Moderan i prostran obiteljski stan u zagrebačkoj novogradnji

Moderan i prostran obiteljski stan u
zagrebačkoj novogradnji

Suvremeni način života i navike uključuju i potrebu za funkcionalnim, ugodnim i modernim stanovanjem. Upravo sve to, kako su i zahtijevali vlasnici, ima četverosobni obiteljski stan od 100 kvadrata u širem središtu Zagreba čije uređenje potpisuje studio Mirjane Mikulec. Interijer se sastoji od otvorene dnevne zone koja uključuje i ulazni prostor, hodnika koji vodi prema trima spavaonicama te dvije kupaonice, od kojih je jedna unutar jedne od spavaćih soba.

Zagrebačka novogradnja

Budući da je riječ o novogradnji, nije bilo intervencija u tlocrtni raspored, micanja zidova, kao ni mijenjanja podnih i zidnih obloga. Jedina iznimka su nove keramičke pločice s prekrasnim uzorkom mramora u kuhinji te promjena njezina oblika. Kako bi se zatvorio pogled iz kuhinje prema ulazu u stan koji je otvoren prema čitavoj dnevnoj zoni, dizajnerica i njezin tim odlučili su produžiti kuhinju. Izvedeni su visoki kuhinjski elementi koji ujedno funkcioniraju kao pregrada. Sa stražnje strane kuhinjskih elemenata formirano je predsoblje s modernim okruglim ogledalom i mini policom s ladicama za odlaganje sitnica i modnih dodataka.

Time je kuhinja dobila više prostora za pohranu, a hodnik površine za praktične sadržaje koji usto svojom estetikom ostavljaju izvrstan prvi dojam odmah na ulazu. Dugački dio kuhinje u obliku slova U spojen je s blagovaonskim stolom od svijetlog hrasta čime se uštedjelo na prostoru. Dobiven je veći dnevni boravak, što je bila želja vlasnika. Prostor za blagovanje vizualno odvaja prostor kuhinje i dnevnog boravka. Čine ga osnovni elementi – kutna garnitura, stolić, komoda i tepih te tek nekoliko detalja. U dnevnom prostoru otvorenog koncepta kao i ostatku stana isprepliću se dobro izbalansirani svijetli i tamniji tonovi koji su kombinacija zemljanih i neutralnih. Ravne i moderne linije oplemenjene su dekorima drveta u nekoliko nijansi te detaljima poput ukrasnih jastuka, vaza, slika i postera na zidovima.

Namještaj po mjeri

Najupečatljivija dekoracija mnogima će vjerojatno biti mini galerija na zidu pored blagovaonice. Privatna zona s tri spavaonice nalazi se s druge strane ulaznog prostora. One su uređene u mladalačkom štihu i inspirirane skandinavskim stilom. Svaka od spavaonica, prema zahtjevu vlasnika, maksimalno je iskorištena i sadrži spavaći dio, radni kutak te puno mjesta za odlaganje. Dojam zatrpanosti spriječili su svijetli tonovi namještaja i zidova. U tome je timu Mirjane Mikulec veliki saveznik bio namještaj po mjeri, koji dominira i ostatkom stana. Ovim rješenjima stvoren je originalan i bezvremenski prostor po mjeri njegovih vlasnika. Njega pored ugode, modernosti i funkcionalnosti karakterizira i prozračnost te obilje svjetlosti.

Projekt: Mirjana Mikulec interijeri

Foto: Saša Lisjak

Učitati još
Zatvori