Journal interijer mjeseca: Garsonijera na zapadu grada uređena u japansko-danskom stilu

Journal interijer mjeseca: Garsonijera na zapadu grada uređena u japansko-danskom stilu

Mario Tubic interijer

Život u malim prostorima velegradska je sadašnjost, pa tako taj trend ili preciznije nužnost nije zaobišao ni Zagreb. Nerijetko su mnogi od nas primorani složiti svoj život u manje od 50 kvadrata i tek tada na red dolazi naša snalažljivost, kreativnost i smisao za funkcionalnost i estetiku. U našoj rubrici Journal interijer mjeseca redovito pronalazimo sjajna arhitektonsko-dizajnerska rješenja koja su nam estetski i funkcionalno primamljiva. Jedan takav je i stan tridesetsedmogodišnjeg Maria Tubića na zagrebačkom Črnomercu. Mario nas je ugostio u svojih 33 kvadrata, a poprilično smo se dobro zabavile u njegovu društvu uz domaću bučnicu i finu kavicu pod budnim okom njegove mace Vjere.

Mario Tubic interijer

Odluka o preseljenju

“Ja u novogradnji – nikada” govorio je Mario, 37-godišnji senior IT business poslovni partner, prije nekoliko godina dok je živeći u građanskom stanu od 80 kvadrata u strogom centru Zagreba razmišljao o promjeni. Danas nas je ugostio u svoja 33 kvadrata na zagrebačkom Črnomercu u novogradnji s koje puca prekrasan pogled na Sljeme i starozagrebačke iličke krovove. “Priroda mog posla je bila takva da sam po cijele dane radio, non stop putovao i u stanu doslovno prespavao. Veliki građanski stan u Boškovićevoj namjestio sam namještajem koji mi je tada bio dostupan, a većinom je bio kombiniran namještajem iz obiteljske kuće ili starim namještajem kakav i priliči takvim stanovima u centru Zagreba. Tada sam se već počeo igrati s različitim stilovima uređenja, tako da je tu bilo svega od starih komada namještaja u “bakinom stilu” s tabletićima, do novijih komada koji su se ondje jednostavno nekako morali uklopiti.

Mario Tubic interijer

Na nagovor prijateljice došao sam pogledati stan od četrdeset i nešto kvadrata u ovoj zgradi u kojoj sada živim, ali me agentica zabunom odvela u ovaj stan koji je manji. Iako mi to nije bio prvotni plan ja sam se u njega doslovno zaljubio“, govori nam Mario. Tek kada je selidbom ustanovio da umjesto planiranog jednog kamiona stvari, ima tri, Mario je shvatio da tako ne želi živjeti i svoju energiju preusmjerio je u uređenje novog životnog prostora po potpuno drugim principima – minimalističkim.

Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer

Dizajnerski sklad i minimalizam u 33 kvadrata

Cijeli stan je uređen u japansko-danskom stilu i podsjeća nas na slične interijere kakve smo mogli viđati po mnogim svjetskim metropolama. No ono što ga razlikuje je poseban touch koji je proizašao iz Marijeve osobnosti. Prozori preko cijelog zida osiguravaju u ovom mini stanu dovoljno svjetla i prozračnosti, a pravilan raspored s pametnim raspolaganjem prostora odaje dojam da stan ima više kvadrata nego što zapravo ima. Kvalitetan dizajnerski namještaj u kombinaciji s ručno rađenim ormarima i stolom, kuhinjom IKEA i prostranom kupaonicom s kadom čini apsolutni sklad u organizaciji ovog prostora.

Mario Tubic interijer

Sve se uvijek vrti oko stola

Stanom možemo reći dominira stol za objed. Naime u Marijevoj obitelji sve se uvijek vrtjelo oko stola, tamo su se odvijala najvažnija druženja i obiteljski momenti pa je tako odlučio da će se voditi tim pravilom i u svom interijeru. Upravo je njega dizajnirao sa svojom prijateljicom i arhitekticom Tisom Juračić. Stol kakav je tada zamislio nije bilo moguće kupiti nigdje u Hrvatskoj, stoga su se odlučili sami izdizajnirati i uz pomoć majstora izraditi masivni čvrsti stol od betonske ploče s metalnim nogama. Rex Kralj stolice osim za vrhunsku udobnost zaslužne su i za estetski touch cijelom prostoru.

Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer

Kombinacija umjetnosti i svakodnevnog života

Vrhunski opremljena IKEA kuhinja savršeno se uklopila u ostatak stana, a u ormarićima možemo naići na mnogo kuhinjskog posuđa za koje su zaslužni hrvatski dizajneri. Mario naglašava kako mu je osim estetike u stanu jako bitna funkcionalnost, ali i to da se vidi njegov osobni dodir. Detaljima poput Muuto vaza, skulptura ptičica crnogorskog umjetnika Knap Studioo, uz nekoliko sjajnih umjetnina to je definitivno uspio.

Mario Tubic interijer

Posebno zanimljiva je kombinacija umjetničkih radova u maloj “kuhinjskoj galeriji”. Tko bi stavio Knifera i Šuteja na kuhinjski zid? Upravo Mario – i priznajemo izgleda odlično. Za rasvjetu u stanu zaslužan je dizajnerski studio Grupa i Filip Gordon čiji se luster nalazi iznad impozantnog stola. Mini dnevni boravak koji mu je često i radni prostor djelo je brenda Prostoria.

Mario tubic interijer
Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer

Stvar je u odlaganju

U malim stanovima najbitniji je raspored i pravilno odlaganje stvari. Mario je tome doskočio ugradbenim ormarima u hodniku koji su gotovo neprimjetni i onim pored kreveta u koji je pametno sakrio klavir – još jednu njegovu veliku ljubav.

Ljubav prema uređenju prostora naslijedio je od majke koja je isto esteta, a svojoj naravi pripisuje konstantno znatiželjno propitkivanje u uređenju prostora, pa tako njegov životni prostor nikad nije isti. Već sad nas je pripremio da sprema novitete u uređenju ove garsonijere, tako da smo poprilično sigurni da ćemo ga kroz neko vrijeme ponovo posjetiti – i sigurni smo da će nas ponovo oduševiti.

Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer
Mario Tubic interijer

Foto: Sanja Tušek

Učitati još
Zatvori