Uz nekoliko trikova zid pretvorite u efektnu galeriju slika

Uređenje interijera za mnoge je zabavan zadatak koji omogućuje maksimalnu kreativnost i pretvaranje stana u ugodan životni prostor. Bez obzira na to dekorirate li od samog početka ili u domu želite mali make over potrebno je krenuti od osnovnog elementa koji nas okružuje u svakoj prostoriji, a to je – zid. Najčešće ih ukrašavamo tapetama, bojama, policama, ogledalima i raznim okvirima. Uz malo kreativnosti prazni zid možete pretvoriti u galeriju slika koja će osvježiti prostoriju brzo i jeftino. Poigrajte se geometrijom u rasporedu slaganja, odaberite razne dimenzije i materijale okvira te ih popunite zanimljivim printovima, natpisima, suhim cvijećem ili fotkama omiljenih uspomena. Zid s galerijom idealan je za ljubitelje minimalizma koji u ostatku prostora izbjegavaju pretjerane dekoracije. Ideja za dekoraciju zaista ne nedostaje, a u nastavku donosimo neka pravila koja vrijedi primijeniti kako bi zidna galerija bila najljepši detalj doma vrijedan gledanja.

Zid s karakterom

Za početak dobro promotrite zid i prostoriju u kojoj planirate postaviti galeriju slika. Koje boje u njoj prevladavaju, kakav je namještaj i koje tkanine su prisutne kako bi zidna galerija stilski pratila ostatak interijera.  Ako su vaši zidovi prazni i krasi ih tek premaz neke neutralne boje, dodajte malo zaigranosti i boje. U minimalističkim interijerima savršeno se uklapa crno-bijela galerija koja suptilno unosi dašak karaktera u dom.Izaberite galeriju slika u stilu eklektike, pravac koji je posebno popularan posljednjih godina u uređenju doma. Stil galerije ovisi ponajviše o igri boja. Slaganje različitih dimenzija okvira u istoj boji ili sličnoj nijansi lako ćete ‘razbiti’ drugačijim bojama slika unutar okvira. Ako je vaš stil zlatno-srebrna kombinacija, svakako razmislite o popularnim botaničkim printevima koji onda posebno dolaze do izražaja. Ovisno o visini i širini zida razmislite o broju okvira koje želite postaviti kako bi galerija smisleno zaokružila cjelinu.

Tematska pozadina

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maggie (@maggieoverbystudios) on

Kada izaberete stil i broj okvira, možete krenuti s planiranjem tematskog koncepta. Eklektični stil lako ćete postići kombinacijom slika koje ne biste spojili niti u snu. Između replika umjetničkih djela ubacite slike s printom, natpisima i poneki prazni okvir s papirom u boji. Čak se i ‘nagužvanom’ aluminijskom folijom može postići krasan efekt ako ne želite klasične printeve i slike. Dašak svježine unesite u monotoniju crno bijelih galerija okvirima u koje ćete staviti suho cvijeće.  Vintage stil prepoznatljiv je po svom štihu kojeg krase stare izblijedjele fotografije, razglednice, zemljopisne karte i ulaznice s događanja. Ako ih ne posjedujete, zavirite u ormare starijih članova obitelji, a pregršt detalja za inspiraciju pronaći ćete u antikvarijatima ili vikendom na buvljacima. Apstraktna umjetnost popunit će galeriju u modernom stilu, a posebno se ističe i trend botaničkih printeva koji se uklapaju i unose svježinu u baš svaki dom.

Kompozicija

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Paloma Contreras (@palomacontrerasdesign) on

U procesu slaganja galerije za zid u glavi već vjerojatno imate ideju kako i u kojem redoslijedu ih želite postaviti. Ako se još uvijek dvoumite i potrebna vam je bolja vizualizacija, okvire sa slikama posložite na pod. Na taj način lakše ćete ih pozicionirati i odrediti kompoziciju. Ravnotežu i ritam diktirate sami stoga ne možete pogriješiti s geometrijski pravilnim ili asimetričnim rasporedom. Mali prostor vizualno ćete proširiti ubacivanjem ogledala na zidnu galeriju prepunu raznih okvira i motiva. Jedno od pravila koje će vam olakšati nedoumice je da izaberete centralnu sliku ili grupu slika, a sve ostale proizvoljno rasporedite po visini i širini zida. Inspiraciju za dekoracijom zida potražite u divnim interijerima s Instagrama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marta Xochilt Perez (@martaxperez) on

Foto: Instagram

0