Zagrebački stan od tridesetak kvadrata u industrijskom stilu s potpisom Mirjane Mikulec

Mali stan od jedva 30-ak četvornih metara nalazi se u središtu Zagreba i njegova priča je sasvim posebna. Vlasnici su angažirali studio Mirjane Mikulec i njihov zahtjev je bio od velikog građanskog stana stvoriti tri zasebne stambene jedinice za najam koje će imati zajednički ulazni prostor, ali i međusobno biti povezane vratima. Sva tri stančića ustvari su garsonijere površine 30-ak kvadrata unutar kojih je osmišljen i zaseban prostor za spavanje. Zajednička im je i inspiracija industrijskim stilom, koji je zamjetan već u predvorju.

Ideja ovog prostora bila je da se mogu spajati i kombinirati, a istovremeno funkcionirati samostalno. Ovakav koncept stana je vrlo rijedak i idealan je za boravak veće obitelji ili skupine prijatelja gdje svatko od njih ima potrebnu privatnost. Za zajednički ulazni prostor ostavili smo dovoljno mjesta kako bi u njega stali svi planirani sadržaji. Zamišljen je kao svojevrsni mini caffe s računalom, vešerajem i skladišnim prostorom, objašnjava dizajnerica Mirjana Mikulec dodajući kako je određenjem dominantnog stila željela povezati prostor da djeluje kao skladna cjelina.

No, cilj je bio i da se istovremeno svaki od njih razlikuje i ima svoj karakter. Posebnost ove garsonijere jest koncept pregrade od uskih drvenih lamela koje dijele spavaći od dnevnog prostora, kuhinja sa šankom i bez gornjih ormarića, upečatljivi detalji, minimalistički uređena spavaća soba i kupaonica s kutnim ormarićem i nadgradnim umivaonikom.

Prostor rezerviran za spavaći dio bio je toliko mali da je ostavio samo mjesta za krevet i prolaz pa smo se odlučili za vrlo jednostavan krevet ravnih linija od drvenog dekora u kojem je uzglavlje malo šire tako da može imati ulogu noćnog ormarića. Dominira bijela boja koja priziva mir i čistoću, a to spavaće sobe vole i trebaju. No, da bismo spriječili eteričnost i monotoniju, ukrasili smo zid trakama u zlatnoj boji koja je usto utoplila prostor, otkriva dizajnerica. 

Zbog istog razloga, skučene kvadrature, odlučila je u kupaonicu staviti kutni ormarić rađen po mjeri, a prostor je učinila dinamičnim kombiniranjem dvije vrste keramike koje asociraju na uzorak betona, karakterističan za industrijski dizajn.

U dnevnom prostoru, gdje se nalaze kuhinja i boravak, pažnju plijene detalji poput polica u kuhinji, moderne nape, visilica od bakra te kožnog tepiha i naslonjača. Kako je riječ o stanu za najam u kojem se pretjerano ne kuha i općenito ne boravi u kuhinji, dizajnerica se odlučila za koncept bez gornjih ormarića, a metalna crna polica stavljena je više kao stilski naglasak, da bi prostor izgledao atraktivnije, iako će izvrsno poslužiti da osnove stvari – čaše i šalice, budu nadohvat ruke.

Šank s četiri barske stolice uspješno igra ulogu blagovanja, a dnevni boravak s trosjedom i naslonjačem dovoljno je velik za druženje, odmaranje i gledanje tv-a.

Toplim smeđim nijansama na akcentima kao i zelenilom htjeli smo unijeti u prostor ugodnu i prisnu atmosferu doma, a to je ono što traže turisti kada biraju svoj privremeni smještaj. Zato u svim projektima stanova za najam inzistiramo i na ovoj komponenti kako bi se gost osjećao kao kod svoje kuće, zaključuje dizajnerica.    

Foto: Rajna Raguž 

0