Novi zagrebački stambeni blok koji su ukrasili hrvatski umjetnici

Novi zagrebački stambeni blok koji su
ukrasili hrvatski umjetnici

Blok Bužanova je novi stambeni blok, smješten u centru Zagreba, na pet minuta pješačke udaljenosti od Kvaternikovog trga, u mirnoj zelenoj ulici nadomak gradske vreve. Arhitektonski koncept zgrade prati ideju jednostavnosti donjogradskih zagrebačkih blokova. Blok Bužanova spoj je dvaju volumena na uglu dvije mirne i zelene urbane ulice, a krasi ga klasična elegancija i proporcija otvora. Posebnost bloka su ukrašene zidne površine, a čije murale potpisuju hrvatski umjetnici mlađe i srednje generacije – Miron Milić, Mario Kolarić, Ena Jurov i Jelena Bando.

3LHD – Blok Bužanova

Konstrukcija zgrade, s nosivim fasadnim okvirima i stubišnim jezgrama, omogućila je fleksibilne tlocrte – stanovi nude veliku mogućnost prilagodbe željama stanara. Veliki prozorski otvori, okviri u pravilnom rasteru, glavni su element arhitektonskog oblikovanja fasade. Ideja je bila napraviti što veće otvore koji objedinjuju sve prozore i loggie, interijeru daju mnogo prirodnog svijetla i otvaraju pogled prema zelenilu u okolišu. Jednostavnost oblikovanja naglašena je upotrebom samo dva materijala na pročelju – velikih aluminijskih ostakljenih okvira i ispuna keramičkim pločama.

Miron Milić

Ena Jurov

Projekt nudi kvalitetniji standard stanovanja, koji osim prostranih stanova i velikih prozorskih otvora ima dodatne sadržaje. Prizemlje je javnog karaktera, s trgovačkim i ugostiteljskim sadržajima te izdvojenim ulaznim lobbyjima stambenih prostora. Svaki od četiri ulazna prostora oslikan je muralom odabranog mladog hrvatskog umjetnika, kako bi se dodatno doprinijelo posebnom doživljaju stanovanja. U podzemnu etažu smještena je garaža kapacitirana za sve stambene i poslovne sadržaje u zgradi, zajedno s ostalim servisnim i tehničkim prostorima te spremištima.

Konstrukcija omogućava prilagodbu tlocrta stanova željama stanara. Struktura im je raznolika, najmanji imaju 75m2 a najveći penthaus 220m2. Svaki stan ima vanjske otvorene prostore – loggiu, balkon ili terasu za uživanje u miru i zelenilu koji zgradu u potpunosti okužuju. Velike panoramske staklene stijene na fasadi omogućuju komunikaciju s okolišem i uživanje u pogledu iz interijera. Oprema stanova je visoke kvalitete kako bi se osigurala maksimalna ugodnost stanovanja.

Jelena Bando

Mario Kolarić

Foto: Jure Živković

Učitati još
Zatvori