Interijer mjeseca: Stan u Novom Sadu sa spavaćom sobom kakvu još niste vidjeli
Interijer mjeseca: Stan u Novom Sadu sa spavaćom sobom kakvu još niste vidjeli

Interijer mjeseca: Stan u Novom Sadu sa
spavaćom sobom kakvu još niste vidjeli

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. U potrazi za raznim inspiracijama uređenja, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ne mora to biti veliki pothvat. Do sad smo većinom pisali o stanovima koji nam mogu poslužiti kao inspiracija, a ovoga puta za oko nam je zapeo stan specifičnog prostornog uređenja.

Malen stan sa zanimljivim dizajnom

Stan ima 39m2 i nalazi se u Novom Sadu na Limanu 3, planski izgrađenom gradskom naselju sedamdesetih godina. Svaki blok ima uređene zelene površine s terenima za sport i dobru povezanost s ostalim dijelovima grada, posebice ako uzmemo u obzir sve razvijeniju biciklističku infrastrukturu.

Na projektu je radio Cherry Art Hub, studio za projektiranje i dizajn interijera iza kojeg stoje Nevena i Bogdan koji su s nama podijelili sve zanimljivosti oko ovog stana. Kompletno renoviranje stana je trajalo dva mjeseca, dok im je za izradu samog koncepta i projekta bilo potrebno oko mjesec dana.

Ideja koja nas je inspirirala da radimo zajedno proizlazi iz zajedničkih vrijednosti i odnosa prema prostoru, rekli su. Nevena je osnovala studio 2018. godine, a Bogdan se pridružio 2020. godine.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (10)

Spoj funkcionalnosti i estetike

U društvu često postoji predrasuda da život u manjem stanu podrazumijeva ograničenje slobodnog prostora i aktivnosti, povezujući to s financijskim poteškoćama. Vjerovanje da veći broj soba automatski donosi veći komfor često utječe na percepciju vrijednosti nekretnine. Ipak, kao i ovaj kreativni dvojac, slažemo se s činjenicom da kvaliteta i vrijednost stana ne ovise isključivo o kvadraturi.

Njihova vizija u uređenju interijera leži u beskompromisnom ispunjenju svih životnih aktivnosti korisnika, uz očuvanje prostora. Prije svega, važna je funkcionalnost, a pri tome se misli na pažljivo planiranje prostora koje omogućava efikasnu cirkulaciju i neometano obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Bez obzira na veličinu stana, težimo stvaranju kvalitetnog životnog prostora prilagođenog potrebama ljudi, koji podrazumijeva udobnost i praktičnost. Naš cilj je promoviranje ideje da veličina stana, odnosno “nedostatak kvadrata”, ne mora nužno značiti žrtvovanje komfora, već da može rezultirati pametnim oblikovanjem prostora prilagođenog suvremenom načinu života.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (9)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (7)

Važnost organizacije

Preklapanje funkcionalnih cjelina i prepoznavanje potencijala čak i u nedostacima prostora za Nevenu i Bogdana predstavljaju ključnu inspiraciju u dizajniranju. Mali stanovi, sa svojim ograničenjima, pružaju izazov koji potiče kreativnost i inovacije. Kroz fleksibilnost, stvara se dobro organiziran životni prostor bez nepotrebnih prepreka. Krajnji cilj jest stvaranje osjećaja prostranosti i produktivnosti unutar ograničenog prostora, što je dobro vidljivo i u ovom novosadskom stanu.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (1)

Ogledalo kao središte stana

Svi materijali su odabrani tako da se naglasi podjela između funkcionalnih cjelina. Komadi namještaja su ili stopljeni u novu sredinu ili služe kao detalj koji se ističe bojom i teksturom. Konkretno, ono što povezuje čitav stan je mikrocement na podu. Spavaća soba je oblikovana uz korištenje šperploče, materijala koji svojom teksturom i bojom pruža osjećaj prirodnosti.

