Maštate o svojoj kuhinji iz snova? Ova stručnjakinja zna i kako ju postići

Jesen pred nama idealno je vrijeme za uređenje interijera i unošenje promjena u naš svakodnevni život. Kako su pred nama hladniji mjeseci, sve ćemo više vremena provoditi u našim domovima, zato je jako bitno da se u njima osjećamo ugodno, da su uređeni praktično i smisleno, a da pritom ne gube na svojoj estetici. Iako se ponekad čini kao lak zadatak, nije to baš uvijek tako, no uz nekoliko savjeta i trikova stručnjaka postići ćete to da do savršeno uređenog interijera dođete bez glavobolje.

Sve se vrti oko stola

Htjeli mi to ili ne, većina našeg vremena kojeg provodimo kod kuće odvija se u kuhinji i blagovaonici. Tu nastaju najljepše gastro priče, ali i druženja te uspomene za cijelu obitelj. Za kuhinju kao ključnu sastavnicu svakog doma iznimno je važno da je funkcionalna, ali i estetski prihvatljiva. No kako to postići? Jedna od stvari je definitivno unošenje boja u naš životni prostor. Tu bi se trebali voditi nekim jednostavnim, ali striktnim načelima u kojima vam može pomoći naša stručnjakinja. Journal Design blogerica Melita Kenđel iz studija za dizajn interijera Art Biro, otkrila nam je kako u samo nekoliko koraka možete doći do svoje kuhinje iz snova.

Krenite od planiranja

Kada krenete u preuređenje, Melita Kenđel kaže kako je važno sve dobro isplanirati. “Na samom početku dobro je odrediti koje su nam želje i prioriteti, koje funkcije želimo zadovoljiti, kojem stilu naginjemo te naravno s kojim budžetom raspolažemo. Svakako je bitno zadovoljiti kriterije funkcionalnosti misleći pritom na estetiku, a sve to uklopiti unutar zadanog budžeta”.

Vrijeme staromodnih kućanskih aparata je iza nas

Melita kaže kako danas dosta ljudi želi slične karakteristike kada je riječ o idealnoj kuhinji. “Danas više nego ikada od kuhinje tražimo da zadovolji mnoge kriterije. Na prvom mjestu je praktičnost, no isto tako bitan nam je i izgled. Doba bijelih pločica, nemaštovitih kuhinjskih ormarića i staromodnih kuhinjskih aparata daleko je iza nas, a izbor svega navedenog nikada nije bio raznolikiji. Također, zbog užurbanog načina života i čestog izbivanja iz doma, često ne želimo biti „izolirani“ kada kuhamo, već želimo komunicirati sa svojim ukućanima i gostima, pa i njih uključiti u proces pripreme objeda. Takav stil života doveo je do koncepta open space-a i „otvorene kuhinje“ gdje je ona tlocrtno povezana s blagovaonicom i dnevnom sobom. Iz tog razloga postalo nam je bitno da je naša kuhinja oku ugodna i dio prostora kojim ćemo se rado pohvaliti“, kaže Melita.

Omjer stila i praktičnosti

“U idealnom slučaju stil i praktičnost, po meni jednako važni, bili bi ravnopravno zastupljeni. No, ako bismo trebali birati, malu prednost dala bih praktičnosti jer bi estetski lijepa, ali nefunkcionalna kuhinja lako bi mogla postati izvorom svakodnevnog nezadovoljstva”, kaže Melita. Važno je znati i kakav nam je prostor i kako ga najbolje iskoristiti. “S obzirom na dimenzije prostora kojim raspolažemo potrebno je odrediti u kojem obliku će se kuhinja prostirati te postoji li mogućnost dodatka poput šanka ili otoka.. Najčešći oblici kuhinja su: u jednom redu, u dva reda, u obliku slova L i u obliku slova U. Pri planiranju dobro je slijediti načelo tzv. radnog trokuta. On se sastoji od 3 najbitnije pozicije u kuhinji: hladnjak-štednjak-sudoper te je idealno da razmak između tih točaka bude relativno mali, raspoređen u obliku trokuta.”

