Rafija i ratan kao najveći trendovi u interijeru ove sezone

Uživanje u hladovini uz dobru knjigu i osvježavajuća pića idealan je scenarij za godišnji odmor. Ambijent koji pruža pravi osjećaj odmora podsjeća na nekonvencionalni i slobodni stil sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Ležaljke, prekrivači od prirodnih materijala i u prirodnim tonovima smeđe, terakote, bež i toliko nježne bijele i umirujuće zelene samo su neki od detalja velikog hita u uređenju interijera ove sezone. On savršeno pristaje ljetu i dugim vrućim danima koji zahtijevaju prozračnost i svježinu. U tako zamišljen prostor najbolje se uklapaju komadi namještaja i dekorativni detalji od rafije i ratana.

Pletene stolice, ležaljke i taburei pa čak i ormari i ladice, vrlo su popularni ovoga ljeta. Interijeri obogaćeni ovakvim detaljima pružaju osjećaj opuštenosti i prirodnog sklada.

Rafija i ratan pristaju svakom interijeru

Rafija i ratan savršeno pristaju svakom interijeru. Stilski se prilagođavaju i industrijski kao i romantično uređenim prostorima. Nove kolekcije namještaja od ratana uvrstile su u svoju ponudu čak i tepihe od ovog ugodnog materijala. To je posebno praktično jer se dobro uklapaju u bilo koji stil. Neutralnih su boja pa ih je moguće kombinirati sa svim drugim nijansama i bojama. Volite li eklektičnost ili jednostavnost, moderan stil ili vintage izričaj, ratan je u bilo kojoj varijanti dobar izbor.

Udobnost i šarm na prvom mjestu

Iako se ovakav stil tradicionalno povezuje s umjetnicima, danas je vrlo omiljen u široj upotrebi. Udobnost i šarm kojim zrače detalji od pletenog namještaja rafije i ratana vrlo su popularni. Ranije je ovakav namještaj bio nezaobilazan u uređenju balkona i terasa, no ove sezone je vrlo omiljen i u dnevnim boravcima, spavaćim sobama pa čak i kuhinjama i blagovaonicama. Košare i kutije od ovih materijala moguće je pronaći čak i u kupaonicama jer su vrlo praktične za odlaganje stvari, a pritom su vrlo dekorativne i cijelom prostoru udahnjuju dušu. Od ratana i rafije pletu se čak i teglice za kućne biljke.

Pleteni lusteri od ovih prirodnih materijala na poseban način osvjetljavaju prostor. Igra svjetla i sjene koju pritom proizvode stvaraju poseban ugođaj za ljetne noći. Također, pleteni ukrasi prostor će dodatno osvježiti, a posebno se dobro slažu s čistim površinama bijelih zidova.

Nije teško omiljeni interijer pretvoriti u opuštajuću oazu uz nekoliko detalja od rafije i ratana. Tek jedna fotelja za maleni bijeg iz stvarnosti može učiniti prostor još posebnijim. Baš zbog toga toliko volimo rafiju i ratan. Uz njih se tako jednostavno lansirati na tropsku plažu, barem u mislima.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

0