Prije i poslije: Ovako je preuređena jedna dvoetažna kuća u Zagrebu

Prije i poslije: Ovako je preuređena jedna
dvoetažna kuća u Zagrebu

Postoje nekretnine koje se lagano i brzo prodaju, a postoje i one koje zapnu na tržištu pa čekaju na svog kupca čitavu vječnost. Događa se to najčešće s objektima velike vrijednosti i na dobrim lokacijama, ali čiji potencijal kupci nikako ne mogu prepoznati. Tu uskače relativno nova usluga pripreme nekretnine za prodaju na tržištu ili iznajmljivanje na način da se svidi najvećem mogućem broju kupaca.

Što je Home staging?

Home staging ili property styling mlada je strukovna disciplina iz područja dizajna interijera koja uključuje uslugu uređenja i dekoriranja nekretnine s ciljem da se uz minimalna ulaganja ista nekretnina uredi na najbolji mogući način i da se izdvoji od konkurencije, da se što prije proda ili iznajmi i za najbolju moguću cijenu. Radi se o osmišljenoj, sistematskoj i koordiniranoj metodologiji pripreme nekretnine za prodaju.

‘Staging’ ima cilj nekretninu učiniti vizualno većom, svjetlijom, čišćom, jednostavnijom, toplijom. Današnji trendovi zahtijevaju sve više odmah useljivih prostora, nekretnina u stanju u kojem nisu potrebna dodatna ulaganja, a usluga je posebno primjenjiva na praznim kućama i vilama na vrijednim lokacijama, neuređenim stanovima većih površina, poslovnim prostorima i zgradama u gradskim središtima, kao i hotelima.

Novo ruho dvoetažne kuće u nizu

Kao primjer ove usluge, danas vam donosimo priču o projektu staginga dvoetažne kuće u nizu u zagrebačkim Dugavama, koja je zahvaljujući solidnoj gradnji i danas ugodna za život i u prilično dobrom stanju.

Prilikom uređenja kuća nije doživjela značajne građevinske zahvate, a najveće je osvježenje postignuto novom opremom interijera koju uglavnom čini nepretenciozan namještaj s tek pokojim prepoznatljivim dizajnerskim komadom, a estetski usklađeno s arhitekturom građevine koja datira iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Projekt potpisuje tim arhitekata i dizajnera iz studija Stairwell&Loft na čijemu je čelu dizajner interijera Boran Petljak, a sve pod kreativnim vodstvom Duška Vlaovića.

Sve prostorije u kući zadržale su postojeću funkciju, osim dječje sobe koja je preuzela ulogu sobe za goste. Potkrovlje s krovnim prozorima koje je dosad služilo kao spremište, sad je pretvoreno u radnu sobu vlasnika kuće, a ujedno i kutak za opuštanje i druženje.

Dnevnim boravkom prevladava kamin na bioetanol, televizor iz serije Samsung Frame koji kada je isključen djeluje poput elegantnog okvira za slike te veliko zimzeleno sobno drvo iz porodice Moracea poznato kao Lirasti fikus. Originalne kompozicije umjetničkih slika u dnevnom boravku i sobama naslikala je akademska umjetnica Mia Maraković.

Na polukatu u nastavku dnevnog boravka smjestila se kuhinja i blagovaonica s kružnim stolom na drvenom letvičastom podnožju i udobni stolci presvučeni bijelim pamučnim navlakama, dok se iznad stola našla viseća opalna kugla iz serije Glo-Ball dizajnera Jaspera Morrisona.

Za cijelu kuću pomno su odabrani tekstili različitih tekstura, ali koloritno usklađeni. Sve su zavjese izrađene od ispranog bijelog lana od kojeg je i posteljno rublje, dok su tepisi od prirodnih materijala i pletiva.

Foto: Duško Vlaović

Preporuka

Zatvori