Kako je uređen Cvjetni, kafić u centru grada s interijerom stvorenim za uživanje u šalici kave

Kako je uređen Cvjetni, kafić u centru grada s interijerom stvorenim za uživanje u šalici kave

Cvjetni trg mnogim je Zagrepčanima omiljena lokacija za uživanje u kavi. Među brojnim kafićima sigurno ste primijetili Cvjetni cafe, divno uređenu kavanu otvorenu u ožujku ove godine, čiju priču o uređenju vam danas donosimo.

Cvjetni je otvoren u prostoru u kojem je nekad ‘stanovao’ Cafe de Paris. Nakon što je neko vrijeme bio zatvoren, prostor je uzela Orbico grupa, a novo ruho podario mu je arhitekt Duje Kaliterna iz Kaliterna arhitekture, koji je bio zadužen za projekt i opremanje. Unutarnji prostor kafića od 180 metara kvadratnih od Cvjetnog trga odvojen je velikom kliznom staklenom stijenkom, a nastavlja se na moderno uređenu terasu od 120 metara kvadratnih.

Izgled i atmosfera nekih prošlih vremena

Cvjetni odiše atmosferom talijanskih kavana iz sredine 50-tih godina 20. stoljeća zahvaljujući komadima namještaja iz tog razdoblja. S druge strane, keramičkim pločicama s art nuveau uzorkom i zidnim oplatama nastojao se postići izgled tipičan za kavane u Zagrebu s početka 20. stoljeća. Tako je nastala kavana modernog izgleda u kojoj se gosti mogu osjećati udobno kao u vlastitom dnevnom boravku.

Udobne sofe i fotelje za sjedenje od baršuna u plavoj boji te zlatni detalji od brušenog mesinga odišu tim prošlim vremenima i prostoru daju dozu luksuza, dok dojam dnevnog boravka pojačava biblioteka i kamin. Prostorom dominira veliki šank obložen keramikom s 3D uzorkom, a prilagođen je pripremi kave i izradi koktela. Primijetit ćete i zanimljive tapete s uzorkom prašume te zlatne lampe u obliku palminog lista. Naime, kako je prostor uvučen u zgradu, arhitekti su ovime pokušali stvoriti dojam da se nalazite u prirodi, odnosno u predjelima otkud dolazi kava poput Kolumbije i Brazila.

Mjesto za uživanje u dugim kavama

Sve navedeno čini Cvjetni cafe atraktivnim i udobnim mjestom gdje ćete uživati u dugom ispijanju omiljene šalice Lavazza kave, jednostavno pripremljenim jelima i kolačima ili u večernjem koktelu.

U nastavku zavirite u unutrašnjost kavane koju ćete, sigurni smo, poželjeti posjetiti prvom prilikom.

Foto: Igor Šeler

Učitati još
Zatvori