Zavirite u četverosoban obiteljski stan u Zagrebu koji odiše stilom u svakoj prostoriji

Zavirite u četverosoban obiteljski stan u Zagrebu koji odiše stilom u svakoj prostoriji

Postoje stanovi koji su osmišljeni da budu isključivo funkcionalni, ali postoje i stanovi koji osim toga osvajaju i interijerom, a ovo je priča upravo o jednom od njih. Za interijer četverosobnog stana u novoizgrađenoj urbanoj vili u neposrednoj blizini zagrebačke Ilice, pobrinuo se tim arhitekata i dizajnera pod kreativnim vodstvom Duška Vlaovića iz studija za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft, na čijemu je čelu dizajner interijera Boran Petljak.

Stan kojim prevladavaju vječni klasici dizajna

Izrada monumentalnog mramornog kuhinjskog otoka iz prirodnog kamena Bianco Carrara koji ujedno služi i kao blagovaonski stol, kao i drvenih kuhinjskih elemenata i ugradbenih ormara iz furnirane iverice kojoj je prirodni izgled dodatno naglašen četkanjem i premazom toniranog ulja, povjerena je vodećem hrvatskom proizvođaču ‘tailor made’ namještaja Internova iz Pazina. Kameni otok dodatno je naglašen gotovo skulpturalnom visećom svjetiljkom iz kolekcije Cosmos, dok su blagovaonski stolci tapecirani u petrol plavoj boji proizvođača Calligaris.

U nastavku kuhinje i blagovaonice nalazi se dnevni boravak u kojem dominira sjedeća garnitura sastavljena od udobnog trosjeda prljavo bijele boje u kontrastu s dva crna drvena Plywood lounge stolca. Obloga zida i klupe za TV izrađena je s efektom neobrađenog betona, a njene čiste i jednostavne linije suprotstavljene su vertikalama drvenih letvičastih kolonada obloge zidnog ormarića.

Komfor poput onih u luksuznim hotelima

Jedna od tri spavaće sobe prenamijenjena je u radnu sobu, u kojoj se osim radnog stola našao i bijeli naslonjač s otomanom koji dominira prostorijom za trenutke opuštanja uz čitanje, zajedno s podnom lampom Daphine Terra dizajnera Tommaso Cimini. Za rasvjetu na radnom stolu korištena je cilindrična bijela metalna Atollo lampa koju je za brend Oluce 1977. godine dizajnirao Vico Magistretti. Uz radni stol pripada i Vitrina klasična kožna fotelja dizajnera Charlesa i Ray Eames iz polovice prošlog stoljeća. Predimenzionirane vaze od terakote lakirane u crnu boju proizvedene su u domaćem lončarskom atelijeru po narudžbi Stairwell&Loft studija, a u kompoziciji dvije vaze različitih tekstura i veličina nalazi se i crni drveni tabure tronožac Berger dizajnerice Charlotte Perriand.

En suite spavaća soba opremljena je tek ugradbenim ormarom s otvorenim policama i krevetom presvučenim lanenom tkaninom, koji su rađeni po mjeri, a za noćnu rasvjetu poslužile su dvije zidne Tolomeo lampe proizvođača Artemide.

Ovom urbanom interijeru u kojem promišljeno prevladavaju vječni klasici dizajna, pripada i terasa sa spektakularnim pogledom na zagrebački Donji grad. Tu su pak za lounge sjedenje odabrane dvije zanimljive Hoop Chair fotelje dizajnera Hansa J. Wegnera, u skladnoj kombinaciji s dva metalna stolića također izrađena po nacrtima Stairwell&Loft studija.

Hrabra, ali briljantna intevencija u boju poda kao najveću površinu u stanu, izvedena je brušenjem i bajcanjem postojećeg hrastovog parketa u crnu mat boju, što odaje dojam luksuznog stana koji odiše stilom, osvaja idejnim rješenjima i pruža komfor jednak onima u lifestyle hotelima s pet zvjezdica.

Foto: Duško Vlaović

Učitati još
Zatvori