Razgovor sa studijom: Studio Vračo

U novoj Journalovoj rubrici Razgovori s: ugostit ćemo i intervjuirati poznata imena iz svijeta dizajna i arhitekture. Prvi studio s kojim smo imali prilike pričati nalazi se u susjednoj Bosni i Hercegovini. Zavirite na Instagram profil @vraco_premium čije svjetleće instalacije već neko vrijeme viđamo po profilima poznatih mama blogerica.

Potpisuje ih Studio Vračo a iza njega pak stoji priča koje korijene vuče u 1975. godinu kada je osnovan. Na čelu studija nalazi se kreativna direktorica Emina Vračo koja je u svojim ranim tridesetima ostvarila zavidnu karijeru. S obzirom na to da je dio djetinjstva provela u Švedskoj, odrastanje u dvije različite kulture imalo je velik utjecaj na razvoj istančanog ukusa i poimanje svijeta uopće.

Osim šarmantnih svjetlećih instalacija, Studio Vračo dizajnira komade namještaja i dekoracija za dom u minimalističkom stilu. Emina nam je otvorila vrata dječje sobe i odgovorila na pitanja u vezi uređenja.

Studio Vračo: dizajn između dvije kulture

Emina je osoba čija je vizija, energija i entuzijazam jednostavno prelazna. Već nakon nekoliko izgovorenih riječi kroz prvi razgovor jasno se može shvatiti njezina ljubav, sklonost i osjećaj prema estetici i lijepom. Studio Vračo kakvog vidimo danas, rezultat je pedesetogodišnjeg ulaganja njezinog oca i djeda koji su ga osnovali još 1975. Kreativna direktorica brenda pronašla je način da spoji pročišćenu skandinavsku etiku s bosanskom tradicijom zanatstva i proizvodi dizajnerski ručno rađeni namještaj i sve dodatke koji stan čine domom.

Ideja koja stoji iza našeg brenda je da kreiramo proizvode koji nisu odraz trenda nego bezvremenskog stila. Vjerujemo u kvalitetne, ručno rađene proizvode koji zadovoljavaju visoke standarde dizajna i održivosti, komade koji će se prenositi s koljena na koljeno. Misao vodilja je da svaki dom učini posebnim te u svaki dom unese toplinu i harmoniju koja nam je u današnje vrijeme itekako potrebna.

Najveći izazov pri uređenju dječje soba?

Smatram da je jako bitno da dječje potrebe i želje pri uređenju interijera budu prioritet. Kreirati prostor koji će djeci biti  zabavan, ali u isto vrijeme ugodan i roditeljima. Sama to pokušavam ostvariti tako da prvo stvorim neutralnu bazu sa zidovima, a onda dolazi namještaj i detalji. Omiljena paleta boja koju Studio Vračo koristi su kombinacije zeleno-sive, bijela, zeleno-plava i nijanse toplog drveta. Stil dječje sobe u mom domu može se opisati kao boho i eklektičan, a opet pročišćen.

Najbolja investicija u sobici?

Rabljeni i ručno rađeni bouchaourette čilim iz Maroka kojeg izrađuju beduinke. Pored toga što je topao i ugodan poseban šarm nosi baš zbog priče i povijesti koju ima, a boje su nevjerojatne.

Misao vodilja pri odabiru namještaja?

Kvaliteta i dobri materijali su na prvom mjestu, a zatim slijedi funkcionalnost. Osobno volim da soba ima i neku artističku notu u sebi bez obzira na to radi li se o posteljini, rasvjeti ili nečem drugom. Oduševljena sam motivima koje je izradila Nathalie Lété za Domestic. Međutim, smatram da je tapeta ipak preskupa pa sam se odlučila za stikere s istim motivima. Još samo trebam osmisliti neki koncept i možda pozadinsku boju u svakom slučaju bit će zabavno! Nedavno sam kupila i Farrow and Ball boju u nijansi Oval Room Blue i planiram restaurirati staru komodu kao i okvir prozora u istom tonu.

3 stvari bez koje ne možete zamisliti dječju sobu?

  • Košare za odlaganje – nedavno sam kupila odlične za organizaciju i razvrstavanje s potpisom brenda Aykasa.
  • Rasvjeta – jer igra jako bitnu ulogu u kreiranju cosy atmosfere. U dječjoj sobi imamo Egmont lampu u obliku zeca i ručno izrađene Studio Vračo lampe u obliku abecede i mjeseca.
  • Skladištenje – još jednom skladištenje s dobrom organizacijom. Ja sam se odlučila za nekonvencionalan način jer želim da se dječje sitnice istovremeno mogu i vidjeti. Također volim ddodati neki mali detalj, doma imamo ručno izrađeni Studio Vračo stalak za odjeću  i premium police u pastelno-rozoj boji.

Uzori i inspiracija?

Definitivno francuski stil, a slijede ga vintage i boho. Na inozemnim stranicama uglavnom pronalazim najviše inspiracije. Općenito osjećam zasićenje kada su trendovi u pitanju. U potrazi sam za klasicima koji će uvijek biti relevantni i imati vrijednost dakle: bezvremenski stil i jednostavnost.

Foto: Studio Vračo

2