Hrvatski studio osmislio je ovu crvenu ribarsku kućicu na jezeru koja u isto vrijeme izgleda mistično i privlačno
Hrvatski studio osmislio je ovu crvenu ribarsku kućicu na jezeru koja u isto vrijeme izgleda mistično i privlačno

Hrvatski studio osmislio je ovu crvenu ribarsku kućicu na jezeru koja u isto vrijeme izgleda mistično i privlačno

Često maštamo o odmoru na osami, u prirodi i daleko od gradske verve. Možda najromantičniji scenarij jest kućica na jezeru, okružena prirodom dok nas jutrom budi cvrkut ptica, žubor vode, miris drveća i cvijeća.

Upravo jednu takvu zamislio je i Studio Vizooal čija nas je Crvena ribarska kućica na jezeru osvojila na prvi pogled.

Studio Vizooal

Studio Vizooal nastao je relativno nedavno, prije otprilike godinu dana. Iza njega stoji dizajnerica Daria Podboj s kolegama. Studirala je arhitekturu i dizajn na akademiji primijenjenih umjetnosti u Pragu i nakon toga se sama dugo bavila dizajnom interijera u Češkoj. Prije nekoliko godina počela je veći dio godine provoditi u Hrvatskoj. Česta putovanja između Praga i Biograda su joj otežavala rad. Teško je bilo voditi projekte i realizacije ako niste stalno na jednom mjestu, kaže nam Daria. Tako je došla do odluke da se orijentira isključivo na 3D vizualizacije.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (4)

One su bile oduvijek dio mog posla. Od početka sam ih radila sama ili su ih radili kolege, za naše projekte, i uvijek sam voljela taj dio. U međuvremenu pojavio se Covid koji ju je uvjerio da je to nešto što se može raditi na daljinu jer tada je sve što se gradilo stalo, ali vizualizacije su se mogle i dalje raditi.

Napustila je prostor u kojem je imala studio i počela raditi remote s kolegama s kojima surađuje po potrebi. To što imam iza sebe iskustvo u projektiranju mi pomaže jer već točno znam, što tko želi – što traže privatni klijenti, što arhitekti.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (2)

Daria nam kaže kako je uvijek težila minimalizmu, ali i moderan prostor mora imati dušu, što je jasno vidljivo i u ovom projektu crvene ribarske kućice. Dok sam se aktivno bavila dizajnom, moje radove su često opisivali kao “ženske”. Vidim to sada i na vizualizacijama – i kada netko traži čisti minimalizam, uvijek težimo da na kraju unesemo nešto malo više, kaže nam Daria.

O ribarskoj kućici

Na ovom projektu radila je zajedno s kolegama koji joj pomažu s 3D modeliranjem. Daria većinom radi koncept, rasvjetu, finalni rendering. Ovaj projekt je nastao bez arhitekta. Tu je bilo zanimljivo prikazati, da i ako dobijemo samo skicu od klijenta, i od toga možemo napraviti “brzu” vizualizaciju.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (1)

Zašto baš crvena?

Boja je bila dio zadatka. Klijentu se to svidjelo, slične reference je našao na internetu, ali nije mogao zamisliti kako bi to u stvarnosti izgledalo na tom konkretnom mjestu. Njemu se ta boja svidjela i radi toga jer odudara od okoline. Tamo je sve zeleno. Kako je rekao, kada na vodu padne magla da se kuća dobro vidi i da se zna vratiti. 🙂

Kućica je zamišljena za odmor, a nalazit će se na jednom od jezera u Austriji. Na tom mjestu su ostatci neke stare gradnje, što se vidi i na vizualizacijama. Vizualizacije su nastale kao podloga za razmišljanje o tome  ima li smisla nešto graditi ili ne, i da bi se razmotrile sve mogućnosti i dozvole.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (6)

3D vizualizacije idejnog projekta “crvene ribarske kućice” Studio Vizooal radio je po ideji investitora, stoga su njegove skice zapravo bile i ključne smjernice za izradu vizualizacija. Tlocrt je na površini cca 6x9m, unutra je na dvije etaže, znači ukupno ima oko 100m2.

Vizualizacije rađene po skicama klijenta

Za izradu vizualizacija, kaže Daria, nije bilo potrebno dugo vremena. Sve su završili u roku od 14 dana, ali s pauzama. Istaknula je kako je ovo bio neobičan projekt jer su radili isključivo zbog toga da bi investitor sam mogao imati bolju sliku pred očima. Nije želio arhitekte jer je sam znao što želi, ali nije mogao zamisliti. Ovo je mali projekt, tako da je mogao da si dozvoli uraditi to na taj način – prvo vizualizacija, onda projekt. U slučaju veće zgrade to naravno ne bi išlo.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (3)

Savršeni spoj modernog i prirode

Kao prednost ovog projekta Daria je istaknula slobodu. Nismo bili ograničeni time da nekretninu prikažemo u što boljem svjetlu, što se, logično, većinom traži, kada se rade komercijalni projekti. U većini slučajeva sunčano nebo i slično. Ovo nije mjesto na moru koje bi se koristilo samo ljeti, tako da smo imali slobodu prikazati ju i u lošijim vremenskim uvjetima, a sve to kako bi investitor mogao vizualizirati kućicu i u takvim uvjetima.

Pri izradi vizualizacija iskoristili su i dio stare gradnje, kameni dio. Nešto krša bi se iskoristilo za plažicu. Fasadna obloga je metalna. Naravno, sve detalje vezane za samu konstrukciju rješava projektant.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (7)

Sanjiva lokacija

Sve u svemu, svakako jedna od prednosti ove kućice za odmor jest lokacija, skoro na osami, uz vodu. Priroda, mir, tišina, voda. Sve su to prednosti, ali naravno i izazovi koji pomalo otežavaju planiranje i samu realizaciju. Kako god bilo, nas je ova zamisao oduševila, a vjerujemo kako će to biti prava oaza za potpuni odmor.

Crvena ribarska kućica_Vizooal studio (5)

Foto/3D vizualizacije: Studio Vizooal

Učitati još
Zatvori