Neodoljivi maksimalizam ponovno se vraća u dizajn interijera

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trevor Tondro (@trevortondro) on

Odabrati stil za uređenje vašeg interijera nije nimalo lak posao. Uz pregršt pravaca, filozofija i suvremenih ideja lako je zalutati i pogubiti se u stilovima. Iako svaki od njih ima vlastita pravila i filozofiju, uređenje vašeg doma ipak bi trebalo nositi vaš osobni pečat bez obzira na stilski pravac koji izaberete. Maksimalizam se vraća u interijere, a neke od najpoznatijih robnih kuća za uređenje doma već su izbacile limited edition kolekcije koje slave maksimalistički stil. Suprotno minimalizmu u kojem se filozofija temelji na odbacivanju nepotrebnih stvari i traženju sreće u tome, maksimalizam zagovara rizik, promjenu i odbacuje tvrdnju ‘manje je više’. Čak su i stari engleski dvorci u gregorijanskom stilu svoju ideju za make over potražili u maksimalističkom pristupu. U nastavku potražite ideje za maksimalističko uređenje vašeg doma.

 

Maksimalizam u dozama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adore Lux Decor (@adoreluxdecor) on

Eklektika i boho stil često se koriste u opisivanju maksimalističkih interijera. Mnoštvo sitnica i detalja koje vjerojatno skupljaju prašinu na tavanu, sada se vraćaju u životni prostor. To svakako ne znači da  dom treba biti zatrpan stvarima koje će ograničavati kretanje i stvarati osjećaj nervoze umjesto ugode i odmora. Ako niste sigurni u viziju i ideju, krenite od jedne sobe i pustite stvari da se odvijaju svojim tokom. Najsigurnije je započeti od zidova. Posvetite neko vrijeme odabiru boje, dezena tapete i štukatura koje gode vašem oku. Maksimalizam zagovara korištenje jednostavnih, ali jakih i veselih boja, pa minimalističke neutralne tonove jednostavno zaobiđite. Jedobojni zidovi mogi biti bijeli, ali onda se potrudite oko materijala tekstila i tepiha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ellie Cashman (@elliecashmandesign) on

Zidove jarkih boja upotpunite masivnim ogledalima ili pak odaberite cvjetne i šarene tapete koje su već same po sebi zidni ukras. Kad govorimo o uređenju interijera mnogima na pamet padne dnevni boravak, jer u njemu se uglavnom provodi najviše vremena. No, maksimalizam ulazi u svaku sobu vašeg doma od kupaonice, kuhinje do ulaznog hodnika koliko god malen bio. Kupaonice nikada nisu bile ljepše i luksuznije, uz retro slavine i šarene tapete. Mramor je nezaobilazan materijal koji luksuz i eleganciju daje svakoj površini. Najčešće ga vidimo u kuhinjama i kuaponicama, no savršeno se uklapa i u ostale prostorije u obliku okvira za vrata ili stolića za kavu. Iako je tanka linija između kiča i dobrog ukusa, najbolje je da slijedite vlastiti osjećaj, jer ukus je ipak osobna stvar.

Ekstravagancija za odvažne

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Suszi Saunders (@suszi_saunders) on

Ne kaže se bez razloga da maksimalističko uređenje interijera nije za one slabog srca. Za osebujne, umjetničke duše, uređenje doma definitivno je jedno od najljepših iskustva jer pruža priliku za izražavanjem osobnost u fizičkom prostoru. Bogati uzorci, nametanje boja i slojeva pružaju bezbrojne kombinacije, a na vama je da odaberete one koje najviše opisuju vaš karakter. Stari izlizani parketi savršena su podloga stoga hrabro ubacite masivni kauč u žutoj, zelenoj ili jarko ljubičastoj boji, perzijski tepih i zanimljive dekoracije svuda po sobi. Nove kolekcije poznatih robnih kuća za uređenje doma preplavili su životinjski uzorci koji će domu dati poseban štih. Leopard uzorak, zebrine prugice i paunov rep samo su neki detalji koji će se naći na jastučnicama, tapetama, zavjesama i dekorativnim figuricama. Ne zaboravite na kombiniranje geometrijskih linija u kombinaciji s retro dizajnom iz 70ih koji čine savršen duo kad je u pitanju maksimalizam.

Mantra za ponavljanje: ‘više je više’

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jeroenvanderspek Photographer (@jeroenvanderspek) on

Poigrajte se štukaturama, ukrasnim lajsnama i rozetama te ih slobodno polijepite po dužini i širini zidova. Zabluda je da se one uklapaju samo u grandiozne palače i stanove visokih stropova. Kičasti kraljevski reljef uklapala se u baš svaki stani koji teži maksimalizmu. Ne zaboravite na rasvjetu koja velikim dijelom doprinosi stvaranju atmosfere i ugođaja vašeg doma. Osim velikih kristalnih lustera, odvažite se na podnu rasvjetu s postoljem u obliku neke životinje ili sveprisutnog ananasa i palme. Gregorijanski dvorci, poznati u Engleskom krajoliku svoju renovaciju i dašak osvježenja dobivaju upravo unošenjem još malo maksimalizma u već kičaste prostore.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Peggy Bell (@interior_alchemy) on

Detalji koji krase vitrine i komode najčešće su muzejske biste u obliku odljeva tijela ili glave, urne i ginger jar masivne vaze s poklopcem.  Maksimalizam koristi kontradiktorne materijale koji se ipak stapaju u jednu lijepu cjelinu.  Staklo, krom, baršun, umjetno krzno, mramorni stupovi, zlatni detalji, sve to može se kombinirati u isto vrijeme. Jedno je sigurno, vaš interijer plijeniti će pozornost svakog gosta koji se nađe u vašem domu.

Foto: Instagram

 

0