna noću, već i tijekom dana, kada u prostoriji mogu osigurati optimalnu temperaturu: zimi će zadržavati toplinu unutar doma, dok će ljeti služiti kao zaštita od vrućine. U tome mogu pomoći i smart home uređaji koji će pratiti kvalitetu zraka u prostoriji, toplinu, razinu vlage i koncentraciju CO2 poput VELUX ACTIVE kontrole unutarnje klime koja će se sama, po potrebi, otvarati i zatvarati prozore te vam automatski osigurati najbolje uvjete za rad. Sve ove komponente zajedno mogu pomoći u tome da bolje spavate, bolje radite i budete bolje raspoloženi, a samim time da vodite zdrav život u zatvorenom prostoru.

Foto: Velux

Učitati još
Zatvori