Kako tijekom cijele godine organizirati druženje s mirisima i okusima ljeta?

S posljednjim zrakama ljetnog sunca koje nas ovih dana griju, nekako pomislimo zašto ljeto ne traje cijelu godinu. Bezbrižni sati opuštanja uz drage ljude, dobru glazbu, fine delicije i mirise uvijek u nama bude neko opće zadovoljstvo. Razgovarajući o tome kako su ljetna druženja uvijek neformalnija i opuštenija, shvatili smo da to ne mora biti samo tako ljeti. I da je ljeto cijele godine ako mi to tako želimo.

Odlučili smo zato organizirati baš jedno takvo druženje, u čemu su nam, kao i uvijek, pomogle Dražana i Iva iz Studija Eventastic i pokazale nam kako tijekom cijele godine možemo servirati stol i organizirati malo druženje s mirisima i okusima ljeta, bez imalo dodatnog angažmana.

Druženje inspirirano Italijom i lakoćom življenja

Mi smo se za naše druženje inspirirali jugom Italije, agrumima, lakoćom življenja i proveli jedan divan La dolce vita dan.

“Svatko od nas ima svoje mjesto sreće, neki mali kutak gdje se osjeća maksimalno opušteno, sigurno i ispunjeno… Za mene je to Italija. Svitanje na kolodvoru u Veneciji, gellato na vrelim ulicama Rima, beskrajno divljenje firentinskim muzejima, eksplozija boja malog Portofina, nasadi limuna na Capriju…. Sve ima svoje zašto i kad bi sve to spojili u jedno, to bi bila ova naša večera”, kaže Dražana, koja je s nama podijelila smjernice i ideje kako možete napraviti nešto slično u vašem domu.

Stvorite pravu atmosferu u svom domu

Krenite od opće atmosfere, a nju čine:

rasvjeta – dodajte lampice koje će imitirati zvjezdano nebo, koje obično uvijek gledamo sjedeći u dvorištima i na terasama (tijekom ljetnih noći).

glazba – opuštajuća glazba sa zvucima ljeta (bez obzira što to službeno ne postoji, svi mi imamo svoje omiljene “ljetne” pjesme)

mirisi – svakako će hrana i piće doprinijeti ovom faktoru, baš kao i dekoracije koje koristite, ali ako želite, poslužite se i eteričnim uljima, mirisnim svijećama ili raznim osvježivačima na bazi prirodnih aroma koje vas podsjećaju na ljeto.

Hrana i piće koji će ispuniti sva osjetila

Zatim na red dolaze hrana i piće kao neizostavan faktor svake zabave. Hrana koju jedemo ljeti je donekle laganija, ali svakako spada u comfort food. Uvijek je dobro poslužiti morske delicije uz fine salate, s tim ne možete pogriješiti. Ako će vam Italija biti inspiracija kao i nama, onda možete poslužiti fine tjestenine i mini pizze. Fino je i brzo se priprema.

Za piće dobrodošlice mi smo poslužili domaći limoncello, osvježili se limunadom, a uz jelo pili stolna talijanska vina. No, sve to možete pronaći i na našoj obali tako da što god odaberete, bit će odlično.

Desert neka uvijek bude voće i fini kremasti sladoled. Samo je bitno cijeli jelovnik i odabir pića spojiti u jednu divnu cjelinu koja će ispuniti sva vaša osjetila.

Dekorirajte prostor i stol

Za dekoraciju uvijek birajte zimzelene biljke kao što su maslina, lovor, ružmarin, listovi magnolije… Kako god ih složite – u vaze, girlande, aranžmane – sve će izgledati svježe, mirisno i ugodno.

Mi smo naše biljke složili u bogatu girlandu koja je išla po dužini stola, dodali smo joj stare svijećnjake te pregršt limuna. Neke smo ostavili cijele, a neke prerezali na pola. Na taj način ćete dobiti estetsku dinamiku te doprinijeti svježem i opuštajućem mirisu u prostoru.

Ukoliko želite “finiji” izgleda stola, odaberite platnene salvete koje možete složiti po svojoj želji. Mi smo ih ovoga puta jednostavno preklopili kako bi dobili “košuljicu” za jelovnik koji je bio grafički jako jednostavan s tradicionalnim motivima plavo-bijele sicilijanske keramike i limuna.

Umjesto neke dodatne dekoracije na salvetama, stavili smo na svaku kruščić, koji je bio dio našeg predjela. Zamotali smo ga u natur pak papir, stavili špagu i grančicu masline.

Ne zaboravite na mali znak pažnje za goste

“Uvijek smatramo da gosti moraju otići sa zabave siti, sretni i ispunjeni prekrasnim uspomenama, ali naravno i s malim znakom pažnje koji će ih u narednim danima podsjećati na nezaboravne trenutke i drage ljude. Ovoga puta fini suhi keksić (kakav se jede na jugu Italije) za nas su napravile naše prijateljice iz Cuker Laba i dodatno ga oslikale s motivom koji smo koristile i na jelovniku. Savršeni mali, ali slatki poklon za svakog uzvanika”, pojasnila je Dražana.

Jer ako ga pojedete odmah, pamtit ćete taj okus još jako dugo, a ako ga zadržite, toliko je lijep da će biti divna dekoracija i podsjetnik na jedan divan dan….

Foto: Martina Movrić

0