Zaljubili smo se u interijer željezničkog kolodvora u Madridu

@lorenagodoy

Atocha – botanički raj

Kolodvor Madrid Atocha je mjesto znamenito po umjetnosti. No, ono što je nas osvojilo jest fantastična floralna instalacija u samoj građevini.

Velika i impozantna građevina ispunjena je iznimno bogatom florom i sve namjernike, putnike i prolaznike dočekuje kao točka raja u Madridu.

@isabelcastroahedo

Na ovom mjestu, prvi željeznički kolodvor u Madridu otvoren je 9. veljače 1851. pod imenom Estación de Mediodía (Atocha-Mediodía se sada naziva područjem okruga Arganzuela, a znači južno u starom španjolskom).

Nakon što je zgrada u velikoj mjeri uništena u požaru, obnovljena je i ponovno otvorena 1892. Arhitekt za zamjenu, u stilu obnove kovanog željeza, bio je Alberto de Palacio Elissagne, koji je surađivao s Gustaveom Eifflom. U projektu je sudjelovao i inženjer Henry Saint James. Ime Atocha je vezano za postaju zbog obližnje bazilike posvećene Gospi od Atocha. Platforme pruge bile su djelomično pokrivene krovom u obliku obrnutog trupa visine oko 27 metara i dužine 157 metara. Čelični i stakleni krov prostire se između dvije zgrade s bočnim zidovima.

@fr_angilletta

Ovaj kompleks željezničkih pruga proširio se tijekom godina. Godine 1985. započeo je projekt potpune pregradnje, prema nacrtima Rafaela Moneoa. Godine 1992. izvorna je zgrada izvađena iz terminala i pretvorena u dvoranu s trgovinama, kafićima i noćnim klubom. Poput muzeja Orsay u Parizu, dvorana je dobila novu funkciju, i ovaj put zapanjujući tropski vrt od 4000 m2.

Moderni terminal također je dizajnirao Moneo, a izgrađen je u susjednom zemljištu kako bi služio i novim vlakovima AVE i lokalnim prigradskim linijama. Glavne linije završavaju u novom terminalu; Platforme prigradskih željeznica nalaze se pod zemljom, na ulazu u željeznički tunel koji se proteže prema sjeveru pod Paseo de la Castellana. Stanicu služe dvije madridske postaje podzemne željeznice, Atocha i Atocha Renfe. Potonji je dodan kada je izgrađena nova zgrada terminala i izravno je povezana s željezničkom postajom.

Osim impozantne građevina, ovaj botanički raj je mjesto koje morate posjetiti!

@travelodysseys
@samarkanda_rte
@romuducap

Foto: Instagram

0