Kako tijekom toplijih dana uštedjeti na računima u svom domu i vikendici

Kako tijekom toplijih dana uštedjeti na
računima u svom domu i vikendici

Iako nas je svibanj iznenadio kišom i oblačnim vremenom, dugo toplo ljeto nam je sve bliže. Razlozima zbog kojih obožavamo ljeto nema kraja, a kao oni najveći i svima zajednički ističu se osjećaj opuštenosti i bezbrižnosti koji u nama bude sunčani i topli mjeseci. Ljetnoj sezoni veselimo se i zbog putovanja, godišnjih odmora i iskorištavanja svakog slobodnog trenutka za uživanje u prirodi i na otvorenom.

No, uz sve te lijepe i pozitivne stvari koje nam ljeto donosi i zbog kojih ga jedva čekamo, postoji i ona negativna strana, a to su (ponekad) nesnosne vrućine. Zbog toga imamo neizbježnu potrebu za rashlađivanjem, bez klima uređaja život nam je postao nezamisliv, a to sa sobom donosi veće cifre na našim računima za struju. Srećom, postoje vrlo jednostavni načini na koje možete uštedjeti električnu energiju i smanjiti troškove u svom domu i vikendici. 5 korisnih savjeta donosimo u nastavku!

Iskoristite toplo vrijeme

Osim što nam sunčano i toplo vrijeme podiže raspoloženje i omogućava boravak na otvorenom, duge ljetne dane možemo iskoristiti i za smanjenje računa za struju. Jedan od najjednostavnijih načina na koji to možete napraviti je da čisto rublje, umjesto u sušilici, sušite na zraku. Istu stvar možete primijeniti i za suđe. Koristite hladnu vodu za pranje i ostavite ga da se samo osuši. Dodatan savjet vezan za rublje i suđe je da perilice napunite do kraja. Naime, bez obzira je li stroj pun, trošite istu količinu vode i energije. Ako ih napunite do kraja, za svoj ćete novac dobiti puno više.

Koristite prirodno svjetlo

Još jedan vrlo jednostavan i besplatan način na koji ćete uštedjeti električnu energiju je korištenje prirodnog svjetla. Dugi i sunčani dani omogućuju nam dugo uživanje u prirodnom svjetlu pa izbjegavajte stiskati prekidače onda kada to nije potrebno. Ukoliko radite od kuće, radni stol smjestite negdje u blizini prozora. Zavjese nježnijih nijansi pomoći će vam u trenucima kada vam sunce počne smetati za rad. Također, onda kada morate koristiti žarulje i umjetno svjetlo, sjetite se ugasiti ga svaki put kad izlazite iz prostorije.

Izbjegavajte korištenje pećnice

Svi znamo koliko kuhanje ljeti zna biti nepodnošljivo. Korištenje pećnice stvara dodatnu toplinu, što kao posljedicu ima povećanje sobne temperature, ali i povećanje troškova struje. Tijekom toplijih dana probajte što manje koristiti pećnicu. Umjesto toga, fokusirajte se na lagane obroke poput salatai smoothieja koji ne zahtijevaju termičku obradu, kuhanje i paljenje pećnice. Još jedan dobar način za smanjene topline, ali i uštedu energije je roštiljanje. A tko ne voli roštilj?

Isključite kućanske uređaje koje ne koristite

Mnogi uređaji i elektronika troše puno električne energije pa bismo ih trebali isključiti iz struje onda kada ih ne koristimo. Stoga idući put kada, recimo, napunite mobitel, iskopčajte punjač iz struje. Istu stvar učinite i s aparatom za kavu i svim ostalim uređajima za koje nema potrebe da su uključeni u struju kada ih ne koristite. Kada odlazite nekamo na vikend ili dulje vrijeme, možete isključiti i ostale aparate koji bespotrebno troše struju, a nisu u upotrebi.

Odaberite Hepi

Uz sve gore navedene savjete, još jedan način na koji ćete smanjiti račune i ostvariti uštede je prelazak na Hepi. Radi se o inovativnom proizvodu HEP Opskrbe s najpovoljnijom cijenom struje za kućanstvo. Uz Hepi plaćajte koliko trošite, skupljajte bodove u Hepi klubu – programu vjernosti te plaćajte račune kreditnim i debitnim karticama putem m-hepi besplatne aplikacije. Postanite Hepi bez ugovorne obveze i dodatnih troškova, a sve informacije o prelasku saznajte ovdje.

Foto: Pexels, Unsplash

Preporuka

Zatvori