Kako je uređen prostrani stan od 130 kvadrata za mladu obitelj u širem centru Zagreba

Studio Mirjana Mikulec interijeri potpisuje uređenje ovog prostranog četverosobnog stana od 130 četvornih metara u širem centru Zagreba.

Klijenti, mlada obitelj s djetetom nije imala velike zahtjeve prilikom uređenja pa su arhitekti imali odriješene ruke prilikom osmišljavanja izgleda prostora. Želje vlasnika bile su da prostor bude funkcionalan, moderan i pročišćen te inspiriran skandinavskim dizajnom te da se unutar njega formira zasebna garderobna jedinica. Za ovaj posljednji zahtjev bilo je potrebno intervenirati u planirani tlocrt što je izvedeno bez većih poteškoća, budući da je riječ o novogradnji i da se planiranje uređenja odvijalo paralelno s nastajanjem zgrade.

Moderno, prozračno i funkcionalno

Prema prvobitnom tlocrtu, pored dnevne zone, u stanu su zamišljene četiri spavaće sobe. Budući da su sve manje površine, arhitekti su odlučili spojiti dvije sobe, odnosno glavnoj roditeljskoj dodati još jednu i nju pretvoriti u garderobni prostor. Spavaonici i garderobi pripojena je i kupaonica, koja je tijekom gradnje, na prijedlog arhitekata, proširena. Ovaj prostor odiše prozračnošću i daškom luksuza ne samo svojim konceptom ‘3u1’ nego i odabirom uzoraka, materijala i boja – sive, zatamnjenog stakla, mramora i baršuna u smirujućoj plavoj nijansi.

Druga intervencija u stanu odnosila se na promjenu podnih obloga – odabrana je druga nijansa za parket, kao i drugi model keramičkih pločica, kako bi i ovaj segment stanovanja bio usklađen s dizajnerskim konceptom. Ovim izmjenama interijer je u potpunosti prilagođen potrebama i životnom stilu vlasnika.

Interijer inspiriran skandinavskim dizajnom

Centralni dio stana je ugodna, udobna i prostrana dnevna zona otvorenog koncepta s izlaskom na balkon. Na površini od 38 četvornih metara nalazi se veliki dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja sa šankom. Prostor je, kao i ostatak stana, opremljen namještajem jednostavnih, modernih linija u svijetlim neutralnim nijansama, s akcentima u pastelnim bojama. U dnevnoj zoni ulogu kolorističkih akcenata preuzeli su tirkizni tonovi koji osvježavaju prostor i čine ga dinamičnim. Kuhinja je svakako najmoderniji dio ovog dijela stana, a pažnju privlači koncept uvučenih gornjih ormarića te dvije police u dekoru drveta.

Kako je interijer inspiriran skandinavskim dizajnom, u njemu su zastupljeni i prirodni materijali, ponajviše drvo koje je oplemenilo prostor i donijelo toplinu. Kako bi se socijalni prostor učinio zanimljivijim te se izbjegla jednoličnost, u opremanje blagovaonskog dijela uključena je, pored stolica, i tapecirana klupa rađena po mjeri. I u ostatku stana većina namještaja rađena je po mjeri, pa i kutna garnitura i kreveti. 

Ostatak stana, pored roditeljske spavaonice, čine dvije sobe – radna i dječja te još jedna kupaonica i gostinjski toalet. Dječja soba u potpunosti je prilagođena ukusu, interesima kao i potrebama 8-godišnje djevojčice. Namještaj po mjeri ovdje je omogućio da se arhitekti poigraju oblikom ormara te mu prilagode i uzglavlje kako prostor ne bi bio odviše ozbiljan. Radna soba zamišljena je sa sofom na razvlačenje te uz dodavanje ostalih elemenata ima ulogu i mini dnevnog boravka koji nudi privatnost.

Ako i vi želite da studio Mirjane Mikulec za vas osmisli lijep i fukncionalan interijer, možete se javiti na mail info@mmi.hr.

Foto: Mario Poje

0