Stan koji je više od lijepog interijera: Vodimo vas u dom dizajnera Marija Malnara

Zamislite dovoljno velik i prozračan stan, u kojem je cijela južna strana balkon koji gleda na jednu od najprometnijih ulica u Zagrebu – Vukovarsku, a druga na centar grada, katedralu i Sljeme. Stan u kojem ima dovoljno svjetlosti da uspiju i najzahtjevnije biljke, koji je u žiži svega, a opet toliko sakriven i intiman. Stan prepun obiteljskih predmeta kombiniranih s najmodernijim trendovima, stan sa starom dušom i novom energijom. Upravo smo u jednom takvom proveli prijepodne u sklopu naše nove rubrike, u kojoj životne prostore i interijere želimo prikazati na malo drugačiji način – ne samo kroz gole zidove i namještaj, već kroz ljude, energiju i umjetnost koja je u sam interijer i utkana.

Dom kao inspiracija

Kada govorimo o uređenju interijera teško je postići sklad koji će odgovarati našim potrebama, biti praktičan, estetski i financijski prihvatljiv, a istovremeno inspirativan i moćan te odraz nas samih. Mario Malnar kreativac je i vlasnik brenda nakita Amaranthine, u čijem stanu smo se istog trenutka čim smo ušli počeli osjećati kao kod kuće. Je li to zbog energije domaćina ili priče koja zaokružuje ovaj interijer, a koja je puno više od samog i čistog interijera, ne znamo. No sve smo više sigurni da bi to mogla biti ta kombinacija. Jasno nam je kada nam Mario kaže da mu je ovaj stan istovremeno dom, inspiracija i atelje jer ga upravo tako doživljavamo i sami.

Mario je dvadeset godina radio u korporaciji, što je uvelike utjecalo na njegovu kreativnost i, kako kaže, nakon što je izašao iz tog svijeta, trebalo mu je mnogo da ponovno probudi u sebi tu crtu koja ga definitivno karakterizira kao osobu. Amaranthine je njegov brend, nastao od nule, a sve oko njega, od ideje do realizacije nastaje upravo u ovom stanu.

Mario Malnar

Kombinacija starog i novog

Ovaj prozračan umjetnički stan od 68 kvadrata adaptiran je prije nekoliko godina, ali je mnogo originalnih detalja ostalo u njemu još od početka gradnje, tamo pedesetih godina prošlog stoljeća.

Stan je projektirao arhitekt Ivan Galić, a kao i cijela Vukovarska, građen je u avangardnom stilu. Predvorje krase divni i prozračni atriji i hodnici, a iz njih se ulazi u stanove slično građene, najčešće s oba pogleda – na sjever i jug. U stanu je ostao originalan raspored prostorija, kao i stolarija, koja sada već svojim izlizanim izgledom osigurava taj rustikalni šarm koji se sjajno kombinira s modernim detaljima.

Skinut je dio stropa iz dnevnog boravka, tako da su ostale grede koje daju poseban indsutrijski šarm. Stan je adaptiran novim materijalima, pa je tako kupaonica u koju se ulazi s obje strane iznimno moderna, dok je primjerice kuhinja ostala minimalistička i “old school” s nekoliko zanimljivih novih detalja kao što je ogledalo ili moderne police. Na balkonu koji gleda na Vukovarsku ostavljen je stari terrazzo pod, kao i stare drvene stepenice kojima se izlazi na balkon. Stan uključuje i biljke koje mu daju ovaj totalni urbano-rustikalni chic.

Detalji koji čine razliku

Cijeli stan je prožet detaljima koji vuku posebnu sentimentalnu i emotivnu vezu vlasnikove obitelji, bilo da se radi o bocunima koje je donio s Visa, bakinim tepisima starim više od sto godina, kineskom porculanu ili figuricama koje su obiteljsko nasljeđe. Sve to, savršeno se slaže s predivnim detaljima kao što su dizajnerske stolice i lampe, koje Mario obožava, te ručno rađenim namještajem od drva koji je kvalitetan, unikatan i rađen po narudžbi. Neki predmeti poput keramičkog tanjura dolaze iz Maroka, jer vlasnik obožava putovati i uvijek s puta donosi neke nove i zanimljive predmete. Prostorom vladaju slike velikih formata, domaćeg umjetnika iz Solina Stipe Jukića, a zanimljivi dizajnerski predmeti nalaze se u cijelom stanu.

Stan kao atelje

“Moraš imati prostor koji te ne lupa po glavi”, kaže nam Mario aludirajući na to koliko je važno da prostor u kojem živiš bude inspirativan i sam po sebi kreativan. Jedino tako se i mi možemo osjećati isto u njemu. Mariju to polazi za rukom i pretače se u njegov rad i stvaranje, a to najbolje možemo vidjeti kroz njegov brend nakita. Amaranthine odiše nekom drugačijom, muškom energijom, a opet je senzualan i ženstven, snažan. O njemu smo pisali ovdje, a sada kad smo se i sami uvjerili gdje nastaje jasno nam je otkud dolazi njegova specifičnost i unikatnost. U ovom interijeru osjećali smo se kao kod kuće, a nadamo se da će inspirirati i vas barem upola kao što je i nas.

Foto: Sanja Tušek

0