Slijedite dizajnerska pravila

“Prilikom planiranja kuhinje važno je slijediti pravila ergonomije, a sljedeće parametre treba uzeti u obzir: pozicije izvoda od struje i vode, poziciju prozora, poziciju grijaćih tijela te postojeće izvore svjetlosti,” kaže Melita. Kada zadovoljite sve te tehničke predispozicije, sada je red na unošenje boje i zaigranosti. Tako će vaša kuhinja dobiti poseban touch koji je odraz vašeg karaktera i navika vaše obitelji. “I dalje prevladava minimalistički pristup u dizajniranju kuhinja. Ravne linije sa što manje dodataka i bez ručkica za otvaranje najčešći su odabir. Što se tiče boja tamne nijanse sive pa sve do crne u mat finišu odišu elegancijom a odlično funkcioniraju u kombinaciji sa zlatnim i bakrenim detaljima. S druge strane, postoji i trend višebojnih kuhinja gdje se pažljivom kombinacijom boja dolazi do jako zanimljivih rješenja. Vodeći se principom minimalizma, poželjno je s radnih ploha sakriti sve što se može pa su tako popularni razni pametni mehanizmi za pohranu“, kaže Melita te dodaje “dobar dizajn podrazumijeva da su zadovoljeni estetski i funkcionalni kriteriji, pa ako je postignut taj balans možemo reći da smo dobili kuhinju iz snova.”

Oplemenite prostor bojama

“Kako bismo oplemenili prostor često nije potrebno raditi velike zahvate, već samo unijeti malo boje. Dobar način za to je kreiranje sheme boja od 2 do 3 nijanse kojih ćemo se držati prilikom odabira komada kojim ćemo osvježiti prostor. To može biti tepih, zavjesa, tabure, ili detalji poput jastuka, vaze ili slike. To može biti uz pomoć visilice neobičnog oblika, trendi zidnih pločica ili modernog i elegantnog komada bijele tehnike. Veliku ulogu odigrat će i bijela tehnika koja u trendovima za jesen 2021. dolazi u raznim bojama” , kaže Melita.

Jedan od takvih komada je i Samsung BESPOKE hladnjak. Izaberite hladnjak koji ste uvijek željeli i uživajte u njegovom elegantnom stilu i savršenom uklapanju u prostor. Predivan dizajn Samsung Bespoke hladnjaka uz razne moderne materijale i boje, odgovarat će vašoj kuhinji točno onako kako ste zamislili. Ovi hladnjaci odlikuju se trima karakteristikama:

  • Moderan dizajn

Njegov predivan dizajn uz razne moderne materijale odgovarat će vašoj kuhinji. Dostupan u nekoliko boja, možete izabrati onu koja najbolje odgovara vašem načinu života.

  • No Frost tehnologija

Ne trošite vrijeme i električnu energiju na odleđivanje hladnjaka. No Frost tehnologija poboljšava kruženje zraka održavajući temperaturu stalnom, čime se sprječava nakupljanje leda. Time se i mnogo brže postiže potrebna temperature, a sustav hlađenja može raditi manjim intenzitetom što mu produljuje trajnost. Uz No Frost vaše će namirnice ostajati svježima mnogo duže.

  • Spacemax™ tehnologija

Pohranite više hrane u iznimno velikom hladnjaku standardnog dizajna dubine 600 mm, zahvaljujući kojemu će se s lakoćom poravnati s Vašim kuhinjskim ormarićima. Visokoučinkovita izolacija SpaceMax™ tehnologije stijenke hladnjaka čini mnogo tanjima te tako stvara više prostora za pohranu.

Ovaj premium hladnjak svakoj će kuhinji dati dozu luksuza, a opet zbog njegove kvalitete i praktičnosti, cijela će se obitelj zaljubiti u njega. Možete birati između nekoliko atraktivnih boja i odabrati svoju kombinaciju hladnjaka i zamrzivača. O novom Samsung BESPOKE hladnjaku više možete pročitati ovdje.

Foto: Samsung

0