Arhitekt Idis Turato zaslužan je za divne obiteljske kuće na Kvarneru

Arhitekt Idis Turato zaslužan je za divne
obiteljske kuće na Kvarneru

Bedrock House, fotografija Bosnić+Dorotić

Arhitekt Idis Turato može se pohvaliti veličanstvenim novim projektom, obiteljskom kućom Bedrock u mjestu Brzac na otoku Krku. Naime, Arhitektonski biro Turato nominiran je za nagradu ‘Drago Galić’ Udruženja hrvatskih arhitekata. Riječ je o najvažnijem domaćem strukovnom priznanju na području stambene arhitekture.

Nagrada se dodjeljuje za najuspješnija ostvarenja izgradnje u protekloj godini. Talentirani Idis Turato već je četvrti put nominiran za ovu nagradu, a sudeći po proteklim godinama nominaciju dobije svake dvije godine. Osvojio ju je 2012. za projekt Nest and Cave House u Voloskom, a nominiran je bio 2014. godine za Kuću Gumno te 2016. za Drvenu kuću, obje također izgrađene na otoku Krku.

Idis Turato, talentirani arhitekt s brojnim nominacijama

Drvena kuća, fotografija Bosnić+Dorotić

Posljednjih deset godina samostalno djeluje i u tom je periodu već tri puta bio nominiran za nagradu “Viktor Kovačić”. Ona se dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva. Samostalno je za ovu nagradu bio nominiran za Bazen Vukovar (2017.), Hotel Navis u Opatiji (2016.) te Sportsku dvorana i trg u Krku (2013.), za koje je i dobio nagradu, a u tandemu Randić Turato osvojio ju je još 3 puta (2009., 2008. i 2003.)

Pridodamo li tome činjenicu da je Turato već 10 puta bio nominiran za najvažniju europsku nagradu EU Mies van der Rohe Award, lako je zaključiti da se radi o jednom od strukovno najpriznatijih domaćih arhitekata. Povodom recentne nominacije, u nastavku vam predstavljamo njegove četiri kuće nominirane za nagradu ‘Drago Galić’. Iako se nalaze na području kvarnerskog priobalja, konceptualno i oblikovno potpuno se razlikuju. Svaka od njih nastala je kao arhitektonska reakcija na okoliš, kontekst, autorska promišljanja i konceptualizaciju ideja te želje klijenta.

Arhitektonski biro Turato – Bedrock House

Bedrock House, fotografija Bosnić+Dorotić

U projektnom timu sujdelovali su Idis Turato i Marko Liović, a kuća je završena prošle godine. Nalazi se u šarmantnom Brzecu na otoku Krku. Za fotografiju su zaslužni Bosnić+Dorotić.

Bedrock House je nastala na derivaciji brojnih crteža hrvatskog slikara Otona Glihe. Zatim na sukobu terana i zida inspiriranih projektom Shift američkog umjetnika Richarda Serrae. No, i na motivima engleskog slikara Davida Hockneya te principima američkog arhitekta i profesora Pierra Koeniga. Kuća svoju snagu i identitet crpi iz energije mjesta i specifičnog programa, apsorbirajući prirodni kontekst.

Bedrock House, fotografija Bosnić+Dorotić

Nalazi se u šumi i nastaje na prostoru uokolo tri ekologije: postojeće hrastove šume, kršovitog mediteranskog vrta s kaktusima, agavama, lavandom i brnistrom te bazena s velikom vodenom površinom i visokim palmama. Projekt za kuću stvoren je na putanji dva zida, ispod dva smaknuta ravna krova, utjelovljujući arhitekturu izgrađenu između punog i prozirnog, unutarnjeg i vanjskog, zatvorenog i otvorenog, privatnog i javnog te ladanjskog i stambenog.

