90 kvadrata čistog užitka u crno-bijelom ‘penthouse’ domu

90 kvadrata čistog užitka u crno-bijelom
‘penthouse’ domu

U potrazi za životnim prostorima koji nas inspiriraju i nadahnjuju, svakodnevno pretražujemo društvene mreže. Velebna izdanja najljepših vila i modernih zgrada oduzimaju dah, a arhitektura nas iz dana u dan sve više iznenađuje. Dom u kojem svaki kutak i detalj imaju svoje mjesto uređen je u monokromnom stilu. Crno-bijeli penthouse s Instagram profila @_heimelig_ proteže se na zavidnih 90 metara kvadratnih, a nalazi se u njemačkom gradu Landau. Znate li uopće što je penthouse i zašto je danas tako popularan?

Raskošan penthouse u njemačkom gradiću

Ako volite čitati o interijerima onda je neophodno da usvojite neke pojmove iz vokabulara koji se najčešće koristi. Penthouse je stan koji se nalazi na vrhu stambene zgrade, a zauzima cijelu površinu kata. Stoga možete i pretpostaviti zašto je tako popularan, ali i skup. Od ostalih stanova u zgradi ili neboderu ne razlikuje se samo po površini, krasi ga i tzv. galerija. No, između ostalog posjeduje veliku i prostranu terasu s malo zelenila na kojoj se često nalazi i bazen, ovisno o kvadraturi površine. Penthouse u njemačkom gradu Landau nema bazen, ali to mu nimalo ne umanjuje ljepotu.

Nordijski interijer na prostranih 90 kvadrata

Skandinavsko uređenje, ovisno o godišnjem dobu lako se prilagođava. Stil kao takav s razlogom je jedan od najtraženijih za uređenje doma. Svoju slavu stekao je unazad nekoliko godina, a do danas je i dalje pri samom vrhu ljestvice i izvan granica nordijskih zemalja. Penthouse u crno-bijelom štihu osvojio nas je prije svega jednostavnošću. Igra ovih boja, za koje mnogi kažu da ustvari nisu boje, bezvremenski je i nepogrešiv izbor ako želite postići sofisticirani izgled. Na čak 90 metara kvadratnih u savršenoj fuziji stopili su se fini materijali i tople drvene površine sa svim popratnim detaljima. Otvoreni koncept jako je popularan, a između dnevnog boravka i kuhinje ne postoji pregrada.

Terasa kao ‘highlight’ cijelog doma

Raskošni penthouse ima divnu terasu na kojoj su se smjestile tegle i time u gradski, stambeni prostor unijeli dašak zelenila. Svojevrstan ‘vrt na krovu’ idealan je za proljetno-ljetnu sezonu i druženja s prijateljima na svježem zraku. Ako ste razmišljali o tome što razlikuje terasu i balkon, imamo jednostavno pojašnjenje koje će riješiti male nedoumice.

Naime, penthouse gotovo uvijek ima terasu, ona predstavlja otvoreni prostor na krovu zgrade ili na samom terenu ako govorimo o prizemnom stanu. Može biti natkrivena, ali i ne mora glavna značajka je da ‘ne izlazi’ iz fasade za razliku od balkona. Balkon je platforma koja nasuprot terasi, ‘izlazi’ iz fasade, a zidom je okružen s tri strane.

Bezvremenski, monokromni stil

Penthouse u crno-bijelim tonovima zaista je krasan. Iako bi mnogi pomislili da će rezultat ove kombinacije ostavljati hladan dojam, na Instagram profilu Meline, dekoraterke i vlasnice, uvjerili smo se u sasvim suprotno. Minimalistički i jednostavno, a opet potpuno smisleno dotjerala je svoj stan i pretvorila ga u oazu miru.

Detalji i dekoracije slijede paletu boja kroz svaku prostoriju, ‘monokromnu monotoniju’ razbija namještaj od drva i parket u boji karamele. Neobični uzorci na krevetnini, jastučnicama i tepisima domu daju posebnu čar i ako vam dosade, lako ćete ih promijeniti, a time i cijeli dojam interijera bez previše ulaganja.

 

Foto: Instagram (@_heimelig_)

 

Učitati još
Zatvori