Interijer mjeseca: Obiteljska vila za odmor u blizini Plitvičkih jezera
Interijer mjeseca: Obiteljska vila za odmor u blizini Plitvičkih jezera

Interijer mjeseca: Obiteljska vila za odmor
u blizini Plitvičkih jezera

U našoj rubrici Interijer mjeseca trudimo se pronaći one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. U potrazi za raznim inspiracijama za uređenje, pronalazimo interijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ovoga puta za oko nam je zapela obiteljska vila za odmor smještena na neizgrađenim padinama Like u blizini Plitvičkih jezera. Specifičnog prostornog uređenja, zamišljena je kao vikend vila, prvenstveno za četveročlanu obitelj, ali i za obiteljska druženja i bijeg u prirodu.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (24)

Pri izgradnji i uređenju, prioritet je bila održivost i energetska učinkovitost, s naglaskom na korištenju zimske sunčeve svjetlosti, dok u ljetnim danima štiti od vrućina. Već pri samom ulasku u ovu obiteljsku vilu obuzet će vas osjećaj topline i sigurnosti. Što nimalo ne iznenađuje jer se pazilo i na najmanji detalj pri uređenju. Ugodan ambijent postignut je odabirom drva kao glavnog građevinskog i dizajnerskog materijala koji krasi interijer, ali i eksterijer. Cilj je bio osmisliti prostor koji će stvoriti osjećaj doma, iako je riječ o vili za odmor i povremeni boravak.

Korištenjem prirodnih materijala, od gradbenih materijala pa do opreme stvorena je koherentan prostor. Naime, sama kuća je izgrađena od CLT-a (cross laminated timber), drvene konstrukcije i zidnih drvenih ‘sendvič’ panela.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (23)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (22)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (25)

Važnost detalja…

Završne obrade zidova i kosi stropovi izrađeni su većinom od drvene borove daske, ostatak zidova i stropova je obojen u bijelo. Neutralni tonovi i minimalistički detalji prostoru daju prozračnost. Na podu je velikoformatna keramika koja bojom i teksturom imitira okolni kamen kojim je obložen unutarnji kamin. Osim toga, i namještaj se usklađivao u prirodne boje kamena i drveta – više nijansa i tekstura sive, bež s crnim akcentima i zelenim akcentima kao boja kuhinjskih fronti te keramike u spa dijelu, sve kako bi se stvorila jedna zaokružena cjelina.

Sav namještaj je talijanski, vrhunske kvalitete, a pazilo se na svaki detalji i njihovu međusobnu usklađenost.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (17)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (16)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (7)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (18)

Iza uređenja vikend vile stoji ZDL studio koji je vješto i pomno uspio realizirati projekt. Sve je počelo komunikacijom s klijentima, a zatim se nastavilo projektiranjem. Što se tiče interijera, on je osmišljen u suradnji s talijanskom tvrtkom Quondam. Nakon što je projekt interijera razrađen s vizualizacijama i kao takav predstavljen klijentima, ubrzo je krenuo proces odabira svih elemenata opreme, nakon čega je projekt uspješno realiziran.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (26)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (27)

Svi potrebni sadržaji

Obiteljska vila smještena je na neizgrađenim padinama Like u blizini Plitvičkih jezera, u općini Saborsko. Koncept je inspiriran lokalnom topografijom i vernakularnom arhitekturom, a sve kako bi se postigla pozitivna integracija u okolni prostor.

Bruto površina kuće je 520 m2, odnosno 445 m2 neto korisne površine i još 200 m2 natkrivenih vanjskih površina. Vila je prostrana i prostorno odlično raspodijeljena. Sastoji se od podruma, suterena, prizemlja i potkrovlja, a ukupno ima 6 soba s vlastitim kupaonicama (4 u suterenu i 2 u potkrovlju) te dodatni sanitarni čvor u prizemlju za goste.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (19)

Od dodatnih sadržaja tu su prostor za druženje u potkrovlju (35 m2), konoba u prizemlju (40 m2) i dnevni dio kuće (70 m2 + utility prostori), vanjske natkrivena terasa (200 m2), grijani vanjski bazen (30 m2) te u suterenu fitness i spa zona od 40 m2, garaža i kotlovnica u podrumu. Sve što vam je potrebno za savršen vikend-odmor.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (8)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (9)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (14)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (12)

Od ideje do realizacije

Najveći izazov u izgradnji i opremanju bila je sama lokacija, zbog nepristupačne ceste, ali i geografske pozicije u Lici koja ograničava mjesece pogodne za gradnju, sadnju zelenila, dovoz opreme i slično. Stoga je za uređenje bilo potrebno otprilike devet mjeseci. No moramo priznati da se trud isplatio.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (1)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (5)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (4)

Vila je odlično uklopljena u prirodu i savršeno koegzistira s lokacijom na kojoj se nalazi. Zahvaljujući pejzažu, koji je bio inspiracija, ova vila zbilja odiše jednom prirodnom harmonijom. Što zbog lokacije, što zbog prirodnih materijala koji prevladavaju u uređenju. Cilj je postignut, a vjerujemo kako će odmor ovdje zbilja biti opuštajuć. Bijeg od užurbane svakodnevice i gradske vreve je sve za čime žudimo na kraju radnog tjedna, a ova vila odličan je primjer zen-oaze izvan grada.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (2)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (13)

Možda jedna posebnost koju bismo izdvojili jest čarobna lokacija. Sve njene boje, mirisi, prisustvo životinja, pogled prema mjestu Saborsko. Idilična lokacija koja ulazi u sve pore i koja je odlično prožeta s kućom.

To prožimanje ostvareno je dodatnim vanjskim natkrivenim sadržajima koji postaju glavno mjesto okupljanja i druženja u kasno proljetnim, ljetnim i rano jesenskim mjesecima. Svakako tu valja istaknuti i vanjski bazen stvoren za uživanje u ljetnim večerima.

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (21)

ZDL arhitekte osnovao je Siniša Zdjelar 2011. godine s ciljem pružanja vrhunske i suvremeno postavljene usluge prostornog planiranja, projektiranja i nadzora gradnje na regionalnom tržištu. Od 2018. Antonija Plavotić postaje partner u uredu.

ZDL je arhitektonski studio koji se kroz opću arhitektonsku praksu susreo s najširim brojem arhitektonskih tipologija koje su u mjerilima kreću od mikro lokala i prefabriciranih smještajnih jedinica, preko obiteljskih vila i stambenih zgrada do objekata javne, društvene i sportske namjene (marine, sportski kampovi, stadioni, muzeji, bolnice, hotelski kompleksi).

Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (11)
Interijer mjeseca, obiteljska vila, foto_Koridor 27 (6)

Njihovo promišljanje o arhitekturi, radnim procesima i suradnji na projektima uvjetovali su stalni rast i razvoj studija, pa je uz umjetnički i tehnički razvoj usluga uspostavljena i vrlo jasna organizacijska struktura kako bi širenje tima postalo dio uobičajene razvojne rutine.

Od 2018. godine su, osim s matičnim uredom u Rijeci, prisutni i u Srbiji s uredom u Beogradu. Ovlaštenjima za rad na arhitektonskim projektima pokrivaju područje Hrvatske, Italije, Srbije i Crne Gore.

Učitati još
Zatvori