Coffee table knjige kao nezaobilazan detalj u dizajnu interijera

Coffee table knjige kao nezaobilazan
detalj u dizajnu interijera

A post shared by Pine Living (@pineliving) on

Trend u dizajnu interijera koji nas oblijeće na svim društvenim platformama svakako su ”coffee table books”. No ovo nije nikakav novitet, naime koriste se za dekoraciju još od 16-og stoljeća.  Glamurozne predimenzionirane knjige apsolutni su hit u domovima poznatih ličnosti i ljubitelja dizajna interijera. Predstavljaju svojevrstan statement detalj u domu i znak su luksuza i prestiža. Zabluda je da preuređenje doma mora biti skupo ili da zahtjeva prašnjave radove i hrpu majstora u stanu.

Coffee table knjige o kojima smo već pisali, izvrstan su način za osvježiti monotoni prostor i zamijeniti konvencionalnu dekoraciju. Vaš dom ujedno je i vaša sigurna oaza u kojoj možete izraziti svoju osobnost bez granica i ne morate pratiti posljednje trendove. Pri tome je poželjno  kombiniranje stilova, spajanje spojivog s naizgled nespojivim, dodavanje apsolutno neobičnih predmeta i detalja, pravila nema. U nastavku vam donosimo nekoliko trikova kako ih kombinirati u prostoru te neke od najpoželjnijih knjiga koje i sami želimo.

Coffe table knjige su više od knjige

Kakvog su dizajna korice često je bitnije od onog što je unutar njih. Ove predimenzionirane knjige s prekrasnom galerijom slika i više su od klasične knjige. A zašto su dobile naziv coffee table knjige? Zato što su naslagane na stoliću za kavu i ustvari su dio namještaja, točnije dekoracije koju će gosti rado prelistati dok čekaju da ih se posluži. Priuštite si uživanje u kolekciji beskrajnog luksuza u moru dijamanata, najljepših couture kreacija, satova i kraljevskih interijera. Neobičan detalj čije lijepe korice i privlačni naslovi idu ruku pod ruku u svaki kutak doma.  Mogu se kombinirati na razne načine i osim estetike svrha im je opustiti vas uz čaj ili kavu dok ugodno zavaljeni u vaš omiljeni naslonjač guštate u slobodnom vremenu. Istina je da za neke od njih valja izdvojiti popriličnu svotu novaca s obzirom na to da naslovi nose imena nekih od najprestižnijih imena iz svijeta mode.

Pravilo je da pravila nema

A post shared by @belski_eugen on

A post shared by ?02124666601 (@aliadecor) on

Poigrajte se arhitekta i ogradite dio komode particijom od knjiga. Eklektičan stil jednostavno je ukorporirati u svaki dom. Možete ih slagati horizontalno ili vertikalno. Idealno je i da iskoristite neki teži neobičan predmet te ih naslonite na njega. Coffee table knjige hit su u dizajnu interijera i omiljeni predmeta za dekoriranje svake prostorije. Zaboravite na stare ”školske” primjere slaganja knjiga na policu kao u knjižnici.  Ove knjige izraz su osobnosti i savršeno se kombiniraju na svakoj nekonvencionalnoj površini gdje ih prije nikada ne biste mogli zamisliti. Noćni ormarići nikada nisu izgledali ljepše. Posložite knjige jednu na drugu i postavite, a na vrh staviti noćnu lampu, vazu s cvijećem ili pak mirisnu svijeću. Bezličnu komodu u hodniku upotpunite knjigama o dizajnu ili ih smjestite u kut ispod ogledala naslonjenog na zid. Vaš stan može se pretvoriti u onaj iz časopisa ako slijedite vlastitu intuiciju.

Dekoriranje stolića za ”kavu”

Kao što im i samo ime kaže uglavnom su smještene na stoliću gdje poslužujete kavu. Barem ćete ih tamo naći u časopisima za dizajn interijera. Nekoliko godina unazad bilo bi nezamislivo odlagati ih tamo, jer stolić služi za ”posluživanje”. Oslobodite svoje artističko srce i maksimalno iskoristite svoj stol. Veliki poslužavnici koji su prije služili za donošenje kave i ostalog pribora sada služe kao dio dekora. Posložite knjige na njega te dodajte predimenzioniranu vazu, svijećnjak ili staklenu zdjelu sa svježim cvijećem. Atmosfera koju ćete ovim detaljima stvoriti gosti će jednostavno obožavati. S druge strane i vi ćete voljeti ispijati poslijepodnevnu kavu listajući kroz neke od najljepših kolekcija nakita, couture haljina i veličanstvenih interijera.

Knjige koje vrijedi imati u kolekciji

Na Instagramu, Pinterestu i sličnim platformama za inspiraciju sigurno ste vidjeli neke od poznatih imena kao što su Oscar de la Renta, Cartier, Valentino, Kinfolk i druge.  Već smo spomenuli da neke od njih koštaju pozamašnu svotu, pogotovo ako dolaze u setu od nekoliko knjiga. Coffee table knjige nisu samo trend već i bezvremenski detalj u koji se isplati investirati. Imate li oko za estetiku i volite fotkati one će uvijek dobro poslužiti za kadar, a možete ih  premještati i koristiti na razne načine te osvježiti monotoniju doma. Možete ih slagati jedne na druge po tematskoj selekciji; moda, nakit, interijeri i slično. Poigrajte se dimenzijama slažući veće knjige na dno, a sve manje prema vrhu. Inspiraciji nema granica.

Donosimo vam nekoliko naslova po tematskim cjelinama:

Haute Couture

Kolekcija nakita

Dizajn interijera

Foto: Instagram

Najčitanije

Učitati još
Zatvori