Boudoir – ženski kutak u viktorijanskom stilu koji želimo u domu

Boudoir – ženski kutak u
viktorijanskom stilu koji želimo u domu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mariam Ekatherina (@mariamekatherina) on

Uređenje interijera nekad i danas razlikuje se u mnogo čemu. Prije su se domovi uređivali u skladu s erom i vremenom u kojem se živjelo. Tako danas svjedočimo raznolikosti stilova od kojih su najupečatljiviji oni koji su vladali u monarhijama. Kraljevski – viktorijanski stil ime je dobio po engleskoj kraljici Viktoriji koja je živjela u 19-om stoljeću. Proširio se i na susjedne zemlje, pa je tako i francuska palača Versailles pratila trendove uređenja toga doba i prostorije uredila po posljednjoj modi. No, iako se boudoir smatra jednim od obilježja viktorijanskoga doba, on je nastao puno prije na Francuskom dvoru. Boudoir je bila prostorija za damske potrebe gdje su se žene družile, uređivale i odmarale od dvorskih obaveza i gozbi. U nastavku potražite inspiraciju za boudoir u vlastitom domu koji će vas vratiti u prošlost i postati omiljeno mjesto okupljanja prijateljica.

Boudoir kroz prošlost

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Antique Decor online store (@florenceantiquedecor) on

Boudoir je nastao iz potrebe dvorskih žena koje su se satima uređivale za balove i primanja ili jednostavno tražile utočište za bijeg s raskošnih zabava. S obzirom na to da su haljine onoga doba bile iznimno velike, a broj ljudi koji je oblačio, šminkao i frizirao jednu osobu ponekad i veći od 10, sobe su bile morale biti prostrane, visokih stropova s masivnim dvokrilnim vratima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The List by House & Garden (@thelistbyhouseandgarden) on

Riječ boudoir došla je iz francuskog jezika, a u prijevodu znači – biti mrzovoljan. Bez njega su dvorovi postali nezamislivi, a damske odaje imale su ih po nekoliko u različitim bojama. Kroz vrijeme je mijenjao oblik, pa je tako bio prostor koji se sastojao od više soba među kojima je bila kupaonica, zatim kutak sa stolom za uređivanje i ormarima te nastavak u spavaću sobu koja je bila dominantan dio prostora. Ispred nje se nalazio ‘dnevni boravak’ za primanje gostiju. Danas bi takav boudoir zauzeo veličinu stana od 60-ak kvadrata.

Kako ga urediti u modernom domu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by celine (@hillyberry) on

Boudoir stil do danas je omiljen način uređenja interijera u modernim domovima, puno manje kvadrature od dvoraca iz prošlosti. Želite li isprobati francuski šik, krenite s preuređenjem jedne sobe. Ona se stilski ne mora uklapati s ostatkom stana. Slojeviti izgled iznimno je bitan, jer daje dubinu prostoriji, a poželjno je da birate materijale u različitim nijansama. Podovi u boudoiru prekriveni su debelim tepisima, pa vam kućne papuče ove zime neće trebati. Francuskinje su poznate ljubiteljice senzualnosti i glamura stoga ne čudi da su njihove odaje krasile palete boja od tamno crvene, burgundi, ružičaste do kraljevsko plave i zlaćane. Tradicionalni boudoir nezamisliv je bez baršuna, puno uzoraka koji se miksaju zajedno, bogatih tkanina na zavjesama, obodima rasvjete, jastucima i dekama te naravno, tapetama.

Namještaj po mjeri francuskog dvora

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????????? ? ???????? (@lune_velours) on

Namještaj u boudoiru ključan je element koji prostoru daje svrhu i namjenu. Raskošna sofa ovalnog naslona u kutu, duguljaste počivaljke, baršunasti taburei sa zakrivljenim nogama, divani i mnogo jastuka osiguravaju dovoljno mjesta za ugodno druženje. Omiljeni materijal je mahagonij, a motivi dekora su cvijeće i životinje. Megalomanski lusteri, debeli tepisi i slike u masivnim okvirima danas ćete lako pronaći u vintage prodavaonicama i vikend buvljacima na trgovima. Gornje plohe stolova, stolića i noćnih ormarića prekrivene su najfinijim mramorom koji interijeru daje dozu luksuza u trenu.

Detalji koji ispunjavaju svaki hir

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baroque_Interior_Inspiration (@baroque_interior_inspiration) on

Verziju boudoira u kućanstvima danas, nalazimo u predsoblju, spavaćoj sobi, garderobi i dnevnom boravku. Kič prevladava u svim dimenzijama i detaljima. Dovoljno je ubaciti nekoliko elemenata stila onoga doba koji će odskakati od ostatka doma, jer  primjena boudoirskog ugođaja u današnje vrijeme koristi se više zbog toga nego zbog prostorne namjene. U modu su se ponovno vratili stolići za ređivanje i izgledaju ženstvenije nego ikad. Ukrasite ih bočicama parfema i raznim kutijicama za nakit. Poigrajte se zlatnim i srebrenim dekoracijama, ogledalima, masivnim svijećnjacima. Neka vam vodilja bude hedonistički način života koji ispunjava sve hirove u jednoj prostoriji.

 

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori