Pogledajte kako je izgledala adaptacija jednosobnog zagrebačkog stana

U novom izdanju rubrike Journal interijer mjeseca, dvije prijateljice iz djetinjstva, Tihana i Hannah, dale su nam uvid u autorski pilot-projekt na kojem su nedavno radile. Riječ je o adaptaciji i uređenju jednosobnog stana u Zagrebu u vlasništvu mlade poslovne žene, za koje su bile zaslužne upravo arhitektica Tihana Hrastar (@tihana.hrastar) i Hannah Vranko (@hannahvranko), inače art direktorica koju često okupiraju interijeri.

Intervencija je obuhvaćala potpuno preuređenje ulaznog prostora, kuhinje, blagovaone i dnevnog boravka, te mjestimične zahvate u spavaćoj sobi i kupaonici. Uklanjanjem zida koji je odjeljivao skučenu i mračnu kuhinju od blagovaone, dobiven je osjećaj veće prostranosti i osvjetljenja, te je omogućena maksimalna funkcionalnost stana male kvadrature.

Cijeli prostor kuhinje i blagovanja projektiran je „po mjeri“ pri čemu su kuhinja i blagovaona sada povezani elementom šanka, koji prema željama investitorice zamjenjuje klasičan blagovaonski stol. Kako bi se naglasila autonomnost samog elementa šanka, a time i prostora blagovanja, njegova ploha je položena povrh donjih kuhinjskih elemenata stvarajući visinsku razliku kojom se vizualno ostvario željeni dojam. Kako bi se naglasila suptilna diferencijacija prostora „iza šanka“, korišten je drugačiji vid zašite od sunca u prostoru kuhinje od onog u prostoru blagovanja. Materijal punog hrastovog drva šanka ponovljen je na elementu ladice iznad hladnjaka te na polici za začine u uglu kuhinje, oblikujući sveukupno usklađenu cjelinu. Metalni oslonac šanka ostvario je dojam prozračnosti, te ujedno omogućio paralelni boravak čak šestero ljudi u prostoru skromnih dimenzija.

Od ostalih značajnijih prostornih zahvata, pomaknuta su vrata koja povezuju intimniji dio stana i dnevni boravak kako bi se oslobodio prostor za ugradbeni ormar u spavaćoj sobi, koji je također projektiran “po mjeri“. Isto tako, zapunjen je dio zida, odnosno suvišni prolaz koji je povezivao hodnik s dnevnim boravkom, dajući glavnom prostoru obitavanja toliko željenu punu plohu za pozicioniranje komode i eventualnog televizijskog ekrana u budućnosti.

Elementima namještaja prostor kuhinje/blagovanja vizualno se povezao sa dnevnim boravkom, pri čemu se u obje prostorije ponavlja ista polica samo drugačijih proporcija, prilagođena prostoru i funkciji. Također, elementi viseće rasvjete igraju se oblikom kružnice pridodajući dojmu nedvojbene kohezijske cjeline.

Ilustracija: Klasja Habjan

Autorice su odabrale nježnu paletu prirodnih zemljanih tonova, prirodne materijale te završne mat obrade ploha. Radi ekonomičnosti iskorišten je već postojeći parket, koji je obnovljen i izbijeljen. U interijeru se također provlači kontrast između tamnog metala i svijetlog drva i tkanine, te je minimalistički dizajn prostora upotpunjen plitkim konzolnim policama koji pružaju „postolje“ za smještaj dodatnih dekorativnih akcenata u prostoru. 

Foto: Marko Mihaljević

0