Čarobne kuglice od puhanog stakla kao unikatni božićni ukras ili poklon

Čarobne kuglice od puhanog stakla kao
unikatni božićni ukras ili poklon

Ako ste u potrazi za unikatnim i posebnim ukrasima za bor, predstavljamo vam Koogle. Radi se o ručno rađenim ukrasima od puhanog stakla koji se u staropuhačkoj radionici obitelji Križanić iz Zagreba izrađuju već 60 godina, kroz tri generacije.

Danas ove divne ukrase izrađuje Martina Šimunković, a staklopuhačku radinost započeo je njen djed, Ignac Križanić. Netom nakon završetka II. Svjetskog rata, u Gornjem Stenjevc je postojala Opća poljoprivredna zadruga Stenjevec koja se, između ostalih djelatnosti, bavila i staklopuhačkom djelatnosti.

Obiteljska tradicija

Početkom 50-ih u Gornjem Stenjevcu je gotovo svaka kuća u kućnoj radinosti puhala staklene kugle i odnosila u Zadrugu na otkup. Ignac Križanić je također u kućnoj radinosti izrađivao kuglice, a bio je i zaposlen u Zadruzi, kao jedan od samo desetorice staklopuhača. Za njega se govorilo da je najbolji majstor u puhanju velikih kugli jer su mu sve mu bile jednake veličine i savršeno okrugle.

Nakon raspada Zadruge krajem 60-tih godina, kućne radinosti u Gornjem Stenjevcu su se polako gasile, a staklopuhački obrt obitelji Križanić nastavio je s radom do danas. Obrt je preuzeo Martinin tata Josip, koji je i nju naučio ovoj vještini. Martina kuglice i božićni nakit izrađuje od malih nogu, a prije nekoliko godina se uz tatinu pomoć okušala i u proizvodnji. Kaže da kod nje Božić traje 365 dana u godini i zbog toga smatra da ima najbolji posao na svijetu.

Koogle – unikatni božićni ukras

Kvaliteta izrade predemeta od ručno puhanog stakla, minimalizam i originalnost u ukrašavanju i doradi, prirodni materijali i tradicija su karakteristike koje Koogle čine jedinstvenim proizvodom. Staklena Koogla se ispunjava prirodnim materijalima (perjem, špagom, suhim biljem, mahovinom, pijeskom itd.), ali i sitnicama kao što su drvene bojice, perlice, gumbići, fotografije itd.

Osim božićnih ukrasa, ručno puhane staklene kugle mogu se koristiti kao ukrasni predmeti, suveniri i pokloni, a izrađuju se u raznim veličinama i oblicima. Moguće ih je i personalizirati u vidu naljepnice na kutiji, privjesnice ili u odabiru materijala kojim se želi napuniti Koogla.

Koogle se ne šalju poštom, a za narudžbe više od 10 komada dostavljaju po Zagrebu. Cijene se kreću u rasponu od 45 do 90 kn za Koogle promjera 10 cm, pojedinačno pakirane, 120 do 160 kn za set od 4 komada Koogli promjera 8 cm. Prodajna mjesta su City Center One, Take me Home dućan u Tomićevoj, Babushka u Staroj Vlaškoj i Martinina radiona Dubravica 100.

Više informacija o brendu možete pronaći na službenoj web stranici i Instagramu.

Foto: Koogle

Učitati još
Zatvori