Vrijeme je za kreativnost – kako klasične IKEA komade namještaja učiniti jedinstvenima?

Vrijeme je za kreativnost – kako klasične IKEA komade namještaja učiniti jedinstvenima?

Söderhamn sofa, @bemzdesign

IKEA je super i u to nema sumnje. Otkad je stigla u Hrvatsku, i više nego uspješno posluje godinu za godinom, što dokazuje da se s ovom tvrdnjom slažu mnogi. No jedan se problem ovdje može javiti za vas kao kupca pojedinca, a to je da svi IKEA entuzijasti na kraju “pikiraju” slične ili iste proizvode, najčešće bestsellere koji su privlačni i cijenom i dizajnom te onda u gotovo svakom domu možete vidjeti BILLY police za knjige, EKTORP sofu, LACK stolić, POÄNG sofu i slično. Vjerojatno znate o čemu pričamo.

#ikeahacks

I dok većini to apsolutno uopće neće biti važno, neki će ipak maštati o drugačijoj izvedbi, možda malo glamuroznijem izdanju klasičnih komada, a tu u priču ulazi #ikeahacks. Već godinama poznat pojam zapravo okuplja sva moguća rješenja kojih su se pojedinci sjetili, a da bi personalizirali namještaj u svojem domu. Srećom, IKEA namještaj je zaista podložan personalizaciji – bojanju u nijanse kojih nema u ponudi, mijenjanju ručkica, tapeciranju s nekim drugim materijalima, ako ste voljni poigrati se s novim idejama i, razumljivo, imate smisla za kreativne projekte.

Neki od nas nemaju, pa je zato nekolicina tvrtki pronašla nišu na tržištu i odlučila ponuditi uzbudljivi upgrade za prepoznatljive klasične komade u stilu kojeg sami odaberete. Od promjene postolja, ručki, nogica pa sve do novih navlaka za već svima znane sofe i fotelje, na ovim stranicama pronaći ćete ideje uz koje komadi koje već posjedujete mogu postati unikati.

BEMZ

Brend BEMZ je svoje kreativne projekte usmjerio na presvlake i noge klasičnih IKEA sofa i fotelja. Tako uz njihov update možete dobiti sofu koja će izgledati posve novo i uzbudljivo, a jedina promjena zapravo je materijal i boja kojom je presvučena. BEMZ pronađite na njihovoj službenoj stranici – dostavljaju u Hrvatsku.

Söderhamn sofa, @bemzdesign
Klippan sofa, @bemzdesign

Comfort Works

Poput BEMZA, Comfort Works uljepšava vaše sofe i naslonjače s novim presvlakama. Mogu biti s IKEA potpisom, ali i ne, brend se specijalizirao i za druga imena u svijetu namještaja. Od starog i izlizanog kauča uz ove presvlake odmah ćete dobiti novi i blještav komad u svom dnevnom boravku ili kuhinji. Comfort Works dostavlja u Hrvatsku, nađite ih ovdje.

Norsborg sofa
Nils stolac

PrettyPegs

Ova tvrtka se specijalizirala za promjenu vrata, ručkica i nogu na raznoraznim IKEA policama, regalima, ormarićima i zaista uz ovu nadogradnju teško da će itko pogoditi da se radi o IKEA dizajnu. Odlična je to ideja za upcycle, kad vam dosadi komad koji imate godinama, nemojte ga bacati već ga uljepšajte novim detaljima. PrettyPegs također dostavlja u Hrvatsku.

Semihandmade

Brend Semihandmade se bavi sličnim makeoverima kao i PrettyPegs. U njihovoj ponudi ćete naći vrata za kupaonice, kuhinje i ormariće s IKEA potpisom te pripadajuće ručkice. Semihandmade nažalost ne dostavlja u Hrvartsku, no to ne znači da vam njihova stranica ne može poslužiti kao odlična inspiracija.

Superfronts

Superfronts kreira custom made vrata, noge i ručkice za klasične IKEA komade namještaja, a za razliku od Semihandmade – dostavljaju u Hrvatsku. Imaju zaista odličnu ponudu inspiriranu skandi estetikom, nikad ne biste pogodili da su komadi koje oni preurede kupljeni u IKEA trgovini. Pronađite ih na linku.

Bestå ormarić
Bestå ormarić

Foto: Superfronts, BEMZ, Comfort Works, PrettyPegs, Semihandmade, Instagram

Učitati još
Zatvori