Martina Štritof: Inspiracija s filmskih ekrana

Dante Alighieri je pisao “Beauty awakens the soul to act”. Nitko to, vjerojatno, ne bi mogao bolje reći. Zaista nas ljepota inspirira, tjera nas da stvaramo! Umjetnost u svim svojim oblicima, bilo da se radi o slikarstvu, glazbi, književnosti, arhitekturi ili filmu neprestano nas nadahnjuje i daje našim životima viši smisao. Pokušajte samo zamisliti kakav bi život bio bez umjetnosti! Meni osobno filmovi su oduvijek bili veliko nadahnuće, kako na privatnom tako i na profesionalnom putu.

sex and the city 2

Tako primjerice, iako se ne radi o filmu, već o kultnoj TV-seriji “Prijatelji”, još i danas se živo sjećam trenutka kad sam prvi put ugledala stan Monice i Rachel! Taj trenutak bio je presudan za ono što sam od ranih dana znala – da želim stvarati prostore u kojima se ljudi osjećaju kao u svojoj maloj bajci. Razloga radi kojih je “sedma umjetnost” u potpunosti osvojila moje srce je puno, ali nekako svaki period svog života pamtim baš prema nekom filmu ili seriji.

Kako me inspirira zaista velik broj filmova, bilo mi je prilično teško izdvojiti samo nekoliko, no ovih pet mogu ipak istaknuti kao one u kojima su me u potpunosti osvojili interijeri, te koji me najviše inspiriraju u mom profesionalnom pogledu. Vjerujem da će se i mnogi od vas pronaći u barem jednom od njih!

1. Film “Something’s Gotta Give” (Ljubav nema pravila) s briljantnim duom u glavnoj ulozi – Diane Keaton i Jackom Nicholsonom. Romantična komedija redateljice Nancy Meyers, poznate po filmovima u kojima kuće imaju jednu od glavnih uloga. Ovo prekrasno zdanje smješteno na plaži u američkom South Hamptonu oduzima dah od prvog trenutka. Idealan omjer američke klasike i belgijskog utjecaja u uređenju interijera, savršen dijalog između kuće, vrta i plaže, ovu kuću definitivno stavljam na prvo mjesto mog izbora.

something's gotta give

2. Film “It’s Complicated” (Previše je složeno), još jedna romantična komedija redateljice Nancy Meyers s Meryl Streep, Steveom Martinom i Alecom Baldwinom u glavnim ulogama. Ova divna kuća, građena u stilu španjolske hacijende, smještena u kalifornijskoj Santa Barbari dom je filmske heroine Jane koju glumi Meryl Streep. Kuhinja naše heroine u rustikalnom stilu vjerojatno je jedna od najljepših filmskih kuhinja svih vremena i sigurno će vas inspirirati da razmišljate o preinakama u vlastitom domu.

3. Film “Sex and the City 2” (Seks i grad 2) – vjerujem da je svima jako poznat interijer doma kolumnistice Carry Bradshaw i Mr. Big-a. Njujorški stan uređen s ključnim komadima namještaja iz 40-tih i 50-tih godina, a opet rafiniran prekrasnim francuskim dekorima i tapetama, predstavlja sve ono što smatramo savršenom urbanom oazom naše heroine. Hodnik i ulazno predvorje stana jedan su od glavnih aduta ovog suvremenog prostora. Tapete u art deco stilu u kombinaciji s ugradbenim segmentima, koji neopisivo podsjećaju na masivne engleske knjižnice, upravo pokazuju savršen primjer tzv. “Mix and Match” pristupa.

4. Film “Single Man” (Samac), filmski prvijenac Toma Forda, apsolutnog modnog kralja, tjera nas da se zapitamo ima li te stvari koju on ne radi savršeno. Radnja ove Fordove adaptacije Christophera Isherwooda s Colinom Firthom u glavnoj ulozi, smještena je u jednom od kultnih arhitektonskih izdanja arhitekta Johna Lautnera, izgrađena 1949. godine. Rezidencija Schaffer, smještena u Los Angelesu, upriličava filmski dom genijalnog britanskog profesora (Colin Firth) koji proživljava gotovo opipljivu bol i patnju nakon gubitka ljubavi svog života. Ovo prozračno drveno zdanje, u savršenoj interakciji s prirodom, jednostavno je besprijekorno!

5. Film “Twilight saga” (Sumrak saga) predstavlja kuću Cullenovih, autorsko djelo arhitekta Jeffa Kovela – Skylab Architecture i dizajnerice interijera Lucy Metcalf i po mom mišljenju predstavlja jedno od najljepših modernih arhitektonskih djela općenito. Rezidencija Hoke, smještena u američkom Portlandu, priznajem, jedan je od glavnih razloga zašto sam uopće gledala ovu filmsku trilogiju. Smještena u šumi, koja je u potpunosti integrirana u njezin interijer, ovo razvedeno arhitektonsko čudo stavlja definitivno na Top 5 mojih filmskih inspiracija.

Ako razmišljate kako bi ste svoj dom uredili u nekom od ovih stilova, pogledajte komade namještaja koji bi se odlično uklopili u koncept filma “Ljubav nema pravila”. Sve ih možete pronaći u MS Studio+Bottega u Zagrebu.

0