Još manje od tjedan dana do ArtOmata!

Još manje od tjedan dana do ArtOmata!

ArtOmat – nekonvencionalni umjetnički sajam nakon godinu dana pauze vraća se u dosad najboljem izdanju. Ovaj sada već tradicionalni oblik okupljanja umjetnika i dizajnera u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu svoja vrata otvara od 17. do 23. prosinca.

ArtOmat se vraća u Zagreb

Osmi put artOmat organiziramo sa željom da u vrijeme guste adventske ponude afirmiramo lokalnu umjetničku i dizajnersku scenu, održimo kontinuitet za prezentaciju i prodaju, a posjetiteljima pružimo priliku za kupnju kvalitetnih i originalnih proizvoda te božićnih poklona.

Na jednom mjestu predstavit će se više od 70 selektiranih i pozvanih autora. Izrazito raznovrsna lista izlagača uključuje suvremenu produkciju umjetnika i dizajnera koji djeluju u rasponu od vizualnih i primijenjenih umjetnosti do dizajna, među kojima se nalaze proizvodi s obrtničkom tradicijom dužom više od 80 godina.

Ana Maria Ricov

Zastupljeno je nekoliko umjetnika koji se bave oblikovanjem keramike, ove danas vrlo popularne grane primijenjene umjetnosti, poput ateljea Mala Arta koji izrađuje keramičke zdjelice tanke kao papir.

Predstavljaju se projekti koji u nekoliko aspekata integriraju ekologiju i održivi razvoj, među kojima je projekt Tikvan, koji istražuje mogućnosti prenamjene tikve u uporabni svakodnevni predmet, ali i proizvod Ekoteka koji spaja društveno odgovoran dizajn i okoliš.

KIŠTRA

Nekoliko dizajnera i primijenjenih umjetnika prezentiraju kontinuitet rijetkih obiteljskih obrta u suvremenoj dizajnerskoj interpretaciji. Dizajnerski studio Dezen Dezen revitalizira tradicijske uzorke starog obiteljskog obrta za proizvodnju marama i odjevnih predmeta, dok MHerzmansky Studio, čija je djelatnost upisana u Registar preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara RH, izradom modernih cvjetnih kugli predstavlja kontinuitet obiteljskog obrta aranžera cvjeća.

Izdvajaju se i autorice koje su posvećene izradi nakita poput branda The All, filigranskog nakita Lyra i umjetničkog nakita OvoNijeNakit.

LYRA

LYRA

Dizajnerica Sanja Rotter i ove godine upotpunjuje ponudu artOmata s ručno rađenim uporabnim predmetima nastalih od drva starog tisuću godina. Njezin brend Woodoir predstavlja rijedak lokalan primjer ženskog pristupa dizajnu i obradi drva.

Pitanja rodne jednakosti, tolerancije i uključivosti integrirana su u proizvod istoimenog društvenog poduzeća Strašne žene. Radi se od društvenoj igri koja igrom promiče i slavi doprinos žena društvu, a koju će posjetitelji moći kupiti i odmah zamotati u omotni papir s vizualom 8. artOmat-a.

Mala Arta

Dizajneri Šesnić i Turković, koji za sebe kažu da su ozbiljan studio koji voli neozbiljan humor predstavit će liniju proizvoda SH&T, dok će modna dizajnerica Ana Marija Ricov predstaviti najnoviju kolekciju zimskih kaputa osmišljenih u tzv. color-block stilu.

Svoje umjetničke radove predstavljaju i HDLU članovi, poput umjetnika Nikice Jurkovića, koji izlaže grafike, u tehnici litografije pod nazivom Sustav apstraktnih elemenata te umjetnica Vida Meić, koja izlaže grafike iz ciklusa Atlas Mrlja.

MHerzmansky

MHerzmansky

U sklopu POP-UP sudjelovanja, predstavit će se Slavka Pavić čiji je rad sada već kultan, a njene fotografije posjetitelji će ovom prilikom moći i kupiti. Njenim sudjelovanjem kao pozvane autorice, nastojimo poticati međugeneracijski kontakt te afirmirati umjetnike starije životne dobi pružanjem prostora za prezentaciju postojećih i novonastalih radova unutar sajamskog programa.

Kao dio popratnog programa ove godine posjetitelje pozivamo na sudjelovanje u seriji razgovora s izlagačima pod nazivom artOmat Spotlights. U sklopu tog programa razgovora, koje će voditi kustosi, umjetnici i dizajneri, posjetitelje želimo pobliže upoznati s različitim umjetničkim i dizajnerskim praksama te radom odabranih izlagača.

Ovo nije nakit

Izložbeni umjetnički program ovog puta se preoblikuje i koncipira kao artOmat Walk stručno vodstvo. Ova umjetnička tura obuhvatit će suvremene i povijesne umjetničke teme, studio posjete i razgovore sa suvremenim umjetnicima koji su u neposrednoj okolici Meštrovićevog paviljona.

Prostor kreativnih radionica, nezaobilazan dio artOmata, zamišljen je kao jednodnevno događanje prema principu sudjelovanja Jump-In! Na rasporedu su raznovrsne radionice koje prenose rijetke umjetničke tehnike i vještine.

Glazbeni program na dan otvaranja upotpunit će DJ P.D.Ricco, a dan nakon DJ MeniGaga, koji bira hitove iz kućnog jukeboxa s originalnih singlica. Svakim danom glazbu bira PDV-e, a u subotu, kao uvod prije izlaska, tu je DJ Pepi Jogarde iz Adriatic Coastinga.

Sanja Rotter

Zahvaljujući stručnom selekcijskom pristupu u kreiranju liste izlagača, artOmat se uzastopce potvrđuje kao značajna i konkurentna umjetnička platforma za promociju, prodaju i kupnju kvalitetnih i originalnih proizvoda te božićnih poklona.

Ulaz na artOmat i sve programe te radionice je besplatan. Točan raspored svih događanja provjerite na službenoj web stranici.

Slavka Pavić

Učitati još
Zatvori