Zavirite u divnu kamenu kuću u unutrašnjosti Istre u kojoj vrijeme kao da je stalo

Zavirite u divnu kamenu kuću u unutrašnjosti Istre u kojoj vrijeme kao da je stalo

Casa Borut 1865 nalazi se u malom istarskom selu Borut, udaljenom 12-ak km vožnje od Pazina. Prijelazom pruge kod poznatog restorana “2. Peron” ulazi se u Cerovlje te se nastavlja ugodnom vožnjom kroz zeleni krajolik prema Borutu. Kuća originalno datira iz 1865. godine i sagrađena je od lokalnog sivog kamena. Gornji sloj krova prekriven je glinenim kupama izrađenim u lokalnoj tvornici žljebnjaka i opeke (1905. godine), a sama kuća je u potpunosti renovirana ostajući vjerna originalnom rustikalnom izgledu.

Nakon dugotrajne potrage za izvornom kamenom kućom, vlasnici su, kako su nam ispričali, gotovo pa slučajno naišli na ovu ljepoticu koja je bila na prodaju i zaljubili se u nju na prvi pogled. Kući su potom udahnuli novi život, opremivši je stvarima koje su zadnjih godina uglavnom nabavljali i kupovali na raznim buvljacima te dućanima namještaja u Njemačkoj. Ti predivni komadi su čekali baš ovu kuću i svaki je našao svoje mjesto na koje se savršeno uklopio. Nastojali smo stvoriti ugođaj iz bajke koji zapravo samo ističe ljepotu debelih kamenih zidova i drvenih greda ove istarske krasotice iz druge polovice 19. stoljeća, kaže vlasnik Goran Lilić.

Kuća iz 1865. s ugođajem iz bajke

Casa Borut 1865 se nalazi na parceli od 700 m2 koja je u potpunosti okružena mirisnim stablima čempresa te osigurava privatnost i mir. Sama kuća nudi 170 m2 životnog prostora podijeljenih na prostrano prizemlje i kat. Prizemlje je koncipirano kao open space i sastoji se od velikog prostora za blagovanje, dnevnog boravka s kaminom, kuhinjom te manjom kupaonicom, dok su na katu gostima na raspolaganju sve tri spavaonice te velika kupaonica. Dominiraju zemljani tonovi, nježna bež i bijela boja koji stvaraju opuštajuću atmosferu kroz čitav interijer.

Blagovaonski dio se sastoji od masivnog drvenog stola koji može primiti do 14 osoba, centralni dio dnevnog boravka je namješten stilskim namještajem, a dio uz kamin ima zasebnu sofu za spavanje te kutak za pripremanje kave i toplih napitaka. Kuhinja je uređena u seoskom stilu tako da donji prostor ispod sudopera nema ormarić s vratima nego pomično platno (zavjesu). Sam kameni sudoper je star preko 100 godina te se prvotno nalazio na katu.

Unutarnje stubište vodi na kat i krasi ga veliko rokoko ogledalo. U galeriji na katu se nalazi antikni namještaj – dvije prekrasne drvene stolice presvučene kožom, okrugli drveni stol s mramornom plohom, sekretar s ladicama te kutni ormar koji služi i kao kućna biblioteka. Sobe imaju poseban šarm, prigušenu rasvjetu, velika ogledala i pogled na bazen.

Mjesto gdje ćete zaboraviti na sve

U vrtu se nalazi zasebna kućica s vanjskim kaminom, prostorom za grill i velikim drvenim stolom, a u toplim ljetnim večerima pretvara se u savršeno mjesto za druženje uz fina istarska vina i ostale lokalne delicije (tartufi, pršut, sir, masline). Uz bazen se, osim natkrivenog sunčališta s drvenim ležaljkama, nalazi i dječje igralište s toboganom i ljuljačkama.

Sama parcela je trokutnog oblika i u gornjem dijelu se nalaze i 2 manje bare koje daju poseban štih seoskom izgledu vrta i savršeno se uklapaju u ovo prirodno okruženje. Ulaskom u Casu Borut 1865, postajete dio jednog drugog svijeta – kuća je idealna za odmor iz snova u kojoj se moderni čovjek može u potpunosti opustiti i zaboraviti na stres i ubrzani tempo života.

U nastavku zavirite u nju, a sve ostale informacije pronađite na Instagram profilu.

Foto: Dalibora Bijelić

Preporuka

Zatvori