Kako je uređen jedan odvjetnički ured u samom centru Zagreba?

Vodeći se konceptom Concordia M(ente)M (harmonija uma/duha), kreativni tim studija Brigada dizajnirao je višenamjenski prostor koji oslikava sklad poslovnog i privatnog života, harmoniju tradicionalnog i modernog, ali time ne umanjujući profesionalizam i kvalitetu usluge koji su prvobitni razlog otvaranja ovog ureda. MM odvjetnički ured u centru Zagreba razlikuje se od drugih ureda upravo po svojoj namjeni. Njegova prvobitna funkcija je funkcija ureda, ali sekundarna funkcija mjesta za susret s klijentima, mjesta za razradu poslovnih strategija i poslovnu inspiraciju, daje ovom prostoru posebnu toplinu.

„Naš je cilj bio kreirati ugodan prostor za rad, pri čemu je bitno bilo uzeti u obzir da to ponekad znači provesti većinu dana u uredu pa se tako u svakoj prostoriji nalazi i po mala „chill zona“ za trenutke predaha od posla ili za neformalnije sastanke s klijentima. Analizirajući posebitosti klijenata s kojima vlasnici surađuju, činjenicu da će i njihovi klijenti zbog prirode poslovnog odnosa ponekad provesti većinu radnog dana u uredu te uzimajući u obzir dnevne rutine i interese korisnika prostora, malo po malo smo dobivali detaljniju sliku o njima, ali i o samom prostoru. Upravo su nam svi ti inputi bili polazna točka u dizajniranju ovako osobnog ureda“, ističe Jelena Babić iz Brigade, voditeljica arhitekture na ovom projektu.

Pri ulasku u ovaj poseban ured dočekuje vas prostor za čekanje koji svojim materijalima i bojama odaje doživljaj i stil cijelog ureda. Zidovi svih prostorija oplemenjeni su štukaturama kako bi se naglasila posebnost i povijest same lokacije. U sobi za sastanke dizajnom namještaja i odabranim materijalima očuvana je ozbiljnost i profesionalnost, a uvođenjem boja poput plave i zlatne prostoru je dodana elegancija i dinamičnost.

Uredi zajedno čine jednu funkcionalnu cjelinu, ali svaki individualni ured je odraz vlasnika, bračnog i poslovnog para koji rade u njemu. Zajednički cilj bio je stvaranje poticajne i ugodne atmosfere za sve zaposlenike te dojma povjerenja i bliskosti za klijente. Takva načela pri uređenju prostora odavno su prihvaćena kao standard u industrijama u kojima djeluju njihovi klijenti, pa je ovakav pristup uređenju bio jedini logičan.

Pri uređenju ureda, ideja studija Brigada bila je razbiti klasične predrasude odnosa „odvjetnik – stranka“, te time komunicirati ono što ured uspijeva već puno desetljeće – da se vrlo ozbiljan posao može raditi u prijateljskom i opuštenom okruženju. To je uspješno postignuto skladom materijala spojem štukatura, drvenog parketa, sivkasto plavih boja zidova i elegantnog modernog namještaja sa zlatnim elementima. Zidove krase djela mladih likovnih umjetnika kojima se na ovaj način pruža i poticaj za daljnji rad, a kuhinjski zidovi su „mala galerija“ radova troje djece vlasnika. S pažljivo biranim zelenilom i biljkama, cijeli prostor dobio je još jednu prirodniju i topliju notu.

Posebno zanimljiv dio ureda je prostor između uredskog dijela i kuhinje s blagovaonicom. Duž hodnika nalazi se obloga sa štukaturama koja “skriva” vrata i servisne i sanitarne sadržaje iza njih. Na kraju hodnika se nalazi kuhinja idealna za pauze tijekom radnog dana, ali i kreativne, brainstorming sastanke s klijentima uz pripremu obroka.

„Vizualni identitet također oslikava potpuni balans dvaju koncepata i samog prostora. Nastojeći postići ravnotežu između dva poslovno različita, a ista svijeta, dvije različite individue, pronašli smo smjer dizajna za cijeli prostor uvažavajući posebnost svake prostorije“, zaključuje Jelena Babić.

Brigada
Ivana Validžić (Project Manager)
Jelena Babić (Architectural Project Manager)
Mia Petričević (Architect)

External associates
Jan Iveta (Photographer)
Marinko Murgić (Graphic design)

2