Trenutno najpopularniji stilovi uređenja interijera

Odabir stila za dizajn interijera ponekad se čini kao težak odabir, osim što je težak odabir još u cijelu priču treba dodati i činjenicu da postoji pregršt stilova za uređenje doma. Iako zasigurno ne očekujemo da će se itko ograničiti na jedan stil dizajna interijera, poznavajući koji su stilovi privlačni, a koji ne, olakšat će odabir svakoga tko je u procesu uređenja doma. U nastavku donosimo najpopularnije stilove za uređenje interijera u nadi da ćemo vam olakšati finalnu odluku.

Minimalistički stil

Minimalistički stil dizajna interijera favorizira čiste i jednostavne linije te neutralnu paletu boja. Naglasak se stavlja na elegantnoj i jednostavnoj arhitekturi. Što se tiče pretjeranog ukrašavanja ili neobičnih ukrasa oni nisu poželjni. Raspored prostora je najčešće otvoren i prozračan, a svaki predmet ili komad namještaja ima svoju funkciju ili estetsku svrhu. Materijali koji se najčešće koriste su beton, drvo i kamen. Ovaj stil savršen je za one koji svoj dom žele učiniti jednostavnim, a funkcionalnim. Odlična stvar kod minimalističkog stila jest što se uvijek vrlo dobro može uklopiti s drugim stilovima.

Industrijski stil

Industrijski stil često je karakteriziran lokacijom. Preuzima značajke stanova ili skladišta koje pronalazimo u urbanim i industrijskim područjima. Industrijski stil karakteriziran je „sirovim“ završnim obradama poput izložene cigle, neobrađenog metala i drva. „Sirove“ završne obrade često uključuju i vidljive stropne grede, metalna ili izložena rasvjetna tijela i čelične okvire prozora. Namještaj koji je specifičan za ovaj stil je obično funkcionalan i dekorativan. Kao i kod većine stilova boje koje prevladavaju su neutralne boje, a ovaj stil iznimno se dobro slaže s crno-bijelom fotografijom ili apstraktnom umjetnošću.

Suvremeni stil

Suvremeni stil, odnosno suvremeni domovi su aktualni u svakom smislu riječi. Oni obično prihvaćaju popularne trendove i spajaju različite stilove. Iako će se ideja suvremenosti mijenjati kroz svakih nekoliko godina, sigurno je da ćete u svakom suvremenom domu pronaći mješavinu kultnog dizajnerskog namještaja, suvremene umjetnosti i modernog namještaja. Suvremeni stil karakterizira neutralna paleta boja, a najčešće dekoracije su zaobljeni kiparski predmeti, poput posuđa, koji su smješteni u središtu pozornosti. Materijali koji će se najčešće pronaći u ovom stilu su mramor, beton i teraca te su oni karakteristični za kupaonicu i kuhinju.

Country cottage

Country cottage dizajnerski stil pod utjecajem je francuskih provincija koje se nalaze izvan glavnih gradova. Karakteristike ovog stila su zemljani tonovi, a također je karakteristično i drvo. Motivi drva uobičajeni za ovaj stil, samim time možemo vidjeti primjerice vrata staje ili izložene stropne grede u domovima. Osim drva, možemo pronaći materijale poput kamena. Kada govorimo o dekoracijama neizostavno je svježe rezano cvijeće. Country cottage snažno se oslanja na estetiku seoske kuće. Namještaj je najčešće „starinski“ odnosno rustikalni, uobičajene su i cvjetne tkanine i tkanine s uzorkom.

Foto: Instagram

0