Interijer mjeseca: Splitski stan s pogledom uz koji bismo se voljeli buditi
Interijer mjeseca: Splitski stan s pogledom uz koji bismo se voljeli buditi

Interijer mjeseca: Splitski stan s pogledom
uz koji bismo se voljeli buditi

Posljednjih godina Split je sve popularnija destinacija među domaćim i stranim gostima pa je svake sezone življi. Zbog zahvalne pozicije ovaj je grad izvrsna lokacija za odmor, ali i mjesto za život. Blizina otoka Brača, Šolte, Hvara pa i Visa te dobra brodska povezanost s istima nudi vam mogućnost za izlete, ali i mogućnosti da tijekom ljeta uživate u otkrivanju najljepših uvala na ovim otocima.

Splitski stan uređen s mjerom

Zamislite samo pogled kroz prozor stana koji seže preko mora, miris prve jutarnje kave na balkonu koji se miješa s mirisom borovine i zvukom šuštanja valova. Upravo jedan takav stan privukao nam je pažnju.

Važna je lokacija

Obiteljski stan koji je svojim uređenjem prilagođen četveročlanoj obitelji, prepun zanimljivih detalja, prirodnih materijala i nježnih boja, savršena je oaza za život. Andrea Dujić, majka i arhitektica iz ureda JA ARHITEKT s ponosom ističe kako je većina stvari u stanu izrađeno u Hrvatskoj. Ovom nas je prilikom pustila u svoj renovirani i novouređen stan.

Stan se nalazi u stambeno-poslovnoj zgradi iz 1968. godine na Lokvama, koja je jedna od prvih realizacija arhitekta Dinka Kovačića kao početak realizacije velikog urbanističkog projekta Splita 3. Kvart ima sve društvene sadržaje kao i dovoljno zelenih površina, što je u Dalmaciji luksuz u svakom smislu.

Stan idealan za mladu obitelj

Samo uređenje je trajalo nekih godinu dana i to u jeku pandemije, što je znatno produžilo radove i cijeli tijek renovacije stana. „Prva faza kupnje i projektiranja je trajala otprilike pola godine, ali najteža odluka prije svega je bio odabir lokacije i naravno čekanje da se uopće nađe stan koji nam odgovora. S obzirom na to da smo se nakon dugih 10 godina odlučili na povratak u Split, i to kao mlada obitelj, potrebe su nam za prostorom bile veće“, rekla nam je Andrea.

Skandinavski pristup uređenju

Skandinavski pristup uređenju interijera vrlo je popularan upravo zbog svojih minimalističkih principa, svijetlih boja i svježine kojom odišu detalji. Stoga mnogi biraju upravo ovakav pristup u uređenju doma. I ovaj stan odiše minimalizmom što mu daje dozu prozračnosti i prostranosti, a zbog pažljive kombinacije detalja, boja i materijala – toplinu koja je potrebna svakom domu.

„Generalno mi se stilsko opisivanje interijera ne sviđa, ali nama se jako sviđa skandinavski pristup dizajnu i uređenju doma zbog toga što najviše koriste prirodne materijale, što je za mene uvijek na prvom mjestu. Također, jako podržavam hrvatski produkt dizajn tako da se u stanu mogu naći i detalji domaćih kreativaca“, govori nam Andrea.

Zeleni stan

Pri uređenju doma svakako je važno voditi brigu o tome što vi i vaši članovi volite, u čemu se osjećate najugodnije i što vas čini opuštenima jer ćete u domu provoditi određeno vrijeme. „Moj stan je definitivno preslika mene i moje obitelji, volimo svijetle prirodne tonove, mnogo zelenila i prekrasan pogled koji nam svakodnevno unosi dinamiku i ljepotu u dom.“

Mislim da je općenito mjerilo uspjeha uređenja prostora ekvivalent tome voliš li provoditi slobodno vrijeme doma.

Osjećaj slobode pogleda i intima

Sigurno je da je posebnost i prednost ovog stana svjetlina i toplina dnevnog svjetla, a pri tom i balkon s kojeg se pruža predivan pogled. Na pitanje koji je njoj i njezinoj obitelji najdraži kutak u stanu, teško je reći kad se sam potrudiš prilagoditi onako kako obitelji odgovara. No slažemo se s Andreom da je intima i mir svakako jedan od glavnih čimbenika koji dom čini sigurnim mjestom.

„Ne mogu izdvojiti jedan kutak ili detalj koji mi je najvažniji, već općeniti dojam življenja na visokom katu. Nešto što nas je u početku najviše plašilo uspostavilo se kao najveća prednost“, rekla je Andrea.

Osjećaj slobode pogleda na cijeli grad i otoke s južne strane te planina i kaštelanski zaljev sa sjeverne strane, igra istovremene širine i intime.

Ugodni prostor za življenje

Pastelno zelena boja i svijetli natur hrast svakako su boje i materijali koji prevladavaju u svim prostorijama i stvaraju osjećaj ugodnog prostora za življenje – što je na kraju dana najbitnije. Kada je riječ o bilo kojoj formi estetike, svatko njeguje određen stil. No na kraju krajeva, važno je samo da se u tim interijerima osjećamo dobro.

Foto: Ivona Bezmalinović, Unsplash

Učitati još
Zatvori