Ova kuća na zagorskim brežuljcima osvojila nas je na prvi pogled

Danas vam predstavljamo predivnu kuću smještenu među zagorskim brežuljcima, od milja nazvanu Zagorka, koja nas je osvojila na prvi pogled. Projekt je radio arhitektonski studio Planerai iz Zagreba, koji je za investitore, jedan mladi bračni par bez djece, napravio idejno rješenje za njihovu kućicu iz snova.

Formu kuće izdiktirali su uvjeti parcele i želje investitora pa su arhitekti trebali dobiti nešto zagorskim bregima pitomo i oku ugodno, a funkcionalno prilagođeno želji za novim načinom života vlasnika. Osim funkcionalnog rasporeda, isti studio je zaslužan i za kompletan interijer.

Kuća koja osvaja na prvi pogled

“Jako zabavna suradnja u kojoj su supružnici htjeli vidjeti kako bi njihove želje prošle kroz prizmu arhitekta. Iako su mladi, oni su zapravo, hajmo reći, dvije stare duše. TV uopće ne posjeduju, nakon posla zajedno večeraju uz čašu vina i gramofonsku ploču, a nerijetko pozovu najdraže ljude s kojima uživaju u razgovorima do sitnih sati. Skoro jednako kao i prirodu i prirodno, jako vole čitati. Kroz nekoliko ležernih druženja i upoznavanja s njima, složili smo tlocrt i sve paralelno provjeravali u trećoj dimenziji kroz virtualne modele”, ispričao nam je arhitekt Matej Raič.

Kuća je obložena drvetom koje je paljeno i impregnirano kako bi bilo postojano na utjecaj atmosferilija. Ukupno ima 105 m2. Tlocrt je jednostavan, s pratećim prostorijama u stražnjem, sjevernom dijelu kuće gdje se nalaze kupaonice, garderoba i spremište. Od tamo se pristupa prostoru kuhinje, blagovanja, boravka i spavaće sobe kroz koncept otvorenog tlocrta interpretiranog kroz tri dimenzije.

Spavaća soba na galeriji dovoljno je intimna i skrivena, iako nema direktnih vizualnih prepreka. Tu je i nezaobilazna biblioteka koju su vlasnici htjeli vidjeti kroz dvije etaže. Još jedna želja investitorice su bili polukružni prozori koji je asociraju na kuću iz djetinjstva.

Uz kuću, malo niže na padini, nalazi se i mala “zen” površina – drvena terasa. Kuća je od ostatka odvojena bujnom vegetacijom, a do nje se pristupa makadamskom cestom. Zelenilo i prirodu arhitekti su htjeli što je moguće više uvući u kuću pa se tako tu našao i mali vertikalni vrt uz krevet, kao i nadsvjetlo iznad kreveta, odnosno stubišta, kako bi kuća dobila što više prirodnog svjetla. Fokus svega zadržan je na predivnom pogledu.

Rad arhitektonskog studija Planerai možete pratiti na Instagramu i Facebooku.

Foto: Planerai

4