Ispreplitanje modernog i klasike u jednom zagrebačkom obiteljskom stanu od 120 kvadrata

Ispreplitanje modernog i klasike u jednom zagrebačkom obiteljskom stanu od 120 kvadrata

Funkcionalnost i praktičnost prioriteti su u suvremenom načinu stanovanja, a naročito u onim domovima u kojima žive obitelji s djecom. Vlasnicima peterosobnog stana u novogradnji u širem centru Zagreba to je bilo iznimno bitno, budući da imaju tri kćeri te je prostor trebao biti maksimalno iskorišten i prilagođen potrebama svakog člana. Dodatni zahtjev koji su stavili pred studio Mirjana Mikulec interijeri bio je stilske naravi. Kako im se jako sviđa modernizirana klasika, koja je sada vrlo popularna, a nudi bezvremenost, željeli su da njihov novi dom bude spoj suvremenih i klasičnih elemenata.

Spoj modernih i klasičnih elemenata

Stan se prostire na 120 četvornih metara te uključuje četiri spavaonice, dnevni dio koji se sastoji od boravka, kuhinje i blagovanja te dvije kupaonice i balkon. Prijedlog idejnog rješenja uključivao je neke izmjene u tlocrtu kao što je premještanje pozicije ulaznih vrata u dječje sobe, kako bi se mogle ostvariti sve dizajnerske ideje, zatim raspored sanitarija u kupaonici te dodavanje više izvora rasvjete. Kako je riječ o novogradnji, vlasnici su imali mogućnost odabiranja nekih elemenata te su na prijedlog dizajnera stavili drugu keramiku od ponuđene u kupaonicama kao i parketa u ostatku prostorija. Većina namještaja u stanu – kuhinjski, u spavaćim sobama te hodniku i kupaonicama rađen je po mjeri te kombiniran s dizajnerskim komadima.

Stil uređenja ogleda se već u ulaznom prostoru, kojim dominira smaragdno zelena boja zidova ukrašena štukaturama i oplemenjena detaljima poput konzolnog stola. Dio zidova skriva ugradbene ormare u koji su smješteni odjeća i cipele. Hodnik s jedne strane vodi u dnevni dio, a s druge u tri spavaonice i sugerira podjelu na socijalnu i privatnu zonu.

Dnevna zona otvorenog je koncepta s kuhinjom u niši, a pozornost plijeni tv zid koji je koncipiran kao metalna konstrukcija. Drugi upečatljiv detalj je rasvjeta iznad blagovaonskog stola koja je prostor za objedovanje diskretno povezana s kuhinjom modernih, jednostavnih linija. Pri odabiru namještaja pozornost je posvećena jednostavnim linijama, a nešto jačom nijansom sofe u prostoriju smo uveli boju.

Pozicioniranjem kuhinje u prošireni dio prostorije dobiveno je pročišćeno mjesto za druženje i odmor. Elegancija ovog dijela stana naglašena je bojama i materijalima poput baršuna te sjajnim površinama poput zlata, a rezultat je profinjen, raskošan i suvremen izgled. Dominaciju tamnih tonova, koji su sada vrlo traženi u kuhinjama ublažila je svijetla boja drveta prisutna na dijelu fronti te zidnim policama. Upravo su police umjesto zidnih ormarića postavljene s jedne strane kuhinjskog zida spriječile da se zbog uskog oblika kuhinje i odabira crne boje dogodi zagušenost i mračan dojam.

Kao i u dnevnoj zoni, tako i u spavaonicama, primjetno je stalno balansiranje između dojma raskoši i elegancije te modernog i suzdržanog. Do glavne spavaonice dolazi se iz dnevnog dijela stana, a glavni stilski akcent svakako su tapete i uzglavlje od sivog baršuna. U sklopu spavaće sobe nalazi se zasebna kupaonica što osigurava potpunu privatnost roditeljskog spavaćeg prostora. Pomalo neobičan odabir crne i sive kao dominantnih u ovoj kupaonici donio je dašak originalnosti i stilske upečatljivosti, a dojam su podigle sjajne bakrene površine na frontama ormarića koje imaju i efekt ogledala.

Tri preostale spavaonice na drugom kraju stana pripadaju kćerima i uređene su u skladu s njihovim uzrastom te osobnim preferencijama. Kako bi se što bolje iskoristio prostor te uključili svi potrebni sadržaji, u dvije dječje sobe kreveti su podignuti u visinu i do njih se dolazi ljestvama, odnosno mini stepenicama rađenima po mjeri.

U ovom dijelu stana nalazi se još jedna kupaonica. Za razliku od tamne i suvremene roditeljske kupaonice, u ovoj dominira bijeli mramor razigran zanimljivim ručkicama i vješalicama. Nota elegancije u njoj naglašena je tamnim i zlatnim detaljima.

Foto: Darko Mihalić

Preporuka

Zatvori