Ena Čuček za diplomski rad napravila je stol u koji smo se zaljubili na prvi pogled
Ena Čuček za diplomski rad napravila je stol u koji smo se zaljubili na prvi pogled

Ena Čuček za diplomski rad napravila je stol u koji smo se zaljubili na prvi pogled

Umjetnica i dizajnerica, Zagrepčanka Ena Čuček, za svoj je diplomski rad na Studiju Dizajna na Arhitektonskom fakultetu, napravila projekt “Stol kao mjesto” koji odaje počast svakodnevnom predmetu – stolu. U procesu rada stol se istražuje u različitim kontekstima kroz raznolike ambijente, narative i funkcije. Projekt daje naglasak granici stola između funkcionalnog, ali i umjetničkog predmeta. Ena je mlada dizajnerica koja je prošle jeseni oslikala Journal September Box, a znamo ju dobro i po brendu elegantnih marama i šalova ILIYA. Ovim projektom, kojeg je radila godinu dana, pokazala je kako, njezini interesi sežu još i dalje.

Stol kao projekt

Uzimajući u obzir ukorijenjene zadatosti i pravila stola u radu je kreirana nova vizija stola. Stol svojim vizualnim dojmom, formom i kompozicijom može pripadati različitim ambijentima te se u tom pogledu ne ograničava. Može biti dio kućnog, intimnijeg prostora za kojim se može jesti, piti kava ili samo voditi razgovor. Također može biti u funkciji radnog stola ili se tretirati kao podloga za izlaganje objekata različite vrste. Stol može funkcionirati i u galerijskom prostoru kao instalacija. Forma cijevi nije više samo noga stola već u polegnutom položaju drži površinu stola ali također postaje i mjesto za odlaganje manjih predmeta.

Osim što tvore kompoziciju, elementi djeluju funkcionalno i sugeriraju nam da imaju nove potencijalne funkcije. Različite razine stola daju mogućnost spremanja, odlaganja i doživljavanja predmeta na novi način. Važan detalj stola je ploča koja je ručno oslikana tako da je stol unikatan.

Mentorice rada su Ivana Fabrio, Andrea Hercog i Nina Bačun, a stol je napravljen u suradnji s Erom.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori