Ideje hrvatskih insta kreativaca: Izradite DIY mirisne svijeće

Ideje hrvatskih insta kreativaca:
Izradite DIY mirisne svijeće

diy-svijeće-17

Svijeće obožavamo u kojem god obliku da dolaze, a neizostavni su detalj svakog blagdansko uređenog doma. Mirisne, male, velike – volimo ih isprobati sve, a ovih blagdana odlučit ćemo se na izradu onih vlastitih. Inspiraciju smo ponovo pronašli kod hrvatskih Instagram kreativaca, a Matea Korenić Fak koja vodi Instagram profil mess_of_sparkles podijelila je s nama kako izraditi DIY mirisne svijeće.

diy-svijeće-16

DIY mirisne svijeće

Za izradu nam je potrebno:

  • vosak (iz obične bijele svijeće)
  • eterična ulja
  • mirisni začini
  • suho voće
diy-svijeće-5
diy-svijeće-6
diy-svijeće-3

Postupak izrade voska

Vosak se otopi na pari i odmah vruć ulije u kalupe za muffine koje ćemo obložiti s košaricama. U vruć vosak odmah ćemo ukapati 5-6 kapljica eteričnog ulja po želji. Ja sam koristila ulje divlje naranče, cimeta i čempresa/bora. Sve to treba ostaviti dok se vosak vidno ne krene hladiti (poprima bijelu boju). Tada ćemo ukrasiti pločice začinima i suhim voćem koji će nam dati dodatan miris. Kad se potpuno ohladi, izvadit ćemo ga iz kalupa i skinuti papirnate košarice. Vosak se može koristiti u mirisnim lampama ili ga možemo zavezati za trakicu pa koristiti kao ukras za jelku.

diy-svijeće-1
diy-svijeće-2
diy-svijeće-9

Izrada svijeća

Izrada svijeća zahtjeva malo više vremena i strpljenja. U odabrani kalup (najbolje plastičnu posudu) na dno položiti masni papir za pečenje, a s unutarnje strane obložiti posudu s tvrdom savitljivom plastikom (obično dio neke ambalaže). Na dno u centar postavit ćemo fitilj i pri vrhu ga fiksirati sa štapićem kako se ne bi pomaknuo. Postepeno ulijevati vosak, pa na njega dodavati red ukrasa (kave/čempresa/cimeta/suhih naranči) i dodati nekoliko kapi eteričnog ulja. Između svakog reda čekati da se prethodni ohladi kako na kraju svijeća oko fitilja ne bi propala. Kada se sve dobro ohladi, svijeća se izvuče iz odabranog kalupa te po želji dodatno ukrasi trakicama, porukama i božićnim ukrasima.

diy-svijeće-7
diy-svijeće-8
diy-svijeće-18
diy-svijeće-13

Foto: mess_of_sparkles

Učitati još
Zatvori