Bedrock House koristi dva puna zida kako bi se odvojila od pozadine, ali i spojila s topografijom terena. Kuća se pruža od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema sjeveru te se potpuno otvarajući i otkrivajući prema jugu. Između dva visoka zida smješteni su svi potrebni servisi, uređaji i kućanski sadržaji. Kuća izbjegava definiciju da ima boju; istovremeno je bijela, transparenta, translucentna, obložena travertinom, položena u travu i mediteransko bilje, urezana u krševitu stijenu, precizno postavljena na zatečenom prijevoju prostrane parcele.

Arhitektonski biro Turato – Drvena Kuća

Drvena kuća, fotografija Bosnić+Dorotić

I ovoga puta dio projektnog tima bio je Idis Turato, zatim Josip Mičetić i Nikola Štefanac. Kuća je završena 2016. godine, a nalazi se također na otoku Krku u mjestu Klimno. Fotografije i ovoga puta potpisuju Bosnić+Dorotić.

Drvena kuća nalazi se na prostranoj parceli, položena u bogati mediteranski park. Namijenjena je privremenom boravku, služi odmoru i potiče dokolicu. Kuća je projektirana kroz snažnu poetiku drvene rešetkaste konstrukcije, kao otvorena struktura s više ulaza i izlaza, kao matrica različitih ambijenata, unutarnjeg, vanjskog i prijelaznog prostora između kuće i njezine parcele. Krov kuće, prekriven tradicionalnom kupom kanalicom različitih veličina i boja, u visini vijenca sadrži duboki trijem izveden dugačkim gredama, koji definira prijelaznu zonu kuće prema parku i bazenu te obrnuto.

Drvena kuća, fotografija Bosnić+Dorotić

Kuća nema klasičnih prozora i vrata, punih zidova, betonskih ili ciglom građenih konstruktivnih elemenata. Nema klasične sobe, katova, niti podruma. Nema ni stalne stanare, ni klasičnu prostornu hijerarhiju, a niti jasno određenu funkciju. Njezini promjenjivi programi dokolice i odmora podržani su malim kutijama postavljenim ispod krova građevine. Točnije, kontejnerima koji sadrže potrebne zone, uređaje i aparate za kućanstvo. Prelazni prostori između unutarnjeg i vanjskog prostora kuće smješteni na uglovima kuće izvedeni su kao zimski i ljetni vrtovi pokriveni polikarbonatnim i polipropilenskim pločama.

Drvena kuća nastoji kroz upotrebu klasičnih materijala i načina gradnje ostvariti specifičan prostorni ugođaj. Projekt predstavlja arhitekturu ‘radikalne normalnosti’ i otvorenu strukturu kuće izvedenu kroz zaboravljene i danas rijetko korištene tehnike izvođenja i materijale postavljajući se izvan predvidivog minimalizama i dosadnog neoplasticizma.

Arhitektonski biro Turato – Kuća Gumno

Gumno House, fotografija Bosnić+Dorotić

Raskošno zdanje završeno je 2014., a nalazi se u mjestu Risika, također na otoku Krku. Dio tima zaslužan za realizaciju ponovno čine Idis Turato te Marko Liović. Divne fotografije uhvaćene su iz vještog objektiva Bosnić+Dorotić.

Gumno House, fotografija Bosnić+Dorotić

Bračni par sa stalnim boravkom u Rijeci i dvoje odrasle djece odlučuje u mjestu Risika izgraditi svoju malu kuću za ljetni odmor. Na lokaciji se nalazi gumno – okrugli zaravnati plato omeđen niskim kamenim zidom, koji je u prošlosti služio za vršidbu žitarica. Pri projektiranju kuće je odlučeno da se gumno sa zavojitom gromačom obnovi, a uređeni vrt, prilazna staza za automobile te voćnjak i maslinik postanu neka vrsta suvremenog perivoja.

Gumno House, fotografija Bosnić+Dorotić

Kuća se zbog ovakvih postavki povlači u pozadinu, na najviši dio parcele, i izgrađena je na samom rubu građevinskog područja. Kuća udomljuje tri potpuno različita, a od strane svih članova obitelji oduvijek željena i zamišljena sadržaja; prvi je masivni, rustični podrum s konobom za smještaj ulja i vina te prostor druženja, drugi dio je prostrani, ostakljeni dnevni boravak namijenjen užoj porodici, a treći bazen s obaveznim pogledom na more.

