U Istri se nalazi jedna od najoriginalnijih kuća za odmor koja će vas očarati na prvi pogled

Istra je već godinama jedna od najpoželjnijih destinacija za odmor pa ne čudi što su se upravo tamo smjestile neke od najljepših kuća za odmor. Jedna od arhitektonski najoriginalnijih i najluksuznijih modernih kućana području Istre je Villa Ružić, dovršena prošle godine.

Smještena u malom, pitoresknom mjestu Kašteliru, udaljenom 12 km od Poreča, Villa Ružić već na prvi pogled ostavlja bez daha. Nastala prema projektu arhitekata Ane Slamar i Adrijana Steća iz Studia Tissa, ova kuća sastoji se od 5 zasebnih jedinica koje su međusobno povezane hodnicima, dok se u sredini nalazi prekrasan vanjski bazen koji se na stražnjoj strani pretvara u whirpool. Vila se prostire na 280 kvadratnih metara, a u njoj ukupno može boraviti 8 ljudi.

Moderna vila za luksuzan odmor

Evo što o projektu kažu arhitekti:

Suburbana aglomeracija Kaštelira kao kontekstualni okvir projekta u zadnjem desetljeću od primarno ruralne cjeline orijentira se novom vidu turističke ponude kuća za odmor. Transformacija popraćena neadekvatnom urbanističkom praksom te izgradnjom vođenom brzinom, omjerom cijene/kvadratu, upitnim oblikovnim jezikom, potiče sumnju spram budućeg izgrađenog okruženja, koji bi mogao ugroziti kvalitetu življenja i korištenja objekta.

Analiza konteksta rezultira introvertiranim objektom sačinjenim od niza periferno postavljenih funkcionalni volumena, inspiriranim istarskim stancijama koje su sačinjene od niza malih volumena individualnih namjena. Takva dispozicija dala je mogućnost smještaja intimnijih unutarnjih i vanjskih sadržaja poput bazena i jacuzzija te niz vanjskih prostora unutar korpusa objekta, zaštićenih od vanjskih pogleda.

Funkcionalna dispozicija gradira prolaskom kroz objekt od zajedničkih prostora blagovanja, dnevnoga boravka do intimnih prostora spavaćih soba i wellnessa. Kompozicija volumena, gotovo u potpunosti ostakljenih na unutrašnjost, interijeru daje dinamične vizure koje su dirigirane monolitnim volumenima, odsjajem vode, prodiranjem svjetla, kretanjem sjena. Ritmičkim nizanjem bijelih volumena oko vodene površine stvorena je cjelina bez jasne granice otvorenog i zatvorenog prostora.

Vila Ružić stvorena je da svakom gostu pruži izvanredno iskustvo boravka u njoj, počevši od luksuznog i modernog talijanskog namještaja, najfinije keramike do dizajna kuće s puno prirodnog svjetla. Okružena je vrtom s travnjakom, ležaljkama i natkrivenom terasom s velikim stolom za objedovanje, a gostima je uz to na raspolaganju i potpuno opremljena vanjska kuhinja, dizajnerski roštilj te wellness zona s finskom i turskom saunom te unutarnjim jacuzzijem.

U prizemlju možete naći potpuno opremljenu kuhinju i predivnu blagovaonicu, dnevni boravak s velikim TV-om i kaminom, dvije dvokrevetne spavaće sobe od kojih svaka ima vlastitu kupaonicu te zaseban toalet. Na prvom katu nalaze se još dvije dvokrevetne spavaće sobe s kupaonicama i panoramskim pogledom na more.

Studio: Tissa d.o.o

Autori: Ana Slamar dipl.ing.arh, Adrijano Steć mag.ing.arch

Fotograf: Jure Živković mag.ing.arch

3