Hrvatska kreativka otkriva kako kod kuće napraviti varijantu trendi Kalklitir boje za zidove

Hrvatska kreativka otkriva kako kod kuće napraviti varijantu trendi Kalklitir boje za zidove

Kalklitir boje već su nekoliko godina veliki trend u bojanju zidova, a hrvatska blogerica Emilija, poznatija kao Škare i Makaze, otkrila nam je kako jednostavno doći do ovakvih zidova bojom koja nije toksična i koju je sama zamiješala kod kuće. Poznato je kako su boje ovog poznatog brenda na glasu kao skupe stoga vas ova varijanta neće tako “lupiti po džepu”, a efekt će biti odličan!

DIY limewash boja

Emilija, više znana kao Škare i Makaze, pod ovim imenom je započela svoju virtualnu avanturu kao DIY blogerica. Danas je najviše posvećena fotografiji i videu kao i malim sitnicama koje uveseljavaju njen život. Zajedno sa suprugom stvara pod imenom Pepper Atelier (Pepper Weddings). YouTube je također jedna od platformi na kojoj voli objavljivati, a ovoga puta s nama je podijelila super savjete kako kod kuće možete dobiti popularni efekt Kalklitir boje uz pomoć gašenog vapna.

Bojanje zidova vapnom

“Nekoć su naši stari krečili kuće s vapnom. Vapno je zdravo, netoksično, štiti od vlage i nametnika i dezinficira i nema miris. Omogućava zidovima da dišu i smanjuje apsorpciju vlage. GAŠENO vapno nabavljate u poljoapotekama, cijena mu je oko 50-ak kn za 5 litara. Za naš zid od oko 6 kvadrata bilo je potrebno oko 2-2,5 litara. Za nijansiranje koristite slikarski pigment. Nabavlja se u dućanima za slikarski pribor a neki od njih su art-materijal.hr ili juricek.hr. Cijena je nešto veća. Našla sam pigmente po cijeni od oko 100 kn za 90 g.”

“Ja sam svoje pigmente dobila od prijateljice, akademske kiparice koja mi je uvelike olakšala proces”, kaže Emilija te pojašnjava. “Na ovu količinu vapna (2.5 litre ) koristila sam oko 25 grama pigmenta. Doziranje je u mom slučaju bilo odokativno, srećom sve je dobro ispalo. Kod vapna je karakteristično to što mokra boja izgleda vrlo tamno na zidu a jednom kad se osuši jako posvijetli. Ovaj zid bojala sam u 2 sloja. Boju sam razrijedila vodom da bude gustoće kao jogurt. Dakle, malo tekuća, da se lakše razmazuje. Pripazite i na kist. Moj je oko 15 cm širine, mekanih dlakica. Koštao je oko 50 kn. Uloži u dobar kist i proces bojanja zida bit će mnogo mnogo lakši.”

Foto: Škare i makaze

Učitati još
Zatvori