Ukrajinski brend namještaja na koji vrijedi obratiti pozornost

Ukrajinski brend namještaja na koji
vrijedi obratiti pozornost

Iza dizajnerskog imena FAINA krije se ukrajinska dizajnerica Victoria Yakusha koja je vlasnica multidisciplinarnog studija Yakusha Design. Osim brendom FAINA, njen se studio bavi arhitekturom, interijerima i kreativom. Filozofija njenog brenda je dizajn uživo, a naglasak je na povezanosti s prirodom i održivosti uz izraženi minimalizam.

Faina – moderni ukrajinski dizajn svijetu

Autentična kolekcija namještaja, rasvjete i dekora FAINA nastala je 2014. kao odraz društveno-kulturoloških promjena u Ukrajini. Želja dizajnerice bila je da predstavi moderni ukrajinski dizajn svijetu. Tako je 2018. pokrenula jedinstveni projekt „Land inspires“ kojem je cilj bio privući pozornost na bogatu kulturnu baštinu Ukrajine. Projekt je uključivao petodnevno putovanje za dizajnere koji su posjećivali po pet različitih ukrajinskih sela i pohađali različite radionice keramike i sličnog. Sve to prepoznala je i struka pa je Victoria Yakusha 2019. dobila titulu dizajnerice godine – ELLE Decoration Design Award. Iste godine otvorila je i svoj izložbeni prostor FAINA brenda, a danas rade diljem svijeta, i na privatnoj i na komercijalnoj razini. 

Teksture i zemljane boje kao poziv na prirodu

FAINA kolekcije izlaze dva puta godišnje, i to ljeti i zimi. Komadi koji nam privlače pažnju svakako su SONIAH podne lampe koje nalikuju neobičnim zvučnicima i PLYN fotelje i trosjedi. Ovi nas komadi podsjećaju na glomazno oblo kamenje i zaista izgledaju kao „pojava“ u prostoru. Tu su i interesantne vaze kojima nije potrebno apsolutno nikakvo cvijeće jer već dovoljno dominiraju svojim dizajnom i teksturama. Upravo su različite teksture, vrlo neobičan dizajn i zemljane boje ono što ovaj brend čini prepoznatljivim.

U nama ovi komadi namještaja, osim što su izazvali „wow“ efekt, probudili su i razne emocije koje je teško opisati. Čini nam se da je upravo to i bila poanta dizajnerice Victorije, a ako je taj efekt postigla i kod vas, ostavljamo web stranicu na kojoj detaljnije možete proučiti što sve nudi.

Foto: Faina

Učitati još
Zatvori