Gumno House, fotografija Bosnić+Dorotić

Ovako heterogen i prostorno različit program rezultirao je kućom koja unutar sebe pretapa, slaže i komprimira tri ugođajno različita te prostorno, funkcionalno i konstruktivno kontradiktorna ambijenta. To su puni, masivni, ukopani te u grubo izdubljeni prostor suterena, lagano, transparentno, čelično, otvoreno i ostakljeno prizemlje s velikom hipertrofiranom palubom, te male ožbukane kućice s velikim otvorima, položene preko ruba kvadratnog prizemlja, svaka u potrazi za svojim pogledom i orijentacijom. Svaka od četiriju kućica posjeduje intimnu terasu i mirni spavaći prostor za svakog člana porodice.

Nest and Cave House

Nest and Cave House, fotografija Sandro Lendler

U Volosko, nedaleko od Opatije nastalo je ovo pravo ‘umjetničko djelo’, a raskošnu kuću fotografirao je Sandro Lendler, a završena je 2014. godine. U timu su bili Idis Turato, Ana Staničić i Ida Križaj Leko.

Nest and Cave House spaja u arhitekturi rijetko spojene elemente. Osjećaj zaštite i introvertiranost špilje i toplinu sigurnosti doma, te osjećaj lebdenja, osjećaj boravka u ptičjem gnijezdu na vrhu stabla s pogledom na horizont i okolinu. Reference projekta su Titova špilja na Visu i njezina karizmatičnost. No i Pierre Koenigova case study house 22 u Los Angelesu iz 50-ih godina prošlog stoljeća.

Nest and Cave House, fotografija Sandro Lendler

Kuća je sklopljena od dva rudimentarna ‘gotova elementa’ ukopane betonske kutije i dugačkog kontejnera koji balansira na špilji. No i konzole od 17 metara koja predstavlja zaokrenutu slojnicu terena iznad prizemlja. Ovim jednostavnim, ali odlučnim spojem, i okretom, stvorena je kuća koja se sa jedne strane zatvara, a sa druge strane otvara ka različitim pogledima i vizurama.

Nest and Cave House, fotografija Sandro Lendler

Ukopana špilja suterena pokrivena je zemljom i zelenilom, oklopljena kalanim kamenim stijenama, te se putem malih otvora i pukotina  otvara na okoliš kuće i vrt. Ispod konzole stvoren je dnevni boravak kuće koja štiti od sunca i kiše te omogućuje stalni život, druženje, blagovanje, rad, odmor, i samovanje na otvorenom. Ispod gnijezda, a ispred špilje, nalazi se centar kuće i sjecište pravaca i silnica prostornog konteksta.

Tko je talentirani Idis Turato?

Rođeni riječanin (1965.) i hrvatski arhitekt, diplomirao je, magistrirao te doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stalni je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor u Beogradu, Ljubljani i Splitu. Godine 1992. sa Sašom Randićem otvara arhitektonski ured Randić-Turato u Rijeci., a 2009. godine osniva samostalni ured – Arhitektonski biro Turato. 

Na njegovom blogu i Instagram profilu doznajte više. Predstavljao je Hrvatsku na 10. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2006. sa Sašom Randićem s projektom ‘In between’ te 2010. zajedno s 15 hrvatskih arhitekata, s projektom plovećeg paviljona ‘Pavillion’. Dio je tima koji je razvio koncept pobjedničkog programa ‘Luka različitosti – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture’.

 Idejni je inicijator DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam, novoosnovanog programa pri Sveučilištu u Rijeci. Dobitnik je svih važnijih domaćih i regionalnih strukovnih nagrada; Viktor Kovačić, Drago Galić, Piranesi Award, Vladimir Nazor, Grand Prixa Balkanskog arhitektonskog bijenala te Elle Style Awards.

 

Foto: Instagram, Bosnić+Dorotić, Sandro Lendler

 

 

 

 

 

Učitati još
Zatvori