Ured u koji ćete se uvijek voljeti vraćati – onaj na vašem balkonu

Ured u koji ćete se uvijek voljeti vraćati
– onaj na vašem balkonu

Više vremena koje provodimo kod kuće otvorilo nam je neke nove vidike, poglede na život, kao i na našu svakodnevicu. Tek sada shvaćamo koliko smo kroz dane, tjedne i mjesece dosad jurili bez razmišljanja i najčešće zapostavljali ili na minimum svodili te dragocjene trenutke provedene u vlastitom domu.

Sada je srećom trenutak u kojem ponovno otkrivamo radost boravka s obitelji (bez obzira na sve male tenzije koje neminovno proizlaze iz ‘silnog’ vremena provedenog na jednome mjestu s istim ljudima), a istovremeno i promatramo taj svoj životni prostor i dobivamo razne ideje: želimo ga oplemeniti, unaprijediti, koristiti ga na neki novi način…

Preobražaj je tako doživio – ili će ga tek doživjeti – i naš kućni ured. Sada jako mnogo vremena provodimo u njemu, zamijenio je naše uobičajeno radno mjesto, pa je i za očekivati da želimo da on bude funkcionalniji, kreativniji i praktičniji. A da bi nam stvarno bio gušt raditi, zašto svoj ured ne bismo preselili na svoj balkon?

U suradnji sa stručnjacima iz tvrtke IKEA, odlučili smo vam pokazati da vaš balkon, ako imate tu sreću da ga imate u svom stanu, može biti mnogo više od prostora za odlaganje. Kako urediti i organizirati ured na balkonu ili svom balkonu jednostavno dodati nekoliko detalja i pretvoriti ga u odlično mjesto za opuštanje i udisanje svježeg zraka, otkrivamo u nastavku.

Pripremite se za posao

Ako vam to prostor omogućava, pripremite potpunu radnu stanicu na svome balkonu: samo pazite na to da odaberete prave proizvode. Lijep stol, kutije za organizaciju te poneki prigodan ukras doprinijet će stvaranju uredskog ugođaja i potaknuti vas na rad. Ne bi smjela izostati niti radna stolica, i to ona koja vam omogućava da se nagnete natrag i pritom održavate svoju ravnotežu, i pruža dobru podršku vašoj kralježnici.   

Uredska ergonomija

Kada radite pred računalom osam sati dnevno ili čak i više, pravilan način sjedenja jako je važan. Zato pripazite na to da imate udobnu stolicu, kao i dobru podršku za leđa dok vrijeme provodite za svojim stolom. Prilagodite stolicu, ako je to moguće, svojoj visini i obliku tijela te držite svoja stopala čvrsto na podu dok sjedite. Za dodatnu dozu ugode, možete koristiti i jastuk ili jastuke za sjedište. Pokušajte ne sjediti na istome mjestu ili na istoj stolici predugo tijekom dana te uzimajte redovite pauze za istezanje kada god vam je potrebno.

Prilagodite svjetlost

Sunčeva svjetlost ponekad može biti malo presvijetla te ometati našu pažnju prilikom obavljanja važnih zadataka. Zato pripazite na to da prilagodite rasvjetu na svome balkonu u skladu sa svojim preferencijama: možete birati među brojnim rješenjima koja uključuju zavjese, ali i zastore

Ako na svome balkonu planirate provoditi i večeri, ukrasna rasvjeta može doprinijeti stvaranju ugodne atmosfere. Solarne ili LED lampe dolaze u različitim bojama, oblicima i veličinama, a dobro se slažu uz svaki stil uređenja koji odaberete.

Sve ove tekstile i ukrase možete lako premještati dok god ne pronađete savršenu poziciju koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Ne zaboravite na svoje hobije

U slobodno vrijeme balkon se može koristiti za čak nekoliko hobija. Vaša radna stanica jednostavno može postati mjesto kreativnosti na kojem ćete slikati, plesti, izrađivati ​​origami figure od šarenog papira, dizajnirati nekoliko karata ili ga pak koristiti za vezenje.

Ako imate djecu, uključite ih u zajedničke aktivnosti uz koje ćete svoje vrijeme provesti kvalitetno, poput izrade nekih predmeta. Za njihove će hobije dobro poslužiti proizvodi MAMMUT koji pružaju višestruke prednosti: šareni su, inspirirani dizajnom iz crtića, lagani su, ali vrlo sigurni i čvrsti, što ih čini jednostavnima za kretanje čak i za djecu, a pritom su i izdržljivi za upotrebu na otvorenom.

Uživajte u redovitim pauzama

Osim kao stvarni radni kutak, vaš bi balkon definitivno trebao biti i mjesto za odmor, za one trenutke kada se poželite maknuti s računala i ispružiti se. Možete napraviti i svoju sofu korištenjem drvenih paleta i velike količine jastuka. Tijekom napornijih dana možete raditi i iz sofe koristeći jednostavan držač prijenosnog računala, poput BRÄDA. A ako pak želite dovesti prirodu bliže k sebi, stvorite si lijepo okruženje pomoću FEJKA biljki uz koje ne trebate brinuti o zalijevanju.

Svoju FIKA pauzu možete začiniti kavicom, ispružiti se na nekoliko minuta, odmoriti svoje oči i samo uživati u udobnosti…

Za više inspiracije, možete posjetiti web stranicu tvrtke IKEA:

Usporeni život na balkonu

Ideje za urbani balkon

Foto: IKEA

Učitati još
Zatvori