Arcology: novi trend koji spaja arhitekturu i ekologiju

Arcology: novi trend koji spaja
arhitekturu i ekologiju

Arhitektura je oduvijek privlačila pažnju čak i onih koji ju nisu studirali i proučavali. Grandiozna izdanja najljepših građevina na svijetu ubrzo su postala i turističke destinacije. Upravo tako smo naišli na Instagram profil ‘urbanog laboratorija’ Arcosanti, a s njime otkrili i arcology- novi trend koji u savršenoj fuziji spaja arhitekturu i ekologiju.

Sve češće smo svjedoci ovakvih hvale vrijednih projekata koji naglasak stavljaju na ekologiju. U moderno doba iznimno je važno da se više okrenemo prirodi i vodimo brigu o Planeti kako bi život za cijeli eko sustav bio što ljepši. Pustinjski krajolik divne Arizone postao je dom urbanog kompleksa koji pruža nezaboravno iskustvo. Kako bi izgledao savršen život na zemlji kroz arcology princip te što vas očekuje u Arcosanti laboratoriju, doznajte u nastavku.

Arcology kroz prizmu urbanog laboratorija

Arcosanti je nastao još 1970. godine i do danas postao omiljena lokacija entuzijasta estetike, arhitekture, ekologije i općenito inovacija. U sklopu neobične građevine nalazi se eksperimentalno-naučni centar u kojem vas čeka prava avantura. Arhitekt Paolo Soleri je začetnik cijele ideje i prvi je ‘skovao’ pojam arcology (ARChitecture – ecOLOGY). Naime, trend se ubrzo proširio i postao platforma koja je okupila brojne projektante i arhitekte, Ujedinjeni pod nazivom arcology osmislili su nove dizajne i načine izgradnje urbanih, modernih ali održivih gradova, naselja i domova.

Kako ga je vizionar Paolo zamislio? Fuzija arhitekture i ekologije trebala bi dati odgovore na izazove s kojima smo se već počeli suočavati, a to su prenapućenost i onečišćenje okoliša. U punom smislu arcology  do danas još nije izgrađen, ali Arcosanti laboratorij njegov je ‘prototip’. Fondacija Cosanti upravo kroz eksperimentalni centar, otvoren za sve posjetitelje, proučava kako će simbioza te integracija arhitekture i ekologije oblikovati bolji život na zemlji.

Kako izgraditi održivi habitat za čovjeka modernog doba?

Upravo se ovim pitanjem bave u Arcosanti urbanom laboratoriju gdje se i fizički testiraju Solerijev koncept urbanog projektiranja. Fondaciju je pokrenuo 1965. sa svojom ženom, a Cosanti je nastao od talijanskih riječi cosa i anti što bi u doslovnom prijevodu značilo ‘prije nečega’. Neprofitna organizacija obrazovnog tipa u kratkom je vremenu okupila istomišljenike i postala potpuno posvećena inovacijama i urbanom dizajnu.

Arcosanti je i prava turistička atrakcija u kojoj možete odsjedati i noć provesti u promatranju Mliječne staze. Prepuštanje čarima arizonske pustinje ne bi bilo potpuno bez bazena u kojem kupanje postaje iskustvo sasvim nove dimenzije. Ako vas je znatiželja dovela u laboratorij na izlet, ne propustite popiti kavu u kafiću koji pruža maksimalni arhitektonski užitak.

 

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori