Kako je uređen stan od 100 kvadrata u centru Zagreba za mladi bračni par

U prestižnoj zagrebačkoj Dežmanovoj ulici, IQON STUDIO je uredio stan od 100m2 za mladi bračni par. Adaptacija je bila vrlo temeljita, od same nove funkcionalne preraspodjele prostora do potpuno novih instalacija grijanja, vode, struje i klimatizacije. Ovo je jedna od jedinstvenih nekretnina na ovoj adresi građena krajem devedesetih godina u mirnoj zoni u centru grada. Istovremeno ima prekrasne vizure na zelenilo i gradsku vrevu.

Na zahtjev investitora stan je projektiran s jednom spavaćom sobom s mogućnošću dodatne dječje sobe u budućnosti. U izvedbi izvedene su sve predradnje da s dodatnim zidom stan dobiva dodatnu spavaću sobu.

Moderan i elegantan stan s dozom klasike

Stan je vrlo elegantan i moderan s dozom klasike. Ideja IQON STUDIA je bila osmisliti interijer koji će i u budućnosti biti jednako atraktivan i ugodan za život. Bazu interijera čine tri osnovna materijala – tamnije drvo, keramika u imitaciji mramora te tamni medijapan. Klasična nota postignuta je detaljima zidnih stukatura i parketom slaganim u francuski vez.

Relativno mali ulazni prostor vizualno je proširen velikim ogledalom. Klasična komoda ili polica za ključeve na ulazu zamjenjena je skulpturalnim mramornim blokom koji upečatljivo izražava stil cijelog stana. Dodatnom igrom rasvjete ulazni prostor postaje vrlo atraktivan i uvodi nas u ovaj prekrasni interijer.

Iz ulaznog prostora komunikacija vodi u veliki dnevni dio stana. Vizura se proteže preko okruglog blagavaonskog stola u razgranate krošnje stabala. Pomalo impresivno spajanje interijera i eksterijera neobičnom vizurom netipičnom za strogi centar grada.

Dnevni boravak i kuhinja

Dnevni boravak je vrlo elegantan s velikom kutnom garniturom, spektakularnim TV zidom i foteljom u plavoj boji. Bazu čini prekrasan, topli parket slagan u chevron, interpretacija moderne klasike. U sklopu dnevnog boravka smješten je i radni kutak.

Kuhinja je separirana od dnevnog boravka masivnim šankom koji zajedno s bibliotekom čini jedinstvenu strukturu i postaje prvi plan pogledom iz dnevnog boravka. U drugom planu je smještena tamna kuhinja s elementima stakla i keramike u imitaciji mramora. Odiše elegancijom i savršeno se uklapa u ostatak dnevnog prostora.

Spavaća soba s raskošnom kupaonom

Spavaći trakt je projektiran na želju investitora pomalo hotelski. Veliki krevet s tapeciranim uzglavljem, detaljima zidnih štukatura i interesantnim cilindričnim visilicama. Spavaća soba ima direktni ulaz u garderobu i raskošnu kupaonu.

Luksuz kupaone postignut je kombinacijom svijetle i tamne keramike velikog formata u imitaciji mramora, velikim dimenzijama tuša, kadom te elementom s duplim umivaonikom za nju i njega. Detaljima skrivene rasvjete kupaona dobiva dodatne mogućnosti igre različitih atmosfera i scena.

Stan je tehnološki napredan s KNX sustavom pametnog upravljanja. Sustav grijanja i hlađenja je projektiran i izveden pomoću skrivenih stropnih registra.

O Iqon Studiju

IQON Studio je projektni ured za arhitekturu i dizajn na čelu sa partnerima dipl.ing.arh. Ana Iskra Andabaka i dipl.dizajner Toni Guina. Pripadnici mlađe generacije projektanata, partneri zajedno imaju preko 20 godina radnog iskustva u poslovima projektiranja i dizajna. Uspješan amalgam arhitekata i dizajnera, kompetencije IQON Studija kreću se od projektiranja velikih građevina, preko uređenja interijera pa sve do područja produkt dizajna. Iza sebe Iqon Studio ima niz realiziranih projekata.

IQON STUDIO

Projektanti: Ana Iskra Andabak, dipl.ing.arh.; Toni Guina, dipl.diz.

Foto: Marko Mihaljević

0