Ogledalo na ormaru, koji dijeli ulazni dio od dnevne sobe, ne samo da stvara osjećaj većeg prostora već i reflektira svjetlost i zelenilo izvana. U kuhinji su kombinirane dvije ploče – kromirana i kvarcna. Kromirana ploča je u istoj ravnini i materijalu kao sudopera, što omogućava lakše održavanje “mokre zone”, dok se kvarc svojom čvrstoćom i kompaktnošću dobro pokazao za dio koji se odnosi na pripremu i konzumiranje hrane.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (15)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (2)

Zanimljiv koncept stana

Funkcionalna ideja cijelog stana savršeno je oblikovana pomoću jednostavnih detalja. Budući da svojom organizacijom postavlja pitanje o načinu na koji razmišljamo o životnom prostoru i dizajnu stambenih jedinica, stan u cjelini jest pravo umjetničko djelo. Svaki aspekt prostorne organizacije postaje dio sveobuhvatnog koncepta koji izaziva promišljanje o pomnom pristupu projektiranju stanova i njihovoj ulozi u našim životima.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (4)

Spavaća soba koja spaja cijeli stan u jednu cjelinu

Jedna od posebnosti jest svakako spavaća soba. Specifičnost spavaće sobe je svakako njena konceptualna organizacija koja uspijeva postignuti različite senzacije tijekom cijelog dana. Spavaća soba predstavlja granicu između najizloženijeg i najintimnijeg dijela stana, dok ona sama pripada i jednom i drugom prostoru, odnosno jednom ili drugom. Prostor u cijelom stanu je organiziran prema dinamici različitih razina intimnosti. U ovom kontekstu, organizacija prostora postaje jezik koji opisuje odnose između različitih dijelova prostora, istražujući povezanost kroz raspored prostornih cjelina.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (9)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (8)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (14)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (6)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (3)

Jednostavni i efektni detalji

Kada je riječ o konkretnim detaljima u stanu, izdvojili bismo pokretni stol, tepih “Spash”, sliku “Plavi Turban” i terrazzo umivaonik kao ključne komponente koje dodatno naglašavaju autentičnost ovog stana.

Transformacijski, pokretni stol dizajniran je tako da je, onda kada se ne koristi, smješten unutar dugačke niske komode, ostavljajući slobodan prostor. Ovaj višenamjenski element lako se transformira u radni stol, kao i u blagovaonski stol za 4 ili 6 ljudi. Ovakav pristup pruža efikasno korištenje stambenog prostora bez gubitka komfora.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (5)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (6)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (7)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (13)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (16)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (8)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (11)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (4)

Prostor koji odiše prozračnošću

Slika našeg prijatelja, umjetnika Vladimira Komarice pod nazivom “Plavi Turban”, nosi sa sobom umjetnički pečat, prožet čitavim višemjesečnim performansom. Isto tako bismo izdvojili dva tepiha koja je dizajnirao i izradio naš prijatelj Nenad iz Vuno Dizajna, rekli su nam Nevena i Bogdan. Tepih svojim živopisnim uzorkom dodaje jednu posebnu svježinu u prostor ispunjen neutralnim bojama.

Terrazzo umivaonik ima poseban značaj za ovaj dvojac jer su i sami prošli kroz cijeli proces njegove izrade. Počevši od izrade kalupa i reciklaže stakla koje je korišteno u izradi, pa do samog izlijevanja, svaki korak je bio rezultat njihovog osobnog rada i posvećenosti.

Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, foto Relja Ivanić (12)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (2)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (5)
Interijer mjeseca, stan u Novom Sadu, Foto Cherry Art Hub (1)

U širem kontekstu stambenog prostora, jedna od prednosti svakako je orijentacija stana prema dvorišnom parku. Drugi ključni element, koji ne samo da oslobađa životni prostor od suvišnosti već i konceptualno oblikuje iskustvo stanovanja, jeste postojanje zajedničkog spremišta za bicikle unutar same zgrade. Spremište postaje značajno u ovom kontekstu jer predstavlja prvu točku spajanja privatnog i zajedničkog, prelazeći granicu između javnog i intimnog. Ovaj konceptualni spoj dodatno obogaćuje dinamiku stambenog prostora.

Učitati još
Zatvori